navigacija Naslovnica Premium

POVODOM SVJETSKOG DANA MOČVARNIH STANIŠTA

1.2.2015 13:14

Green Home: Močvare su jedna od najvećih vrijednosti biološke raznolikosti

Koordinatorka programa za zaštitu životne sredine u Green Home Nataša Kovačević kazala je da Ramsarska konvencija ima za svrhu trajno očuvanje i obezbjeđenje razumnog korišćenja močvara

Green Home: Močvare su jedna od najvećih vrijednosti biološke raznolikosti Skadarsko jezero
Vijesti Online
Foto: Luka Zeković Autor: Vijesti Online

Širem regionu Skadarskog jezera nedostaju koordinacija, jasna vizija i pravac razvoja, a sagledavajući spomenute razvojne konflikte lako je zaključiti da Vlada Crne Gora mora organizovati proces u kojem će se razviti model za zaštitu i održivo korišćenje resursa ovog jezera, smatraju u nevladinoj organizaciji Green Home.  

Oni su povodom Svjetskog dana močvarnih staništa pozvali Vladu da sa stručnim insitucijama i nevladinim organizacijama u pogledu Skadarskog jezera započne rad na usaglašavanju svih sektorskih strateških dokumenata i akcionih planova sa osnovnim principima Ramsarske konvencije. 

Koordinatorka programa za zaštitu životne sredine u Green Home Nataša Kovačević kazala je da Ramsarska konvencija ima za svrhu trajno očuvanje i obezbjeđenje razumnog korišćenja močvara, zbog čega je vrijeme da se preispita da li je Crna Gora i u kolikoj mjeri postigla ovaj cilj u Skadarskom basenu i što je još važnije kakve planove ima kako bi se on i dostigao.  

"Podsjećamo da je jezero još 1996 godine, zahvaljujući bogatstvu i diverzitetu ptica močvarica prepoznatom među najvažnijim močvarnim staništem u Jugoistočnoj Evropi, stavljeno na Ramsarsku listu močvara od međunarodnog značaja, te da postojeća strateška opredjeljenja, posebno iz sektora turizma, energetike, prostornog planiranja, poljoprivrede i izgradnje krupne infrastrukture nemaju gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa pomenutom činjenicom. Nije jasno koje razvojne principe država slijedi kada je u pitanju oblast Skadarskog jezera", istakla je Kovačević.

Ona je dodala da je sa jedne strane riječ o nacionalnom parku ustanovljenom još 1983 godine i prekogranično zaštićenom području, kao i području na listi međunarodno značajnih ptičijih staništa i biljnih područja, dok su sa druge strane različiti planovi razvoja koji su nametnuti ovom ekosistemu, ne uzimaju u obzir faktore degradacije niti kumulativne efekte raznoraznih razvojnih nauma.

"Tako na jezeru imamo plan izgradnje ekskluzivnog mega turističkog objekta Porto Skadar Lake sa ukupno 457 ležajeva, 30 luksuznih vila, spa centrom, dva restorana, marinu za oko 30 brodova i tako dalje. U uzvodnom dijelu, na rijeci Morači planirana je deponija opasnog otpada sa godišnjim kapacitetom odlaganja od ukupno 457.610tona godišnje, dok se u naučnim krugovima govori i o planu regulacije voda Skadarskog jezera. Ova regulacija podrazumijeva izgradnju tunela za izvoz vode u južnu Italiju i isušivanje jezera u površini od 14.000ha što je gotovo ukupna površina ovog crnogorskog RAMSAR područja", kazala je Kovačević. 

Po njenim riječima, močvarna staništa su od velike važnosti zbog svojih ekoloških svojstava kao i funkcija.

"Močvare predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke raznolikosti,za njih je vezano više od 40 odsto vrsta biljaka i životinja. Vrijednost močvarnih staništa vezana je za kontrolu poplava, obnavljanje podzemnih voda, zadržavanje hranjivih materija i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena, prečišćavanje voda i mnoge druge opštekorisne funkcije. Močvare se smatraju genetičkim bankama biološke raznolikosti staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Sa druge strane močvarna staništa su istovremeno najugroženiji ekološki sastavi, zbog isušivanja, zagađenja i prekomjernog iskorišćavanja njihovih resursa", rekla je Kovačević. 

Iz Green Home su podjsetili da su u cilju podizanja svijesti građana o važnosti močvarnih staništa tokom prethodne sedmice organizovali nagradni kviz preko socijalnih mreža, koji je sadržavao pitanja vezana za opšti značaj i odlike crnogorskih močvarnih staništa.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • gliberal.SDPoštenje 3 godine i 9 mjeseci
    Izvoz vode u Italiju!?.Ovo je luđe od kanala Dunav-Solun.
    • 0
    • 0