Vlada kupuje: Akcije ŽPCG 1,7, a OŽVS 2,1 euro

Vlada donijela odluku da otkupi akcije malih akcionara iz dvije željezničke kompanije. ŽPCG sada na berzi košta 38 centi, a OŽVS 1,45 eura

5597 pregleda 0 komentar(a)
Obje željezničke kompanije otežano posluju, Foto: BORIS PEJOVIC
Obje željezničke kompanije otežano posluju, Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada će na berzi akcije Željezničkog prevoza (ŽPCG) kupovati po cijeni od 1,7 eura, a Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) po 2,1 euro za ukupno oko milion i po eura, navedeno je u saopštenju sa jučerašnje sjednice.

Posljednja cijena akcija ŽPCG na Montenegro berzi, po kojima su prodavane krajem aprila iznosi 38 centi, dok su u istom periodu akcije OŽVS prodavane za 1,45 eura. Početkom prošle godine, prije najava o mogućem spajanju OŽVS-a Željezničkom prevozu, akcije OŽVS koštale su 24 centa.

Država sada u Željezničkom prevozu posjeduje 92 odsto akcija, a u OŽVS 87 odsto akcija. Vlada ove akcije kupuje kako bi sprovela pripajanje OŽVS-a, koji je nelikvidan i pred stečajem, malo manje ugroženom Željezničkom prevozu.

Da bi se pripajanje spovelo potrebno je da skupštine akcionara iz obje kompanije usvoje takvu odluku, a mali akcionari koji bi glasali protiv imali bi pravo da se proglase nesaglasnim. Time bi ove kompanije imale obavezu da od njih otkupe akcije po tadašnjim berzanskim cijenama.

Vlada je, prema informacijama,”Vijesti” zbog toga odlučila da akcije kupi prije prijanja i da ih plati iz budžeta, jer kompanije zbog niske likvidnosti nemaju novca da ih otkupljuju.

U saopštenju sa jučerašnje sjednice je navedeno da su službenici Ministarstva saobraćaja razgovarali sa predstavnicima dijela manjinskih akcionara, i da su u tim pregovorima dogovorili cijene.

“Urađena je analiza vrijednosti paketa akcija okupljenih manjinskih akcionara koji u strukturi ŽPCG čine 5,18 odsto i u OŽVS 8,15 odsto akcija. Na osnovu knjigovodstvene vrijednosti kapitala i na osnovu preliminarnih podataka na 31. decembar 2023. godine udio okupljenih manjinskih akcionara u kapitalu oba društva iznosio je približno 1,83 miliona eura. Takođe, u pregovorima sa predstavnicima okupljenih manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS postignuta je saglasnost oko cijene akcija od 1,70 eura po akciji ŽPCG i 2,10 eura po akciji OŽVS, što u ukupnoj vrijednosti iznosi 1,4 miliona”, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade navode da takozvani rasuti akcionari, koji nisu organizovani i čiji predstavnici nisu učestvovali u pregovorima, posjeduju još 2,26 odsto akcija u ŽPCG i 4,25 odsto akcija u OŽVS, kao i da postoji mogućnost da i oni ponude akcije na prodaju.

“Ukoliko bi država preuzela pomenuti paket akcija od manjinskih akcionara koji bi koštao u ukupnom iznosu manje od 1,5 miliona eura, to bi, sa već postojećim akcijama, omogućilo da se u ŽPCG poveća akcijski kapital države na preko 98 odsto, a u OŽVS preko 96 odsto. S tim u vezi Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 368.388 akcija ŽPCG po maksimalnoj cijeni od 1,70 eura po jednoj akciji i najviše 366,597 akcija OŽVS po maksimalnoj cijeni od 2,10 eura po jednoj akciji. Vlada je dala saglasnost i da se ukoliko tokom postupka otkupa akcija dođe do ponude akcija po istoj cijeni od strane rasutih akcionara, navedene akcije otkupe u maksimalnom iznosu od 100.000 eura”, navedeno je u saopštenju.

Odbor za kotaciju Montenegroberze objavio je krajem marta da je akcije ove dvije kompanije uvrstio u segment za posmatranje, kako bi spriječio moguće zloupotrebe sa visokim rastom njihovih cijena u slučaju otkupa njihovih akcija.

Bonus video: