Usvojen Predlog zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja

Obmanjujuće oglašavanje se odnosi na korišćenje neistinitih ili poluistinitih informacija prilikom reklamiranja proizvoda ili usluga u medijima, uključujući i načine prezentacije, korišćenjem neetičkih i nelegalnih metoda
179 pregleda 9 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2017. 13:38h

Skupštinski Odbor za ekonomiju usvojio je danas Predlog zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda.

Usvajanje tog kasni više od dvije godine.

Obmanjujuće oglašavanje se odnosi na korišćenje neistinitih ili poluistinitih informacija prilikom reklamiranja proizvoda ili usluga u medijima, uključujući i načine prezentacije, korišćenjem neetičkih i nelegalnih metoda.

Pomoćnik ministra ekonomije Jovo Rabrenović kazao je da taj zakon uređuje oblast zaštite trgovaca i potrošača.

„Po tome je on poseban, jer u isto vrijeme djeluje na dva značajna segmenta društva. Primarno je namijenjen zaštiti trgovaca, a indirektno i potrošača, jer kroz njegove odredbe samom zaštitom trgovaca može da štiti i potrošače s obzirom da se zabranjuje plasiranje oglasa i reklama koje su nedozvoljene” rekao je Rabrenović.

Predlogom je definisano da je obmanjujuće i nezakonito upoređujuće oglašavanje zabranjeno, a oglašivač i reklamna agencija koja je izradila oglas odgovorni su za to.

Odbor je usvojio izmjene i dopune Zakona o eksproprijacijičija je bitzna novina da je skraćen rok za podnošenje ponuda vlasniku sa 15 na sedam dana. Vršilac dužnosti pomoćnik ministra finansija za državnu imovinu Milanka Otović kazala je da je precizirano da se mogu eksproprisati nepokretnosti radi izgradnje objekata ili izvođenja radova od javnog interesa. Ona je navela i da se izmjene usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku čija primjena počinje 1. jula.

Poslanik albanske manjine Genci Nimanbegu kazao je da mu nije jasno rešenje kojim je definisano da se ekspropirijacija može realizovati za potrebe javnih preduzeća, odnosno privrednih društava u većinskom vlasništvu države koja u skladu sa zakonom obavlja djelatnost od javnog interesa.

“Dajte nam primjere, jer mi nije jasna ova odredba. Ne slažem se s njom, jer ne vidim zašto bi preduzeća kao Procon ili Vodacom imali to pravo. Ako je to Rudnik uglja, onda je to druga stvar” rekao je Nimanbegu.

Otović je objasnila da se e ta definicija odnosi na privredna društva u većinskom vlasništvu države koja obavljaju djelatnosti od javnog interesa kao što je Elektroprivreda.Ona je dodala da će Vlada određivati ko će biti korisnik eksproprijacije.

Odbor je usvojio Predlog zakona o elektronskoj identifikaciji elektronskom potpisu, kao i izmjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju.

Bonus video: