navigacija Naslovnica Premium

"PROCIJENIO DA ZAKONI NE VAŽE ZA NJEGA"

1.11.2017 08:48

Hoće li Carević u predsjedničku fotelju ili u Spuž?

Marko Carević je procjenio da zakoni ne važe za njega i za njegovo privredno društvo i da svoje zakonske obaveze ne mora da ispunjava

Hoće li Carević u predsjedničku fotelju ili u Spuž?
Foto: Gugi Commerce Autor: Gugi Commerce

Nakon odbijajuće Presude P.br.675/12 protiv Opštine Budva, radi duga u iznosu od 1.426.299,69€, tužilac „Carinvest“ d.o.o Kotor, pred nadležnim Privrednim sudom Crne Gore, pokreće parnični postupak, protiv tuženog „Gugi commerce“ d.o.o Budva, da se tuženi po osnovu sticanja bez osnova, isplati iznos od 1.426.299,69€, na ime preuzetog materijala za izgradnju platoa Jaz u naselju „Jaz“, u Budvi. Parnični postupak se vodi pod Posl.br. P.br. 1165/15.

U toku parničnog postupka u ovoj pravnoj stvari, odnosno nakon izvođenja dokaza, posebno saslušanja zakonskog zastupnika tuženog Marka Carevića i nalaza i mišljenja vještaka fin.struke Milenka Filipovića, stekli su se uslovi da se spisi predmeta pošalju nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a iz razloga, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi krivičnog djela utaje poreza i doprinosa.

Vještak finasijske struke Milenko Filipović je u svom nalazu, a i na ročištu za glavnu raspravu održanom dana 15.06.2017. godine, jasno istakao „da u pogledu obaveza tužioca“Carinvest“ d.oo Kotor, vezanih za izdati materijal u smislu knjigovodstvene evidencije načelno postoji obaveza evidentiranja materijala koji se izdaje u knjigovodstvenoj evidenciji, ali u slučaju da je materijal bio evidentiran u knjigovodstvenoj evidenciji tužioca, nastala bi obaveza obračuna i plaćanja PDV-a, pa je na taj način tužilac izbjegavao odnosno odložio ovu obavezu.“

Na istom ročištu zakonski zastupnik tužioca Marko Carević izjavljuje. “Tačno da nije izdavao račune odnosno fakture, jer da je to činio bankrotirao bi iz razloga što izdavanjem fakture nastaje obaveza iskazivanja i plaćanja PDV-a, te je namjeravao kada mu se plati za navedeni materijal da izda fakturu i plati PDV. Na isti način bi to uradio da je bio dogovoren i rok isporuke.“

Imajući u vidu napred izvedene dokaze, posebno zakonske odredbe Zakona o PDV-u koji jasno definiše da se PDV obračunava u trenutku isporuke proizvoda, odnosno u trenutku izvršenja usluge, takođe smatra se da je proizvod isporučen, odnosno usluga izvršena u trenutku izdavanja računa(fakture). Dalje, KZ CG jasno propisuje da “ko u namjeru da on ili neko drugo fizičko ili pravno lice potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina…. ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koje se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi hiljadu eura, kazniće se zatvorom od tri godine i novčanom kaznom.”

Dakle, Marko Carević je procijenio da zakoni ne važe za njega i za njegovo privredno društvo i da svoje zakonske obaveze ne mora da ispunjava.

Da to nije sve, odnosno da odgovorno lice je preuzimalo više nezakonitih radnji, sve sa ciljem da pribave imovinsku korist, ukazuje i činjenica da je protiv Marka Carevića, odgovornog lica “Carinvest” d.o.o Kotor, podnijeta krivična prijava, jer postoji osnovana sumnja da je napravio lažne isprave-otpremnice, a koje se odnose na isporuku materijala radi izgradnje platoa Jaz.  Osnovana sumnja se bazira najprije na Izvještaju o grafološkom vještačenju iz koga jasno proizilazi da otpremnice koje su predmet krivičnog postupka, nisu potpisali vozači “Gugi commerce”, već neko drugo lice je potpisalo otpremnicu umjesto njih. Dalje, na zapisniku od 15.06.2017. godine sačinjenim pred Privrednim sudom, zakonski zastupnik “Carinvesta” d.o.o Kotor, Marko Carević izjavljuje “ da je dug period prošao od isporuke materijala do procesuiranja ovog spora, pet godina, da su te otpremnice stajale u kutijama, da se jedan dio skvasio, iz kog razloga je zakonski zastupnik tužioca napravio prepis jednog dijela otpremnica, jer se razlio indigo, a kako su ovaj prepis radili službenici, on nije kontrolisao da li su svuda upisane cijene, a inače su na svim otpremnicama upisivane cijene, jer su neki vozači to radili, a neki ne….” I “ …da su prilikom prepisivanja lica koja su prepisivala otpremnice potpisivala lica koja su po originalnoj otpremnici primila materijal…” Znači, jasno se može zaključti na osnovu priznanja g-dina Carevića i grafološkog vještačenja da otpremnice nijesu potpisivala lica iz “Gugi commerce”, a ni iz Opštine Budva. 

Da su ove okolnosti pod lupom nadležnog tužilaštva, ukazuje i činjenica da je ročište zakazano za dan 26.10.2017. godine u pravnoj stvari tužioca “Carinvest” d.o.o Kotor, protiv tuženog “Gugi commerce” d.o.o Budva, odloženo, iz razloga što se spisi predmeta nalaze u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Dakle, na pravosudnim organima je da utvrde da li  u radnjama odgovornog lica “Carinvest” d.o.o Kotor ima elemenata krivičnog djela utaje poreza i doprinosa, kao krivičnog djela falsifikovanja isprava i krivičnog djela prevare. Naravno, ovo povlači i pitanje da li tužilac “Carininvest” može da u parničnom postupku potražuje isplatu od tuženog imajući u vidu činjenicu da za isporučenu robu nije izdao fakturu, odnosno isporučeni materijal nije bio evidentiran u knjigovodstvenoj evidenciji.

I na kraju još jedno pitanje”Gdje ide Carević, nakon ovih postupaka.”

Plaćeni sadržaj

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (17 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 18

 • Belavista1 1 godinu
  Plaćeni sadržaj??? Znači sad svako može platiti dvije pare i izblatiti nekoga u vašim novinama. A pošto je, da naručim članak protiv jednog komšije?
  • 14
  • 2
 • Neshooo 1 godinu
  pi. našli ste kriminalca da dajete da pere svoju savjest. sram vas bilo. CAREVICI ne dajte se ovoj GUBBI.
  • 7
  • 1
 • vll11 1 godinu
  E sram vas bilo..kakav je ovo tekst, kako vam nije mauka da prenesete ovo olajavanje.. butik novine.
  • 13
  • 2