navigacija Naslovnica Premium

PORUKA ŠEFA ODSJEKA ZA ZAPADNI BALKAN

11.9.2018 17:44

EU će glasno govoriti protiv napada na medije i novinare

Auer podsjeća da su na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, lideri EU i zemalja članica, uz konsultacije sa partnerima na Zapadnom Balkanu usvojili deklaraciju u kojoj je navedeno da „civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije“

EU će glasno govoriti protiv napada na medije i novinare Ilustracija
Mila Radulović
Foto: Shutterstock Autor: Mila Radulović

Šef odsjeka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Eduard Auer, poručio je da će Evropska unija nastaviti da prati posvećenost slobodi izražavanja na Zapadnom Balkanu. 

On je u pismu, koje je u ime predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera uputio Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope, naveo da će EU glasno govoriti protiv restrikcija ove fundamentalne vrijednosti i protiv napada na medije i novinare, te da će nastaviti da pruža podršku zaštiti i promovisanju slobodnog, pluralističkog i profesionalnog medijskog okruženja.

Pismo Auera odgovor je na inicijativu Medijske asocijacije čelnicima Evropske unije, kojom je traženo jačanje monitoringa slobode medija na ovom područiju a koja je podnijeta početkom maja 2018. godine, na Svjetski dan slobode medija, navodi s eu saoptenju koje je potpisao Vuk Maraš, izvršni direktor te asocijacije.

Nakon podnošenja inicijative, Evropska unija je, navodi se, preduzela nekoliko koraka kako bi se unaprjedila zaštita slobode izražavanja i rada medija i novinara, što je fundament svakog demokratskog društva.

Auer podsjeća da su na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, lideri EU i zemalja članica, uz konsultacije sa partnerima na Zapadnom Balkanu usvojili deklaraciju u kojoj je navedeno da „civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije“. 

"Takođe, Prioritetna agenda koja je usvojena u Sofiji predviđa konkretnu podršku EU jačanju vladavine prava i dobrom upravljanju u ovom regionu. Usvojena Agenda, pored ostalog, predviđa dodatnu ulogu pravno-savjetodavnih misija, jači monitoring reformi i obezbjeđivanje podrške za jačanje nezavisnosti i pluralizma medija i civilnog društva na Zapadnom Balkanu kroz Evropsku zadužbinu za demokratiju," dodaje se. 

Šef odsjeka za Zapadni Balkan navodi da je poseban dokaz koliko je sloboda medija značajna za zemlje članice EU dat i u zaključcima Evropskog savjeta u vezi sa procesom proširenja i stabilizacije, koji su usvojeni krajem juna 2018.

Savjet je u zaključcima naveo da „situacija u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija i dalje predstavlja izrazito ozbiljan problem koji treba odlučno i učinkovito riješiti kao prioritetno pitanje. Potrebno je hitno preduzeti konkretne korake kako bi se izbjegla zastrašivanja novinara, prijetnje na njihov račun i napadi na njih te kako bi se takvi slučajevi rješavali kada do njih dođe.”

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.