navigacija Naslovnica Premium

UZN NIJE "VIJESTIMA" DOSTAVILA RJEŠENJE

12.8.2017 22:03

Gdje je papir po kojem je oduzeta parcela QD: Državni zaštitnik napravio problem?

Prema papirima koje su prikupile "Vijesti", čitav galimatijas u ovoj pravnoj stvari napravila je institucija Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, koji se žalio na ranija rješenja kojima je u katastru prethodno Primorje postalo vlasnik, a ne korisnik sporne parcele i sa nje izbrisalo sve terete

Gdje je papir po kojem je oduzeta parcela QD: Državni zaštitnik napravio problem? Katarci najavili da će napustiti projekat na Plavim horizontima
Siniša Luković
Foto: Siniša Luković Autor: Siniša Luković

Uprava za nekretnine  (UZN) nije „Vijestima“ dostavila rješenje drugostepenog organa (Ministarsta finansija ili sudsku presudu) na osnovu kojeg je izbrisala pravo svojine kompanije Qatari Diar (QD) nad katastarskom parcelom 460/1 KO Nikovići u uvali Pržna. 

Iz katarske firme koja je tu parcelu od skoro 40 hiljada kvadrata za 1,4 miliona eura kupila još 2014. od kompanije Primorje hotels&restaurants iz Tivta,  najavili su obustavljanje oko 300 miliona eura vrijednog projekta izgradnje luksuznog rizorta u uvali Pržna  i vjerovatno povlačenje iz Crne Gore.         

Na zahtjev da prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostave rješenje na osnovu kojeg su poništili rješenje tivatskog katastra od 4. aprila 2014. kojim je upisano pravo svojine QD-a na parcelu 460/1 KO Nikoviči, iz UZN su "Vijestima" dostavili rješenje Direktorata za imovinsko pravne poslove Ministarstva finansija od 6. aprila 2016. 

Taj dokument  se ne odnosi na akt iz 2014. kojim je QD upisan kao vlasnik, već na rješenje tivatskog katastra iz 2015. kojim se sa te i još nekih obližnjih parcela briše teret zabrane raspolaganja i otuđenja i upisuje svojina Primorja.

Prema papirima koje su prikupile "Vijesti", čitav galimatijas u ovoj pravnoj stvari napravila je institucija Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, koji se žalio na ranija rješenja kojima je u katastru prethodno Primorje postalo vlasnik, a ne korisnik sporne parcele i sa nje izbrisalo sve terete.

Ta firma je još 2012. sklopila aranžman sa Opštinom Tivat da međusobno prebiju obaveze i potraživanja koja datiraju još iz 1969. kada je počela gradnja turističkog kompleksa u uvali Pržna, a koji je Primorje  u najvećem dijelu prodalo QD-u 2010.

Parcela 460/1 za koju su Katarci tada takođe bili zainteresovani, nije im   prodata jer se Primorje vodilo kao korisnik, a Opština vlasnik. Lokalna uprava i Primorje su nakon toga međusobno prebili obaveze i Primorje  je, uplativši Opštini oko 964 hiljade eura, 2012. postalo jedini vlasnik  parcele.

Na taj sporazum dala je saglasnost Vlada i Skupština opštine Tivat, pa je Primorje dvije godine kasnije  legalno prodalo QD-u parcelu koja je sada okosnica turističkih objekata planiranih Urbanističkim projektom Pržna II.  

Izvršni direktor Primorja Božidar Draganić „Vijestima“ je dostavio Mišljenje o imovinsko-pravnim pitanjima u vezi sa sticanjem prava svojine na zemljištu  u uvali Pržna, opština Tivat,  a koje je 3. septembra 2014. tadašnjem ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, dostavila tadašnja zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Mirjana Milić.

Mišljenje bivše zaštitnice (Novine)

"Povodom navodno spornih imovinskih prava QD na zemljištu  u uvali Pržna, koja stvarna prava su prethodni i neophodan uslov za realizaciju investicija, ocjenjujem da nema zakonskih smetnji da QD bude nosilac prava svojine, bez tereta i ograničenja, u skladu sa zakonom propisanim uslovima... Kako se podaci o nepokretnostima i pravima na njima upisanim u katastar nepokretnosti smatraju tačnim i niko ne može trpjeti štetne posljedice u prometu nepokretnosti i drugim odnosima u kojima se ti podaci koriste (odredba iz člana 10. Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti), pravo svojine na nepokretnoj stvari, odnosno zemljištu koje je društvo QD steklo punovažnim pisanim i od notara ovjerenim pravnim poslom, ne može se dovoditi u pitanje", napisala je  Milićeva. 

Ona je nedugo poslije toga otišla sa  funkcije jer joj je istekao mandat, a kako su mediji objavljivali, ni tadašnji ministar finansija Radoje Žugić (DPS) nije bio zadovoljan njenim radom. 

Dužnost zaštitnika od tada obavlja Dragana Đuranović, nekadašnja sutkinja Višeg suda u Podgorici.            

Pravnici sa kojima su se konsultovale „Vijesti“ tvrde da UZN nikako nije mogla ukinuti rješenje iz 2014. kojim je QD upisan kao vlasnik parcele   jer je ta firme „bila savjesni kupac koji je kupio nekretninu sa čistim papirima“.      

"Ukoliko smatra da je bilo što prije toga Primorje napravilo nelegalno da bi došlo u posjed te imovine, država ima opciju da tuži  Primorje i dokazuje njegovu navodnu odgovornost, a ne ovako da bespravno konfiskuje imovinu stranom investitoru", kazao je sagovornik "Vijesti". 

Iz QD su već podnijeli tužbu   protiv Primorja  i države koju je katastar u međuvremenu upisao kao vlasnika zemlje što su je Katarci kupili 2014.

QD najavio i krivične prijave

QD je najavio i  krivične prijava protiv odgovornih ali za  sada ne pominju konkretna imena koja će tužiti. Vjerovatno i zbog toga što ne postoji konkretan pisani dokument sa potpisom ovlašćenog lica, na osnovu kojeg je UZN poništila sopstveno rješenje iz 2014. o upisu katarske firme kao vlasnika vrijedne parcele u Krtolima. Kako „Vijesti“ saznanju, to je navodno urađeno samo na osnovu jednog telefonskog poziva iz Podgorice.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • neko_nebitan 1 godinu i 3 mjeseca
  Kako rekoh nedje Crna Gora nije drzava nego samo zemlja. Drzava su uredjene, i pravno, i urbanisticki, i ekoloski...
  • 7
  • 0
 • Bokelj 43 1 godinu i 3 mjeseca
  hahaha, "neko" je telefonom nazvao iz Podgorice i državni organ je sam sebi poništio odluku... Pa tako se "završavaju" svi važniji poslovi u demokratiji zvanoj Crna Gora.
  • 5
  • 0
 • MasCia 1 godinu i 3 mjeseca
  Ha ha sto se ciniiii.
  • 4
  • 0