navigacija Naslovnica Premium

UZGAJIVAČI NEGIRAJU

15.2.2012 03:00

Ekskluzivni restoran "Fab livea" u Krtolima ometa smrad mušlji?

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, kažu iz te firme

Ekskluzivni restoran "Fab livea" u Krtolima ometa smrad mušlji?
Siniša Luković
Foto: Siniša Luković Autor: Siniša Luković

Podgorička kompanija „Fab Live“, koja je u ljeto 2010. na lokaciji stara Račica u Krtolima otvorila ekskluzivni restoran i kupalište, a planira da tu gradi i luksuzni hotel, ušla je u sukob sa dijelom uzgajivača školjki čije se plantaže nalaze u blizini akvatorijuma, ispred kupališta „Fab Livea“.

Naime, podgorička firma se već nekoliko mjeseci žali na adrese nekoliko državnih organa, tražeći od njih da preduzmu akciju i izmjeste jedan broj plantaža za uzgoj mušalja iz neposrednog okruženja lokaliteta stara Račica.

Na istom ovom području planiran je hotelski kompleks, za koji je već u pripremi projektna dokumentacija.
“Uzgajivači školjki se na pomenutom području u nedozvoljenim granicama bave ovom djelatnošću i konstantno šire, prostirući se do našeg plažnog kompleksa Solila koji se sastoji od 200 kvadrata plaže, 140 kvadrata privezišta i restorana koji čini predivan turistički kompleks kojeg je, za dvije godine rada, sa oduševljenjem posjetio veliki broj domaćih i stranih gostiju. Na istom ovom području planiran je hotelski kompleks, za koji je već u pripremi projektna dokumentacija. Takvim sadržajima, koji su u bitnoj mjeri poboljšali turističku ponudu i sliku ovog kraja, u velikoj mjeri štete školjke koje, osim izgleda, u nedozvoljenoj blizini prostora za kupače, šire i neprijatne mirise, te štetno utiču na kompletnu životnu sredinu, objasnila je “Vijestima” ovlašćeni zastupnik “Fab Livea” Nela Anđušić.

Ona je dodala da se zbog toga podgorička kompanija obraćala nadležnim institucijama, “radi preduzimanja neophodnih mjera kako bi našli riješenje za pomenuti problem i kako bi zajednički doprinijeli izgledu i sadržaju ovog kraja sa planiranim i postojećim projektima, uklanjajući na vrijeme negativne faktore.”

 

"Fab live"-u ne smetaju uzgajivači

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, da se izmjeste na neku drugu lokaciju ili ispred stambenih objekata samih uzgajivača, kako ne bi štetili pomenutim projektima i turističkoj ponudi ovog regiona, radi opšteg interesa”, istakla je Anđušić.

Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu.
Sa druge strane, u Udruženju marikulturista Crne Gore “Marefarm” iz Tivta, koje okuplja većinu uzgajivača školjki kod nas, naglašavaju da je uzgoj školjki na plantažama upravo jedan od najekološkijih mogućih načina proizvodnje zdrave hrane, jer školjke ne zagađuju, već, naprotiv, svojim načinom života i hranjenja, filtriraju more. Kao “totalnu nebulozu”, marikulturisti odbacuju tvrdnju “Fab Livea” da se sa plantaža školjski šire neprijatni mirisi, jer je to nemoguće zato što se, kažu, školjke nalaze pod vodomi čitavo vrijeme uzgoja, rastu na konopima i restama u moru, bez kontakta sa atmosferom.

“Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu. Opština Tivat marikulturu vidi kao jedan od strateških pravaca svog razvoja, što je potvrđeno i dokumentom Strateški plan razvoja Opštine Tivat iz 2004, a Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi definisana je strategija razvoja ribarstva Crne Gore, u kojoj je marikultura definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja i za to je dobijena i podrška Evropske agencije za rekonstrukciju“, istakao je predsjednik „Marefarma“ Duško Vlahović.

On je dodao da sporna plantaža, dimenzija 100 sa 180 metara, u blizini Solila, ima sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih organa, počev od pozitivnog mišljenja Instituta za biologiju mora o njenoj pogodnosti za uzgoj školjki, preko mišljenja Lučke kapetanije Kotor da nema smetnji za njeno postavljanje i planirano širenje u drugoj fazi, do rješenja Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede da pomenuta lokacija zadovoljava sve propisane uslove za uzgajalište školjki.

Opširinije u štampanom izdanju

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • Snezac 6 godina i 9 mjeseci
  šta sad, najbolje da se svi isele iz kruga od 10km da bi vajni restoran imao ariju za svoje goste. ova zemlja kao da je na potpunom raspolaganju sebičnim pojedincima. Zemljo otvori se i progutaj nas da ne gledamo kako te krčme lopovi i ratni profiteri
  • 1
  • 0
 • AS ROMA 6 godina i 9 mjeseci
  FAB LIVE vi ste bili glavni uvoznici banana u nasu drzavu,molim vas nastavite s banama a ostavite nas da se bavimo musljama!!!!I jos jedna molba nemoj te s bananama majmune uvoziti jer nam njih ne fali!!!
  • 0
  • 0
 • itizaj 6 godina i 9 mjeseci
  Ekskluzivni restoran... jada... Najbolje je da ljudi ne zivi u radijusu od 3 km od njih, da im ne zagadjuju restoranski prostor.
  • 0
  • 0