ŽPCG za tri mjeseca u gubitku 305 hiljada

Troškovi poslovanja porasli za 140 hiljada a za isplatu plata za 250 hiljada eura

7914 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Željeznički prevoz (ŽPCG) ostvario je u prvom kvartalu ove godine gubitak od 305 hiljada eura, dok su u istom periodu lani bili u plusu za 647 eura, pokazuju podaci iz izvještaja objavljenog na sajtu Montenegro berze.

ŽPCG je u ovom periodu imao svoje poslovne prihode od 617 hiljada eura, oko 60 hiljada više nego u lanjskom uporednom periodu. Dotacije iz budžeta za ostvarivanje javne uloge iznosili su 1,72 miliona eura, i bile su veće za oko 45 hiljada.

Troškovi poslovanja kompanije iznosili su 1,18 miliona eura i bili su za oko 140 hiljada eura veći. Troškovi za isplatu zarada za ova tri mjeseca vrijedili su 1,36 miliona eura i bili su za oko 250 hiljada eura veći nego u istom periodu lani.

Ukupan akumuirani gubitak ove državne kompanije iznosio je na kraju martu 25,9 miliona eura.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku o kupovini manjinskih akcija u ovom državnom preduzeću po cijenama od 1,7 eura po akciji. Posljednja cijena akcija ŽPCG na Montenegro berzi, po kojima su prodavane krajem aprila iznosi 38 centi.

Država sada u Željezničkom prevozu posjeduje 92 odsto akcija, a u Održavanju željezničkih voznih sredstava (OŽVS) 87 odsto akcija. Vlada ove akcije kupuje kako bi sprovela pripajanje OŽVS-a, koji je nelikvidan i pred stečajem, malo manje ugroženom Željezničkom prevozu.

Bonus video: