navigacija Naslovnica Premium

TIJESNOM VEĆINOM USVOJEN ZAKON SPORAN ZA MNOGE

1.10.2017 08:15

Forca pominje raskid koalicije, HGI obmanuo

Nimanbegu tvrdi da su BS i HGI juče prekršili sporazum o zajedničkom djelovanju

Forca pominje raskid koalicije, HGI obmanuo Višednevna polemika okončana juče
Foto: Boris Pejović Autor: Ivan Čađenović

Članica vladajuće koalicije FORCA najavila je mogućnost raskida saradnje sa manjinskim partijama i Demokratskom partijom socijalista (DPS), nakon što je juče u Skupštini  tijesnom većinom izglasan Zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata.

To je juče “Vijestima” najavio poslanik te partije Genci Nimanbegu, koji je jedini glasao protiv tog zakona, nakon višednevne rasprave sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i DPS-a.

Prevagu je u Skupštini juče je donio glas poslanika Adrijana Vuksanovića (HGI), koji je noć uoči glasanja kazao da neće podržati zakon, ali se  predomislio i podržao rješenja ministra održivog razvoja i turizma (MORT) Pavla

Radulovića, pa su sa njegovim glasom DPS, BS, LP i SD imali potrebnu većinu za zakon koji je sporan mnogim opštinama, dijelu stručne javnosti i nevladinog sektora... 

Nimanbegu smatra da su podrškom ovom zakonu HGI i BS prekršili ključne političke principe sporazuma o zajedničkom djelovanju manjinskih partija, kao što je decentralizacija džave, zbog čega treba preispitati nastavak saradnje sa njima. On smatra da treba ispitati nastavak saradnje sa ostalim partijama, s obzirom na to  da i koalicioni sporazum sadrži iste principe “u blažoj verziji”.

Genci Nimanbegu Nimanbegu 

“Ovo sigurno treba razmatrati na sastanku albanske koalicije, ne za mjesec  nego odmah koliko je sjutra i vidjeti šta nam je činiti. Moramo vidjeti šta nam može donijeti ovoliki stepen političkog razlikovanja u nekim ključnim stvarima ili način na koji ćemo dalje sarađivati. Ključna pitanja u državi su riješena, NATO je riješen, ako su konceptualne razlike toliko velike to je svakako jedan od razloga za raskidanje saradnje”, kazao je Nimanbegu “Vijestima”.

Liberalnoj (LP) i manjinskim partijama sporne su bile odredbe zakona, kojima se sve ingerencije odlučivanja oko prostornog plana prenose na MORT, dok opštine samo učestvuju u njegovoj izradi. Zadovoljilo ih je to što su sa MORT-om usaglasili promjene o navodno većim pravima opština. 

Nimanbegu  je juče Skupštini podnio 16 amandmana na  zakon od kojih nijedan nije prošao Skupštinu, niti matični Odbor za turizma, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Poslanici DPS-a u Odboru, koji je trajao skoro tri sata, bili su uzdržani na ove amandmane dok su na plenarnoj sjednici glasali protiv.

“Kompletan dio tehničkih nerazumijevanja smo usaglasili, jedan koncepcijski nijesmo. Jedina tačka razdvajanja do koje smo došli jeste sama koncepcija planiranja prostora. I mogu reći da smo se složili da se ne slažemo”, kazao je Radulović u Skupštini. 

On smatra da su kroz amandmane našli način da opštinama omoguće aktivnije učešće u donošenju odluka i izradi plana, a da ne naruše koncepciju zakona.

Odbor je juče prihvatio 20 “prihvatljivih” amandmana, koji su bili rezultat višednevnog usaglašavanja DPS-a sa koalicionim partnerima i koji su bili dovoljni da zakon podrže poslanici BS, LP i HGI.

Ključne izmjene  tim amandmanima su što, umjesto da Odluku o izradi plana donosi samo Vlada, u članu 24, koji definiše tu oblast dodato je da prije donošenja odluke Vlada šalje nacrt odluke lokalnim samoupravama na mišljenje. 

Značajna izmjena je i što prvi stepen u izradi prostornog plana - urbanistički projekat, umjesto Vlade donose lokalne samouprave, na predlog predsjednika opštine.

Međutim, Nimanbegu smatra da će ti amandmani “značajno unaprijediti postojeći tekst”, ali da nijesu dovoljni da FORCA da podršku, jer mišljenje lokalnih samouprava nije obavezujuće za Vladu.

On je u svojim amandmanima predložio da se ne donosi plan generalne regulacije Crne Gore, već planovi generalne regulacije lokalnih samouprava, što su Radulović i poslanici DPS-a odbili.

“To nije koncept ovog Zakona i ne mogu to prihvatiti. Ne možemo cjepkati prostorni plan jer u tom slučaju ništa nijesmo promijenili”, kazao je Radulović.

Pavle RadulovićRadulović 

Zakon je prethodnih dana izazvao burnu polemiku u crnogorskoj javnosti, reagovale su brojne stručne i nevladine organizacije, a Vladi su pisali i “Zeleni poslanici” u Evropskom parlamentu da povuče tekst iz skupštinske procedure.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac saopštio je juče da su, osim predstavnika Albanske koalicije, ostali poslanici vladajuće većine još jednom pokazali da ne služe interesima crnogorskog naroda, već samo i isključivo građevinskog lobija i sa njime povezanog kriminalnog podzemlja. 

“Centralizacija moći odlučivanja, lišavanje prava lokalnih samouprava i građana, neusklađenost sa Ustavom Crne Gore i drugim pravnim aktima samo su neke od krupnih zamjerki na nacrt zakona, a koje je stručna i laička javnost iznosila u posljednje vrijeme”, naveo je Milovac.

Jedna od novina ovog zakona je  ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje. Donosi se jedan prostorni plan za zaštićena područja i jedan prostorni plan za cijelu državu, za razliku od prošlog sistema, kada se radio plan za svaku opštinu pojedinačno...

Ostavka Grbovića: Popović je za zakon mimo principa LP-a

Funkcioner Liberalne partije Goran Grbović odlučio je da napusti partiju zato što je njen predsjednik Andrija Popović glasao u korist spornog zakona.

Grbović je Popoviću kazao da se njegova odluka u potpunosti kosi sa političkim principima liberala, saznaju “Vijesti”.

Grbović je bio na izbornoj listi LP na lokalne izbore u Kotoru.

On je bio član Odbora direktora AD Luka Kotor.

Predsjednici odbora LP u Budvi, Cetinju, Tivtu, Baru, Rožajama, Petnjici, Danilovgradu i Bijelom Polju tražili su prošle sedmice od predsjednika LP da u Skupštini ne podrži zakon.

Popović je tada odbio njihov zahtjev da održi elektronski sjednicu Glavnog odbora, najavljujući da će podržati zakon.

Da je poslanik LP-a juče glasao protiv, zakon ne bi prošao jer nije imao podršku poslanika koalicije Albanci odlučno - Nimanbegua. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 53

 • dako1916 1 godinu i 1 mjesec
  . U Beranama gdje je HGI 2012 imala devet glasova, skor se sada popeo na 17 plus još četiri iz, od Berana u međuvremenu odvojene nove opštine Petnjica. U Plavu gdje su imali tri, sada su skočili na 10 glasova plus još pet iz u međuvremenu odvojene nove opštine Gusinje.
  • 11
  • 0
 • Lakki 1 godinu i 1 mjesec
  Divno!!! Glasajmo i dalje za njih!!!
  • 7
  • 0
 • kotor94 1 godinu i 1 mjesec
  kakva Liberalna partija ko su ti liberali su se ugasili kad je Slavko prodao program Milu ostali su samo sakupljaci mrvica
  • 4
  • 0