navigacija Naslovnica Premium

KONKURS ZA POSAO

1.4.2014 20:41

Higijeničarka mora da zna ko usvaja budžet opštine i ko čini zakonodavnu vlast?

"Drhteći sam se vraćala kući. Pitali su me i šta me motiviše da radim. Pa mi živimo od socijale godinama"

Kada su Radmilu Bojović, sredinom januara, odbili za mjesto higijeničarke u vatrogasnoj službi u Šavniku, uz obrazloženje da druga kandidatkinja ima više radnog iskustva, iako to nije traženo konkursom, njen suprug Dragić imao je neuspješan pokušaj štrajka glađu u zgradi Opštine. Policija ga je tada udaljila, ali je zato Radmili, nakon usvajanja žalbe, stigla nova šansa za posao na istom mjestu, sa istim oglasom, ali pod novim okolnostima. Ovog puta trebalo je da položi test od 25 pitanja, a zatim da u usmenom dijelu na članove „Komisije za provjeru sposobnosti“ ostavi bolji utisak. Kada je došla na testiranje zaprepastila se, kaže, setom pitanja od kojih mnoga nijesu ni imala veze sa poslom higijeničarke.

„Bila su pitanja šta čini opštinu, ko čini zakonodavnu vlast, ko usvaja budžet opštine, a zatim i pitanja kako se čiste tepih i kupatilo, kako se čisti paučina, džogerom ili metlom. Ja sam bila zbunjena potpuno“, priča Radmila dok drži u ruci dio pitanja koja je prepisala kao dokaz za nesvakidašnje testiranje radnih sposobnosti za mjesto higijeničarke.

Nakon pisanog dijela testiranja, uslijedio je razgovor koji su Radmila i Dragić doživjeli kao “ponižavanje i nastavak dugogodišnje političke diskriminacije lokalne uprave”.

„Pitaju me na primjer kako bih očistila prašinu sa stola. Najgore mi je bilo kad su me pitali da li higijeničarka mijenja bravu ili staklo. Nijesam mogla da budem bezobrazna u tom trenutku da mu svašta kažem, jer sam došla da se borim za taj posao i prećutala sam. Drhteći sam se vraćala kući. Pitali su me i šta me motiviše da radim. Pa mi živimo od socijale godinama, imamo troje djece i uzaludno pokušavamo da ođe dobijemo posao“, kaže Radmila.

Dragić napominje da je testiranje bilo samo opravdanje da se “namjesti posao politički podobnom kandidatu”.

"Testiranje nije ni bilo predviđeno konkursom, nego je sve bilo namješteno, samo je trebalo naći način i da se to ostvari“, vjeruje Dragić koji će borbu za svoja prava nastaviti na sudu.

TV Vijesti

U nadležnoj optinskoj komisiji kažu da su uradili samo onako kako im je sugerisano iz Ministartsva unutrašnjih poslova kao nadležnog organa za davanje mišljenja. A sve u skladu sa propisima, odnosno tzv. „Uredbom o načinu obavezne provjere sposobnosti, bližim kriterijumima i načinu ocjenjivanja kandidata za vršenje poslova radnog mjesta u državnom organu“.

„Smatramo da postoji obaveza sprovođenja postupka obavezne provjere sposobnosti kandidata i bodovanja istog u skladu sa citiranom uredbom, nezavisno da li se radi o državnom službeniku ili namješteniku“, stoji u mišljenju MUP-a koje ispred direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu potpisuje, Veselin Vukčević.

Uredba međutim ne predviđa već uređen set pitanja kojima bi se komisija vodila, pa su Radanović i ostali članovi morali sami da osmisle test koji je Radmila, na kraju, i lošije uradila od protivkandidatkinje
Član komisije, Dušan Radanović, dodaje da su vođeni uredbom i sproveli testiranje.

„Između ostalog, u okviru kriterijuma za provjeru sposobnosti teorijski dio pisanog testa se ocjenjuje tako što kandidatu za svaki tačan odgovor pripada jedan bod. To je član 13“, kaže Radanović, citirajući uredbu.

Uredba međutim ne predviđa već uređen set pitanja kojima bi se komisija vodila, pa su Radanović i ostali članovi morali sami da osmisle test koji je Radmila, na kraju, i lošije uradila od protivkandidatkinje.

„Mi smo kao komisija radili te testove tako što smo ih prilagodili, mislimo da smo ih prilagodili kandidatima pošto drugih testova nema i otkad sam ja ođe nešto slično nije nikad rađeno. A morali smo da provjerimo sposobnosti“, objašnjava Radanović.

Prvi čovjek Šavnika, Mijomir Vujačić, o cijelom slučaju nije htio mnogo da priča. Kazao je da je nakon januarskih dešavanja komisija usvojila žalbu Bojovića, te da su u ponovnom postupku otklonjeni nedostaci.

„Ja se ne mogu miješati u posao drugih. Ali, evo za mene kao čovjeka, mislim da nije bitno da higijeničarka mora da zna kako se usvaja budžet“, odgovorio je Vujačić nakon upornog insistiranja “Vijesti”.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 39

 • eksperiment.mozga 4 godine i 7 mjeseci
  Ako im predsjednik opštine i glavni administrator budu znali odgovore na pitanja, onda gospođa slobodno nije kvalifikovana za radno mjesto higijeničarke!!!
  • 0
  • 0
 • Mister.No 4 godine i 7 mjeseci
  a ovo se vlada tj opština Šavnik sprda sa građanima jer su čuli da je april mjesec u toku
  • 0
  • 0
 • original 4 godine i 7 mjeseci
  ...za drugu kandidatkinju dovoljno je bilo jedno pitanje:,,Da li ces i ubuduce glasati za DPS?
  • 0
  • 0