navigacija Naslovnica Premium

SVOJ PORTFOLIO PRENIJEĆE NA GRAWE

6.12.2017 07:43

Gasi se još jedan biznis Duška Kneževića: Atlas osiguranje prestaje sa radom

ANO je, u skladu sa redovnim godišnjim planom kontrole, u 2015. godini uradila sveobuhvatnu kontrolu Atlas life. Nakon te kontrole izrekla je mjere nadzora za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti, između ostalog, i mjeru nadzora zbog kapitalne neadekvatnosti društva

Gasi se još jedan biznis Duška Kneževića: Atlas osiguranje prestaje sa radom Pod mjerama nadzora od 2015. godine: Sjedište Atlas life
Marija Mirjačić
Foto: Arhiva "Vijesti" Autor: Marija Mirjačić

Osiguravajuća kuća Atlas life, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, uskoro će prestati da radi, a svoj portfolio prenijeće na Grawe osiguranje.

To je zvanično potvrđeno “Vijestima” u Agenciji za  nadzor osiguranja (ANO) i u toj osiguravajućoj kući.

ANO je, u skladu sa redovnim godišnjim planom kontrole,  u 2015. godini uradila sveobuhvatnu kontrolu Atlas life. Nakon te kontrole  izrekla je  mjere   nadzora za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti,  između ostalog, i mjeru nadzora zbog kapitalne neadekvatnosti društva.

Agencija je, u cilju obezbjeđenja zaštite korisnika osiguranja, odnosno zaštite novca  namijenjenog  za isplatu obaveza prema osiguranicima po osnovu zaključenih ugovora o osiguranju, izrekla i mjeru privremene zabrane raspolaganja imovinom koja služi za pokriće neto tehničkih rezervi. Ta mjera je i dalje na snazi.

Duško Knežević Knežević 

“Dakle,  novac koji služi za pokriće obaveza Atlas life iz ugovora o osiguranju je očuvan,  nije založen, niti služi kao koletaral za obaveze drugih pravnih lica. Uz to, deponovan je  i uložen u skladu sa Zakonom o osiguranju i Pravilnikom o deponovanju i ulaganju sredstava tehničkih rezervi i sredstava kapitala”,  objašnjeno je iz ANO.

Regulator  je kazao da se trenutno sprovode aktivnosti  na prenosu portfelja sa Atlas life na Grawe osiguranje, shodno zahtjevu koji je podnijet u skladu sa članom 148  Zakona o osiguranju.

“Prenosom portfelja Atlas life  na Grawe osiguranje,  kao jedno od vodećih kuća   životnog osiguranja u Crnoj Gori, prava i obaveze osiguravača će preći na Grawe osiguranje. O tome će ugovarači osiguranja biti blagovremeno obaviješteni, a prava ugovarača, osiguranika i korisnika osiguranja biće u punoj mjeri zaštićena”, kazali su u ANO.

O zahtjevu Atlas life  ANO treba da odluči u roku od  dva mjeseca od podnošenja zahtjeva, a istovremeno treba da odluči  i o dozvoli Atlas life  za obavljanje poslova životnih osiguranja.

“Ulaganje sredstava kapitala ne podliježe zakonskim ograničenjima u pogledu propisanih oblika imovine i ista su predmet poslovne politike društva. Način i uslovi otpisa potraživanja vrše se u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i uređeni su internim računovodstvenim politikama svakog društva za osiguranje”,  objasnili su iz agencije.   

Grawe osiguranje je početkom ove godine preuzelo Merkur osiguranje za 1,39 miliona eura.

Grawe osiguranje je dozvolu za rad u Crnoj Gori dobilo 23. septembra 2004. godine. U vlasništvu je austrijskog osiguravajućeg društva Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG). 

Gašenjem Atlas life na crngorskom  tržištu ostaće da posluje devet osiguravajućih kuća - Grawe, Sava Montenegro, Lovćen osiguranje, Generali osiguranje, Lovćen životna osiguranja, Unika životno osiguranje, Swiss osiguranje, Wiener Stadtische životno osiguranja i Unika neživotno osiguranje. 

Crnogorske osiguravajuće kuće prošle godine su ostvarile dobit od 3,82 miliona eura, dok su u 2015. imale minus od 2,76 miliona eura.
To je pokazao  posljednji Izvještaj  ANO o stanju na tržištu osiguranja za 2016. godinu.

Od 11 društava za osiguranje koja su poslovala u Crnoj Gori u 2016. godini,  osam je ostvarilo dobit od ukupno 4,52 miliona eura, dok su tri imala gubitak od ukupno 695,2 hiljada eura.

Povlačimo se sa tržišta osiguranja

Iz Atlas life su “Vijestima”  kazali da  je sa Grawe osiguranjem  u toku proces prenosa potrfolija Atlas Lifea.

“Taj postupak još uvijek nije okončan. Predmetni postupak prati Agencija za nadzor osiguranja. Prenosom portfolija, ukupne poslovne aktivnosti bi prešle na Grawe osiguranje, tako da se Atlas Life povlači sa tržišta životnog osiguranja, nakon završene transakcije”,  kazali su iz te osiguravajuće kuće.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • MEDITERAN 10 mjeseci i 2 nedjelje
  "Uzmi pare i bjezi" ...
  • 1
  • 0
 • Drug Stari 10 mjeseci i 2 nedjelje
  a jos onomad je Dulje mastao da ozeni Pamelu... polako moj Dulje... dobro ce biti ako ti stara kuca na kraju ostane... no dok jos imas to malo para, kupi sjeme za papriku domeeee
  • 13
  • 1
 • gorski 10 mjeseci i 2 nedjelje
  Važno da je novac na sigurnom, znaju oni to,.....do kada će biti lakovjernih koji padaju na te varke sa raznim osiguranjima.
  • 9
  • 2