Cijene u velikom marketu više nego lani

Mjesečni barometar Vijesti, korpa od 15 artikala pojeftinila u maloj trgovini. U velikoj trgovini, danas je u odnosu na novembar, skuplje gotovo sve voće i povrće, a ukupna korpa za 70 centi, tako da sada iznosi 47,9 eura

17481 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kupovina potrošačke korpe od 15 artikala u velikom podgoričkom marketu, čije cijene “Vijesti” prate više mjeseci, na današnji dan bi koštala 70 centi više nego u novembru prošle godine. Za ove proizvode je u pretposljednjem mjesecu 2023. trebalo platiti 47,15 eura, dok danas košta gotovo 47,9 eura. To ipak nije slučaj u maloj trgovini u istom gradu, gdje je kupovina praćenih namirnica danas jeftinija oko 2,7 eura. Osim toga, u odnosu na novembar prošle godine, manje košta i trgovina na pijaci.

To pokazuju podaci mjesečnog cjenovnog barometra “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje mjesečnih cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci. Reporter je u ove objekte išao jednom mjesečno od septembra prošle godine, i to 14. u mjesecu kako bi popisao cijene, ispratio njihova kretanja i eventualna poskupljenja ili pad, i to 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se dala prava slika mjesečnih promjena.

Ovo je ujedno i prvi put u devet mjeseci, od kako “Vijesti” sprovode istraživanje, da je trgovina u velikom objektu skuplja nego ranije. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, cijene u aprilu bile su u prosjeku 5,4 odsto više, u odnosu na isti mjesec 2023. godine. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije u aprilu, imao je rast cijena odjeće, voća, povrća, vazdušnog prevoza putnika, goriva, smještaja... Cijene su u odnosu na mart bile veće za oko 0,1 odsto.

Skuplji kalodont, šunka, jogurt...

U velikoj trgovini, danas je u odnosu na novembar, skuplje gotovo sve voće i povrće. Tako je cijena kilograma krastavca u maju viša za pola eura nego tada, odnosno sada košta 1,59 u odnosu na tadašnjih 1.09. Osim toga, deset centi su skuplje i jabuke, dok 20 centi više treba platiti i kilogram banana. Iz ove grupe namirnica, izdvaja se jedino paradajz koji je sada jeftiniji 80 centi nego u pretposljednjem mjesecu prošle godine.

Značajan skok u cijeni su imali i riblji štapići, koji su skuplji za euro, pa koštaju 2,85 centi. Osim njih, po deset centi su skuplji kalodont, stiješnjena šunka, mliječna čokolada i jogurt. Cijene teletine, mlijeka, jaja, deterdženta za suđe se nisu mijenjale.

Sa druge strane, u malom marketu u odnosu na novembar, značajan pad cijene prati piletinu i paradajz. Obje namirnice su sada jeftinije za euro pa koštaju deset, tj 1,19 eura. Osim njih, 30 centi manje treba platiti i jaja, kalodont i krastavac. Mali market danas 30 centi više naplaćuje za jogurt i čokoladu, 40 za riblje štapiće i sedam za mlijeko. Kilogram banana je takođe deset centi, skuplji nego u novembru.

Jedino poskupljenje na pijaci, u odnosu na novembar, je u slučaju banana pa kilogram košta 20 više, odnosno 1,2 eura. Sa druge strane, 20 centi je niža cijena paradajza i krastavaca, dok su deset centi jeftinije jabuke.

Dva artikla od ukupno 15, čije su cijene praćene, u velikom marketu nisu bili obuhvaćeni državnom akcijom “Limitirane cijene”, iako su na Vladinom spisku. Neoznačeni na policama su bili litarsko mlijeko sa čepom i troslojni bijeli toalet papir. Toalet papir je osim toga, skuplji za oko pet centi u odnosu na cijenu iz novembra, kada je takođe na snazi bila državna akcija za smanjenje cijena. Mlijeko danas košta isto koliko i u novembru.

Vlada je krajem marta usvojila odluku o ograničenju trgovačkih marži, nakon dogovora sa trgovcima. Na spisku su 43 proizvoda a planirano je da se kroz ovu akciju, kada se uzmu u obzir sve gramaže i proizvođači, smanje cijene 500 artikala. Ovi proizvodi u marketima su označeni crvenom oznakom “Limitirana cijena”, a akcija će trajati do 31. maja. Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

U trgovini na veliko i malo, maksimalni iznos marže od 10 odsto je za: domaći bijeli sir, jogurt domaće proizvodnje, svježi krompir, mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti bez čepa, cijelo pile, svinjski vrat bez kostiju, bijelu rižu dugo zrno u kesi, kokošiju paštetu bez dodataka, džem od šljiva, marmeladu... Maksimalna marža od 10 odsto u trgovini na veliko, odnosno 15 odsto u trgovini na malo je za: čvrsti dječji sapun, dječje pelene “economy”, šampon za bebe, voćne kašice za bebe - teglice, šampon za odrasle, kupku za odrasle, troslojni toalet papir, deterdžent za pranje veša i higijenske standardne uloške.

Januar je mjesec u kojem na snazi nije bila nijedna od akcija, ni ove ni prethodne Vlade. Trgovina 15 artikala u velikom marketu, tada je koštala gotovo 50 eura, što je oko dva eura skuplje nego kupovina istih proizvoda na današnji dan. To pokazuje da je akcija “Limitirane cijene”, ipak imala nekog uticaja na opšti nivo cijena u Crnoj Gori.

Primjena ranije akcije “Stop inflaciji” i njenog nastavka “100+”, prestala je prvim danom 2024. Ovu akciju je pokrenula Vlada Dritana Abazovića, a kroz nju su snižene cijene za više od 100 artikala, među kojima su osim hrane i robe široke potrošnje, lijekovi i bijela tehnika. Ova kampanja Vlade, trgovačkih lanaca i uvoznika bio je čuvanje standarda građana i usporavanje inflacije.

Razmatraju produženje

Vlada će nakon analize, sagledati moguće načine nastavka akcije “Limitirane cijene”, kazao je krajem aprila ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj. Istakao je da svi trgovački lanci poštuju Vladinu odluku i da je samo u jednom slučaju intervenisala nadležna inspekcija.

“Naći ćemo način da se akcija nastavi, iako je ona u prvobitnoj mjeri bila limitirana na dva mjeseca, jer smo htjeli da vidimo efekte. Tokom maja ćemo, nakon dublje analize, donijeti odluku na koji način da to nastavimo”, rekao je Đeljošaj.

Bonus video: