Vlada će pokušati da sačuva što više kuća tokom izgradnje druge dionice auto-puta

Premijer Spajić je u odgovoru na poslaničko pitanje kazao da će sa vlasnicima objekata pokušati da nađu adekvatna rješenja

12910 pregleda 4 komentar(a)
Spajić na premijerskom satu, Foto: Boris Pejović
Spajić na premijerskom satu, Foto: Boris Pejović

Vlada će u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti i uraditi sve, da se tokom izgradnje dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica, sačuvaju što više stambenih objekata odnosno kuća.

To se navodi u pisanom odgovoru koji premijer Milojko Spajić, u okviru premijerskog sata dao poslanici Pokreta Evropa sad Dragani Vučević. Ovaj dokument dostupan je na sajtu Skupštine.

Vučević je pitala da li će se ispoštovati najavljeni rokovi za početak radova na dionici auto-puta Mateševo - Andrijevica, kao i do koje tačke se se stiglo sa eksproprijacijom zemljišta i da li je potrebno uklanjanje stambenih objekata na tom potezu.

"Ipak, moramo biti svjesni da izgradnja kapitalnog infrastrukturnog projekta, kakav je auto-put, sa sobom nosi i posljedice u kontekstu neophodnosti ekspropijacije zemljista i objekata, koje nije raoguce sacuvati. Zelim i sa ovog mjesta da porucim, da ce nadlezni organ! uciniti sve da se u najvecoj mogucoj mjeri zastite objekti na ovom i na drugim lokalitetima", piše u Spajićevom odgovoru.

Spajić je naglasio da će se truditi da se uz nastavak komunikacije i sagledavanje realnih mogućnosti, iznađe adekvatno rješenje na zadovoljstvo svih pri zaštiti kuća ali i da će na kraju radova, baš mještani tog dijela Crne Gore osjetiti najveće benefite.

Namjera im je kako je kazao, da ova trasa u najmanjoj mjeri narušava ambijentalnu sredinu i da ne ugrožava naseljena mjesta. Taj stav je kako je naveo Spajić, saopšten i mještanima Kralja, u blizini čijih objekata je planirana trasa po idejnom projektu. Najavio je i da će se ubuduće sagledati svi zahtjevi i kako bi uticaj auto-puta na Kralje i ostala sele bio minimalan.

Naveo je i da je Uprava za nekretnine formirala Komisiju za procjenu vrijednosti nepokretnosti u postupcima eksproprijacije, te da je na ovoj dionici predviđena eksproprijacija oko 142 hektara zemljišta u privatnom vlasništvu i 90 objekata razlicite namjene i stanja, od čega 35 stambenih, za šta je obezbijedeno 14 miliona eura.

Spajić je na premijerskom satu u Skupštini, kazao da je pretkvalifikaciona faza tendera treba da krene tek 2026., ali je Vlada otišla u Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i pojasnili da sjever gubi pet hiljada ljudi godišnje, te da bi do tada izgubili deset hiljada ljudi.

"Gdje god da pođu, oni su za Crnu Goru često izgubljeni jer se često bolje osjećaju u Njemačkoj, Americi, Francuskoj i nikada se ne vrate kući. Tu praksu želimo da zaustavimo, za zaustavljanje te prakse je bitna putna infrastruktura. Ta dionica otvara čitav Vasojevićki kraj i čitav sjeveroistok Crne Gore ka centralnom i južnom dijelu", kazao je Spajić.

Pojasnio je da se poštuju sve procedure EBRD-ija i Evropske komisije te da rokovi zavise i od njih. Istakao je da se nada da će u toku ljeta Evropska komisija završiti brojne procedure te da će stvari ići mnogo brže nego što su planirali.

"Uprava za nekretnine daje sve od sebe da se eksproprijacija radi u rekordnom roku. Imamo 90 miliona eura opredijeljinih u budžetu za ovu godinu za auto-put, tako da računamo da će sa naše strane, stvari ići mnogo brže nego što smo planirali. Sigurno će izgradnja krenuti mnogo ranije nego što je planirano. Plan je bio da pretkvalifikacija krene 2026.. što bi značilo da izgradnja kreće 2027. i 2028. Ja sam ubijeđen da ćemo krenuti da gradimo mnogo ranije nego ta predviđanja", kazao je on.

Spajić je naveo da prethodna Vlada nije uspjela da uradi nijedno idejno rješenje, te da od 50 koraka koji su bili potrebni za auto-puteve, nisu uradili nijedan. Istakao je da je 44. Vlada za pola godine uradila sedam koraka.

Bonus video: