ASP: Krivična prijava zbog dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju rude u Bloku 4 u Nikšiću

"Iako zakon jasno propisuje da koncesioni akt mora sadržati minimalni iznos koncesione naknade, u koncesionom aktu on se ne navodi, već se nezakonito objašnjava da će biti utvrđen aneksom ugovora", dodaju iz ove nevladine organizacije

2135 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv N.N. lica u Ministarstvu energetike i rudarstva, a u vezi sa najavljenom dodjelom koncesije za istraživanje i eksploataciju rude crvenih boksita u „Bloku 4“ u Nikšiću, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

"Ministarstvo je prije nekoliko dana objavilo javni poziv za dodjelu koncesije na navedenom ležištu, a ASP u prijavi navodi da je osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo nesavjestan rad u službi, a ukoliko dođe do zaključenja koncesionog aranžmana postojala bi osnovana sumnja u ispunjenost i elemenata bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. U Ministarstvu energetike i rudarstva, kojim rukovodi Saša Mujović, javni poziv pokrenut je na bazi koncesionog akta, kojim se drastično krši Zakon o koncesijama, ističu iz ASP.

"Iako zakon jasno propisuje da koncesioni akt mora sadržati minimalni iznos koncesione naknade, u koncesionom aktu on se ne navodi, već se nezakonito objašnjava da će biti utvrđen aneksom ugovora", dodaju iz ove nevladine organizacije.

"'Ne može se dati početni-minimalni koncesioni iznos s obzirom da su dokazane samo rezerve C1 kategorije u ležištu „Podplaninik II“, koje je potrebno doistražiti i time dokazati najmanje rezerve B kategorije i njihov kvalitet na osnovu kojih se izrađuje Rudarski projekat eksploatacije', navodi Ministarstvo.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović
Ministar energetike i rudarstva Saša Mujovićfoto: Flickr/VladaCrneGore

'Nakon izvedenih geoloških istraživanja u prvom periodu realizacije koncesije, aneksom ugovora utvrdiće se pripadnost grupi ležišta, minimalna godišnja proizvodnja mineralne sirovine i minimalni-početni iznos koncesione naknade, u skladu sa tada važećim propisom', dodaje se, a što je otvoreno i šokantno kršenje relevantnog zakona", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije za socijalnu pravdu ističu da zakon propisuje da koncesioni akt mora imati i osnovne parametre za ocjenu ekonomske opravdanosti investicije, ali ni toga nema, već se, kako kažu, samo navodi procjena koštanja geoloških istraživanja rude - za dokazivanje milion tona rezervi trošak je oko 2,1 miliona eura.

Dodaju da se ni u pogledu radne snage ne navode brojke o očekivanom broju zaposlenih.

"'Realno očekivani pronalazak novih ležišta boksita i mogućnost primjene površinskog ili podzemnog načina otkopavanja usloviće neophodan broj zaposlenih', kaže se u koncesionom aktu.

U objavljenoj dokumentaciji ne može se pronaći ni analiza opravdanosti javnog interesa davanjem koncesije, što je takođe obaveza po zakonu", kažu iz ASP. Iz ove NVO ukazuju da je jedan od obaveznih uslova u koncesionom aktu izvod iz prostorno-planske dokumentacije. Kažu da trenutni planski dokument za Nikšić propisuje ovu lokaciju mineralnim područjem, ali kako su u toku izmjene Prostorno urbanističkog plana Nikšića, to Ministarstvo energetike i rudarstva procjenjuje da će tako ostati, pozivajući se na dobijeni akt lokalnog organa o tome.

"'Proizilazi da će se usvajanjem izmjena i dopuna Prostorno-uranističkog plana opštine Nikšić steći uslovi za eksploataciju mineralnih sirovina (crvenih boksita) na prostoru Bloka 4', prognozira Ministarstvo i na bazi pretpostavke ulazi u projekat, što je novo kršenje jasne zakonske procedure.

U predlogu ugovora, koji je objavljen na tenderu i treba da bude potpisan sa potencijalnim koncesionarom, nastavljaju se nezakonitosti. Tako se propisuje da će se aneksom odrediti period trajanja koncesije, minimalna godišnja koncesiona naknada i minimalna godišnja proizvodnja, a nakon završenih istraživanja i dokazanih rezervi crvenih boksita", navodi se u saopštenju ASP.

Iz ove NVO ističu da predlog ugovora uopšte ne sadrži antikoruptivnu klauzulu za raskid ugovora, ali zato sadrži odredbu o mogućem prenosu (prodaji) koncesije uz saglasnost vlade.

"Upravo su preprodaje pojedinih koncesija u nekim ranijim periodima bile pod lupom javnosti i obilježene sumnjama u ozbiljne korupcije.

Ovakva provođenja tenderskih postupaka za dodjelu koncesije za rude po beskrupuloznosti prevazilaze čak i period vladavine Demokratske partije socijalista, a ASP očekuje da se VDT promptno pozabavi navodima iz prijave i doprinese zaustavljanju projekta, za koji je osnovana sumnja da se provodi uz teška kršenja zakona", zaključuju iz ASP.

Bonus video: