MANS: Favorizuje se poljska kompanija OT logistics

Iz MANS-a navode da je javna rasprava, koju sprovodi Lučka uprava, ekspresno objavljena 23. marta, a završena je juče jer Vlada očigledno žuri da što prije Luku Bar proda poljskom kupcu, iako barska kompanija može profitabilno da posluje, a njenoj prodaji se protive ne samo radnici, već i značajan dio crnogorske javnosti
91 pregleda 1 komentar(a)
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2017. 17:49h

MANS je juče Lučkoj upravi dostavio komentare na nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar i zatražio da se ova dokumenta povuku sa javne rasprave.

U MANS-u smatraju da ta dokumenta sadrže niz kontroverznih i protivzakonitih odredbi kojima se na štetu države i njene privrede favorizuje poljska kompanija OT Logistics kao potencijalni kupac barske Luke.

Iz MANS-a navode da je javna rasprava, koju sprovodi Lučka uprava, ekspresno objavljena 23. marta, a završena je juče jer Vlada očigledno žuri da što prije Luku Bar proda poljskom kupcu, iako barska kompanija može profitabilno da posluje, a njenoj prodaji se protive ne samo radnici, već i značajan dio crnogorske javnosti.

“Sprovodeći koncesionu proceduru, Lučka uprava je direktno prekršila Zakon o lukama pošto nacrt koncesionog akta ne sadrži procjenu finansijske i tehničke izvodljivosti lučkih usluga. Kao investicija se pominje suma od 15 miliona eura, ali su od javnosti sakriveni prilozi ugovora o koncesiji koji treba da pokažu šta konkretno predstavljaju te investicije”, kazala je koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović.

Kako je dodala, to je posebno bitno imajući u vidu da ulaganja podrazumijevaju investicije u lučku infrastrukturu, koja ostaje u vlasništvu države, i investicije u lučke objekte i postrojenja koji nakon isteka koncesije ostaju Poljacima. Prema postojećem nacrtu ugovora, novi vlasnik ima pravo da ih ukloni, a ukoliko to nije moguće, onda bi država stekla njihovo vlasništvo uz plaćanje Poljacima.

“Stoga su tvrdnje Vlade da investicioni program za Luku Bar iznosi 15 miliona eura krajnje upitne i nije jasno na šta se to odnosi, jer je stvarna investicija samo ono što bi bilo uloženo u infrastrukturu, dok bi ulaganjem u lučke objekte i postrojenja poljski kupac zapravo investirao u samog sebe”, kazala je Mrdović.

Ona dodaje da je sličan scenario Vlada omogućila prije nekoliko godina turskom kupcu Kontejnerskog terminala, kada je najavila ulaganja od 13,5 miliona, ali se brzo pokazalo da su investicije u infrastrukturu (ono što ostaje državi) samo dva miliona.

Bonus video: