navigacija Naslovnica Premium

BJELOPOLJSKI VIŠI SUD SMANJIO KAZNU FUNKCIONERU BOŠNJAČKE STRANKE

28.9.2015 15:22

Ešef Husić jeste klevetao novinarku, ali mnogo je da plati 2.500 eura

“Dobila sam spor, ali ću za pravdu morati da doplatim ”, kazala je novinarka Aida Skorupan

Ešef Husić jeste klevetao novinarku, ali mnogo je da plati 2.500 eura Može da kleveta novinare za 700 eura: Husić
Foto: Vijesti Autor: Jelena Jovanović

Bjelopoljski Viši sud odlučio je da sa 2.500 na 700 eura smanji kaznu funkcioneru Bošnjačke stranke u Rožajama Ešefu Husiću, osuđenom zbog povrede ugleda i časti novinarke “Vijesti” Aide Skorupan.

Takva odluka donijeta je nakon što se rožajski sekretar za urbanizam žalio na presudu sutkinje rožajskog Osnovnog suda Slavice Bulatović.

Vijeće bjelopoljskog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Milan Smolović nije osporilo odluku Bulatovićeve, ali je djelimično preinačilo.

Skorupan je tužila Husića zbog toga što je u decembru 2014. godine, na sjednici rožajskog lokalnog parlamenta, koju je prenosio i Radio Rožaje, izjavio da je novinarka “Vijesti” od “užeg kruga rukovodstva DPS-a kao 'apanažu' dobila stan, zbog čega piše u njihovom interesu”, te da je time, navodno, “ukaljala časnu novinarsku profesiju”.

Husić je u žalbi napisao da “tužilji u konkretnom slučaju nije doveden u pitanje ni lični ni profesionalni ugled”.

“A čast najmanje jer se ni jednom jedinom riječju nije bavio njenom ličnom čašću, moralnim i drugim ljudskim vrijednostima”.

Vijeće sudije Smolovića u obrazloženju odluke kojom je Husiću smanjilo kaznu, napisalo je da je nesumnjiv zaključak prvostepenog suda je Husić u uvodnom govoru na toj sjednic “vrijeđao čast i ugled tužilje kao građanina i novinara, što je kod nje izazvalo duševne bolove”. Istakli su i da je prenos Husićevog govora preko talasa radija Rožaje “izazvao negativan stav o ličnosti i radu tužilje, jer se istim kod građana pobuđuje prezir i stvara ružna predstava o ličnosti tužilje i njenom radu”.

Oni, međutim, smatraju da je sutkinja Bulatović “previsoko odmjerila visinu naknade”.

“Zbog čega je prvostepenu presudu valjalo preinačiti, i obavezati tuženog da tužilji iz osnova pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti, isplati novčani iznos od 700 eura”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Po mišljenju sudija koji su razmatrali Husićevu žalbu, 700 eura “predstavlja pravičnu satisfakciju za težinu trpljenja” i “odgovara jačini i intezitetu duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda”.

Skorupan je ranije izjavila da je tužba u obostranom interesu, i da njom želi da ponudi Husiću da potvrdi svoje optužbe “umjesto što klevetama i uvredama pokušava urušiti njen kredibilitet i čast i stvara atmosferu njenog žigosanja i progona iz sredine”.

Kazala je i da će napustiti i novinarsto i Rožaje, ako Husić dokaže na sudu da joj je neko kupio stan.

Skorupan : Funkcioneri sad mogu da nas vrijeđaju za male pare

Novinarka “Vijesti” Aida  Skorupan  kazala je juče da je Viši sud u Bijelom Polju sramnom presudom samo produžio njene duševne bolove.

Aida Skorupan Aida Skorupan 

“Najvažnije je to što sam kroz parnicu uspjela da dokažem da mi Demokratska parija socijalista (DPS) nije kupila stan, i da kroz takvu “apanažu” nijesam ukaljala novinarsku profesiju, kao što je Ešef Husić javno tvrdio. Što se ostalog tiče, ovo je “Pirova pobjeda“ i Viši sud u Bijelom Polju je sramnom presudom samo produžio moje duševne bolove”, kazala je Aida  Skorupan . Ona je istakla da su je troškovi postupka koštali 1.260 eura, a da je Husić novom presudom obavezan da plati 700 eura zbog povrede ugleda i časti i 118,64 eura sudskih troškova.

“Viši sud u Bijelom Polju čak tvrdi da nijesam platila taksu za tužbu, koja me je koštala čitavih 360 eura, o čemu sam priznanicu uredno predala sudu u roku koji su oni odredili. Proizilazi da sam dobila spor, ali da ću za pravdu morati da doplatim. Želja da skinem ljagu sa svoga imena i „drskost“ da mi to uopšte padne na pamet će me skupo koštati”, kazala je novinarka.

Komentarišući odluku vijeća bjelopoljskog Višeg suda, ona je rekla da je “poražavajuća činjenica da jetakvom kaznom zapravo poslata poruka funkcionerima da za male pare mogu da nemilosrdno klevetaju i vrijeđaju”.

“Poslata je poruka i nama običnim građanima - da se nipošto ne usudimo da tražimo pravdu. Veoma je važna činjenica i da je predsjednik sudskog vijeća drugostepenog organa sudija o kojem sam pisala, u ne baš pozitivnom kontekstu, a koji je ranije bio i svjedok svom kolegi u postupku koji je vodio protiv mene. Zbog toga i te kako sumnjam u pristrasnost prilikom odlučivanja”, kazala je  Skorupan . 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 11

 • suza1 3 godine i 2 mjeseca
  ako je VIŠI sud u slučaju presude za novčane pronevjere od 15000 o osudio sudiju na 15 godina zatvora a sud u BUDVI za milijunske iznose dozvolio smiješne presude i branjenje sa slobode onda je dobro š to jasno vidimo š ta je sud i kakva i kolika je sudska pravda ...teško onom ko je od suda traži kaže naš narod...a teško i narod u pri takvom sudu
  • 3
  • 0
 • BrunoX 3 godine i 2 mjeseca
  pa zar BS nije isto što i DPS? Mislim, sve i da je to pisala/mislila, oni su vladajuća koalicija. Zajedno su u vlast i vode istu politiku. Ne vidim razliku?
  • 3
  • 0
 • limes 3 godine i 2 mjeseca
  To je mali iznos u odnosu na stetu nanijetu ojadjenim zirantima. No i o tome ce sud uskoro presuditi.
  • 2
  • 0