Odgovor kompaniji "Beorol Montenegro": U bilansima piše nula radnika

“Vijesti” su koristile podatke iz finansijskih bilansa za 2023. godinu

6974 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U tekstu “Za obrtanje miliona dosta i jedan zaposleni: U registru više od 15.000 firmi koje imaju jednog ili nijednog radnika”, na koji je reagovala pravna zastupnica kompanije “Beorol Montenegro”, “Vijesti” su upravo koristile podatke iz finansijskih bilansa za 2023. godinu.

U tom izvještaju - Statistički aneks, koje je firma “Beorol Montenegro” predala Poreskoj upravi, i koji su objavljeni na sajtu Poreske uprave, piše da je prosječan broj zaposlenih u toj kompaniji za 2023. godinu bio nula (0), tako da ne stoje navodi pravne zastupnice da je “autor teksta objavio neprovjerene i netačne podatke”.

Svaki podatak je provjeren u zvaničnim registrima. Da li je firma “Beorol Montenegro”, ili neka njena računovodstvena agencija, u bilansima koje je predala Poreskoj upravi, greškom navela da ima nula radnika, iako ih, kako tvrde, imaju osam, nije problem “Vijesti”.

“Beorolov” finansijski izvještaj gdje je navedeno da ima nula zaposlenih
“Beorolov” finansijski izvještaj gdje je navedeno da ima nula zaposlenihfoto: foto Poreska uprava

Pravna zastupnica u reagovanju kaže da je trebalo da “Vijesti” provjere podatke prije objavljivanja.

“Vijesti” su to i uradile i sve podatke provjerile na jedinom mjerodavnom mjestu - sajtu Poreske uprave.

Iznenađuje što pravna zastupnica, prije nego je poslala reagovanje i optužila “Vijesti” za neprofesionalnost, nije provjerila koje podatke je “Beorol Montenegro” poslao Poreskoj upravi i šta je Poreska uprava objavila na sajtu.

Da li je u bilansima - statistički aneks, napravljena greška i ko je napravio, to treba sami da vide i da eventualno isprave...

“Vijesti” su objavile ovaj tekst kako bi ukazale na podatak da trećina ukupnog broja prijavljenih firmi ima jednog ili nijednog radnika, kao i da je preko stotinu takvih firmi prijavilo prihode veće od milion eura. Firma “Beorol Montenegro” je samo pomenuta kao i ostalih pet firmi, koje prema podacima iz bilansa, nemaju radnika, a imaju promet preko milion eura, bez tvrdnji da je to nešto što je nezakonito i bez namjere da bilo kome naprave bilo koju štetu.

Bonus video: