"Monte-tim" da projektuje dio auto-puta, ponuda vrijedna skoro pet miliona eura

“Monteput” izabrao konzorcijum koji će da radi idejno rješenje za dionicu Andrijevica-Berane-Boljare. Na odluku se mogu podnijeti žalbe

11703 pregleda 12 komentar(a)
Saobraćajnica ključna za vezu sa regionom (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Saobraćajnica ključna za vezu sa regionom (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Monteput” je kao najpovoljniju na tenderu za izradu idejnog projekta za dionicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare, izabrao ponudu konzorcijuma “Monte-tim” koja je vrijedna 4.865.748 eura. Ova dionica auto-puta Bar-Boljare duga je oko 50 kilometara i vodi do granice sa Srbijom.

Odluka o tome objavljena je 7. maja na sajtu Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), a na nju se mogu podnijeti žalbe Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki još sedam dana. Državni “Monteput” je ovaj tender raspisao 31. januara, a njegova procijenjena vrijednost bila je 4,95 miliona eura. Konzorcijum “Monte-tim” čine beogradska kompanija “Saobraćajni Institut CIP” i “DB inženjering”, podgorička firma za zaštitu na radu, od požara i za životnu sredinu “Sigurnost”, “Geo max” i “Geoprojekt” iz istog grada, kao i preduzeće “Lavian inženjering”.

Projektant mora da uradi idejni projekat koji po sadržaju, obimu i tehničkim rješenjima, obezbjeđuje sve podatke i uslove za izvođenje i završetak radova, nabavku, ugradnju opreme, probni rad i ispitivanja.

“Ova dionica je vitalni korak u razvoju infrastrukture, obećavajući unapređenje saobraćajne mreže i regionalne povezanosti. Putni pravac Beograd - Južni Jadran predstavlja krak trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM-a (od Gdanjska do Atine i Istanbula) sa Jadranskim morem. Autoput Bar-Boljare je dio putnog pravca TEM kroz Crnu Goru”, kazali su ranije iz “Monteputa”.

Tender za idejni projekat je od januara, pretrpio nekoliko izmjena dokumentacije zbog čega je kompanija “AG UNS Arhitektonsko-građevinski insitut” sredinom marta, podnijela žalbu. Oni su istakli da “Monteput” nije propisao obavezne uslove po zakonu, ali i da izmjenama tendera od početka marta, nije usaglašen projektni zadatak sa uslovima iz dokumentacije. Komisija je krajem marta žalbu odbacila kao neblagovremenu i neosnovanu.

Osim toga, iz ovog tendera su isključene zajedničke ponude kompanija “Civil engineer”, “IGH”, “Geotechnics Projects & Consulting” i “Viamonta”, kao i firme “MHM-projekt” sa podugovaračima. Isključena je i ponuda preduzeća “Građevinski Institut Makedonija” sa podugovaračima.

Dionica Andrijevica-Berane-Boljare vodi do granice sa Srbijom, odakle bi se auto-put nastavljao ka Požegi i dalje prema Beogradu. Srbija je u martu 2022. godine ozvaničila početak izgradnje svoje posljednje dionice ka Crnoj Gori, Požega - Duga Poljana, sa rokom završetka od četiri godine.

Bonus video: