O kocki u EU, razvoju turizma i zavisnosti

Cilj Konferencije, kako je kazao Vukčević, je da stručnjaci iz EU i Crne Gore iznesu svoja saznanja i viđenja, a da nakon toga panelisti kroz konstruktivni dijalog odgovaraju na pitanja gostiju
114 pregleda 1 komentar(a)
Ilija vukčević, Foto: PR Centar
Ilija vukčević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 18.05.2017. 16:06h

Institut za pravne studije organizovaće sjutra konferenciju o igrama na sreću u susret izradi novog zakona iz ove oblasti. Direktor Instituta dr Ilija Vukčević kazao je da konferenciju organizuju jer je Ministarstvo finansija najavilo izradu nacrta novog zakona za treći kvartal (jul-septembar) u ali bez uključenja nevladinog sektora.

"Kako zainteresovana stručna i opšta javnost neće moći participirati u kreiranju nacrta novog zakona, odlučili smo da putem ove Konferecije doprinesemo nekoj vrsti javne debate", kazao je Vukčević koji je na kratko do prije godinu bio direktor Uprave za igre na sreću.

Predviđena su dva panela na kojima će govoriti stručnjaci iz EU i Crne Gore iz ove oblasti. Prvi panel je posvećen igrama na sreću i turizmu u kojem će govoriti menadžer u hotelijerstvu i kazino industriji Miran Curin iz Slovenije, Danko Vojnović iz Hrvatske (bivši predstavnik Hrvatske u Evropskom udruženju priređivača igara na sreću EUROMAT), kao i dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve Rade Ratković.

U okviru drugog panela o praksi država EU u pogledu priređivanja igara na sreću u ugostiteljskim objektima govoriće Eduardo Morales-Hermo iz Španije (bivši potpredsjednik EUROMAT-a i dugogodišnji predsjednik Španskog udruženja priređivača FACOMARE), o iskustvima Hrvatske u vezi on line nadzoa države nad priređivačima izlagaće Direktor Hrvatske udruge za igre na sreću Ivan Bagarić, dok će psiholog Radoje Cerović govoriti o fenomenu zavisnosti od kocke.

Na konferenciju su pozvani predstavnici ministarstava finansija i turizma, Uprave za igre na sreću, Poreske uprave, udruženja priređivača, NVO sektora i mediji.

Cilj Konferencije, kako je kazao Vukčević, je da stručnjaci iz EU i Crne Gore iznesu svoja saznanja i viđenja, a da nakon toga panelisti kroz konstruktivni dijalog odgovaraju na pitanja gostiju.

"Obzirom da od nadležnih institucija nema bilo kakvih informacija o sudbini nacrta novog Zakona o igrama na sreću na ovaj način želimo da javnosti skrenemo pažnju na ovu jako komplikovanu materiju i doprinesemo javnom dijalogu. Institut za pravne studije planira, da u zavisnosti od dinamike izrade nacrta zakona, organizuje i nove konferencije ili panel diskusije u vezi sa drugim važnim pitanjima u sistemu igara na sreću", kazao je Vukčević.

Bonus video: