Nema LNG terminala bez TE, Raičević najavio referendum ukoliko se nastavi sa projektom

Održan sastanak predstavnika američkih kompanija, potpisnica Memoranduma o razumijevanju o izgradnji LNG terminala, sa odbornicima u barskoj skupštini i njenim šefom, Branislavom Nenezićem i prvim čovjekom Bara, Dušanom Raičevićem

12131 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić
Ažurirano: 09.05.2024. 15:55h

LNG terminal u luci Bar se neće graditi bez termoelektrane, otvoriće se nekoliko stotina radnih mjesta a o konkretnim ekonomskim benefitima se još uvijek ne može govoriti. Građani i odbornici lokalne skupštine su skeptični prema projektu a Raičević je najavio referendum ukoliko Vlada nastavi sa projektom.

To je zaključak sa sastanka predstavnika američkih kompanija, potpisnica Memoranduma o razumijevanju o izgradnji LNG terminala, sa odbornicima u barskoj skupštini i njenim šefom, Branislavom Nenezićem i prvim čovjekom Bara, Dušanom Raičevićem.

Raičević je predstavnicima kompanija “Wethington Energy Innovations“ i „Enerflex LTD“ zamjerio što su potpisali memorandum sa tadašnjim premijerom u tehničkom mandatu, Dritanom Abazovićem, kako je kazao, u tajnosti. Istakao je da je ovo projekat koji najviše utiče na Bar a oni se tek sada sastaju, iako su ovi investitori već nekoliko puta posjetili Crnu Goru i sastajali se sa predstavnicima Vlade i Luke Bar.

sastanak Bar
foto: Marija Pešić

„Danas su ovdje predstavnici naroda. Nikada sa njima nijeste o ovome razgovarali a očekujete da podržimo projekat. Izgubili ste puno vremena, potpisali ste memorandum sa premijerom u tehničkom mandatu dva mjeseca prije isteka njegovog mandata. Danas smo dobili informaciju da niko neće biti za ovo“, poručio im je Raičević.

Naglasio je da Bar od ovoga neće imati niti jedan cent te da se TE ne uklapa u viziju grada koji oni i građani za njega imaju. Podsjetio ih je da građani Crne Gore ne koriste gas u svojim domovima.

„Moje najveće brige su koje su to tačno ekonomske beneficije za našu zajednicu. Vi pričate o građevinskim poslovima a mi nemamo dovoljno radnika za postojeće potrebe, već upošljavamo strance. Želite da turisti koji dolaze kruzerima u Bar gledaju u termoelektranu“, kazao je.

Ovo je odluka koja određuje sudbinu grada, po njegovim riječima, i zbog toga nije prihatljivo da o tome odlučuje Vlada već on želi da tu odluku da građanima pa će zbog toga, ukoliko prođe ovaj projekat, u Baru biti održan referendum.

Predsjednik Skupštine opštine Bar, Branislav Nenezić, kazao je da su građani Bara protiv izgradnje LNG-a i u razgovoru sa biznismenima zaključio da je ovo prvi projekat koji ove dvije američke kompanije zajedno sprovode. On ih je nekoliko puta demantovao u informacijama o eksplozijama koje su se desile u svijetu na šta oni nijesu imali odgovor već potvrdili da je to tačno.

Odgovarajući na Nenezićeva pitanja oni su kazali da su ovaj projekat dogovorili na njihovu inicijativu budući da su oni ti koji su kontaktirali Vladu Crne Gore.

sastanak Bar
foto: Marija Pešić

„Zašto baš Bar?“, pitao je Nenezić i nije dobio odgovor. „Ovaj LNG terminal i TE mogla je biti izgrađena bilo gdje u Crnoj Gori. Bar neće imati ništa od ovoga jer mi svoj gas nemamo. Služićemo samo kao tranzitna zona za druge zemlje“, zaključio je.

On se zahvalio i ministru energetike i rudarstva, Saši Mujoviću, na saradnji i dobroj komunikaciji i kazao da on nije mogao biti tu iz opravdanih razloga. Ispričao je da Mujović dijeli njihovo mišljenje da TE nije mjesto na barskoj obali a da je danas postalo jasno da LNG terminala bez nje ne može biti.

Predstavnica resornog ministarstva, Zorana Sekulić, kazala je da za sada imaju samo Memorandum o razumijevanju što oni shvataju kao simbol dobre volje za ulaganajem te da su svjesni veličine ovog projekta i ne žele da ulaze u tu priču bez svih potrebnih detalja.

„Mi smo zahtijevali da dobijemo i dokeumntaciju koja nije bila obuhvaćena Memorandumom a to je studija uticaja na životnu sredinu i „cost-benefit“ analizu. Vi znate da smo u obavezi da pratimo zakonsku regulativu, da ispoštujemo ekološke aspekte i u tom smislu ne možemo, sve i da hoćemo, nijednog investitora favorizovati. Ako se zemljište da u zakup, ide na javni poziv“, poručila je ona.

Olin L. Wethington iz istoimene korporacije se zahvalio na velikom odzivu predstavnika lokalne skupštine i kazao da ne žele da nastave sa ovolikim projektom bez podrške državne i lokalne vlasti i građana Bara.

„Vjerujemo da kada se ovaj projekat razumije, biće prepoznat kao kompatabilan sa najvišim ekološkim standardima. Bar je lijep grad i želimo da se to održi i sačuva. Vjerujemo da je dalji razvoj Bara i prosperitet povezan sa ekološkim politikama. Bili smo nekoliko puta ovdje i cijenimo vaše poštovanje okoline“, kazao je on

Žele dogovor a ne podijeljenost na ovom projektu, kazao je. On je govorio o nekoliko aspekata LNG terminala a neke od njih su uvoz prirodnog gasa u zemlju kako bi se omogućila proizvodnja električne energije. Misli da Crnoj Gori treba energetska sigurnost i stabilan izvor elektriciteta.

„Postoje samo tri opcije za stabilnost koju mislimo da vaša ekonomija treba. Jedna je nuklearna, što ne predlažemo. Druga je ugalj na koji se vaša zemlja danas oslanja. Naša pretpostavka je da će se u nekom trenutku to ugasiti zbog ekoloških i zdravstvenih razloga. Mora postojati čistija alternativa uglju koja obezbjeđuje stabilnost a to je ta treća opcija, gas“, ispričao je on.

Dodao je da ukoliko se bude gradila ova TE i LNG terminal to će biti učinjeno i bolje od standarda Evropske unije. Američki biznismen ispričao je da će izgradnja ove infrastrukture otvoriti brojna radna mjesta na samoj građevini a zatim i na terminalu. Koliko je taj broj, on tačno ne zna, ali nagađa da je nekoliko stotina.

„Crna Gora bi mogla da bude prva u regionu po izvozu struje“, poručio je Wethington.

Sastanku su prisustvovali odbornici svih partija u Skupštini opštine Bar i predstavnicima američkih kompanija postavljali pitanja koja su se ticala potencijalnih eksplozija, benefita, broja radnih mjesta i buduće saradnje. Oni su zaključili da je sastanak bio koristan ali i zahtijevali da se komunikacija i saradnja nastavi u cilju bolje informisanosti javnosti.

Bonus video: