navigacija Naslovnica Premium

"DONIJETE 43 PRESUDE"

5.5.2018 14:57

HRA: Crna Gora 42 puta prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Iz HRA su istakli da se najveći broj povreda konvencije, u čak 30 predmeta, odnosio se na povredu prava na pravično suđenje

HRA: Crna Gora 42 puta prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima
MINA
Foto: Printscreen Autor: MINA

Evropski sud za ljudska prava je od 2009. godine do danas donio 43 presude u odnosu na Crnu Goru, od kojih je u 42 predmeta utvrđeno da je država prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, saopšteno je iz Akcija za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine oragnizacije (NVO) podsjećaju da je sud u Strazburu prvu presudu u odnosu na Crnu Goru donio prije devet godina, 28. aprila 2009. godine, u predmetu Bijelić protiv Crne Gore i Srbije.

U presudi sud je, kako navode, utvrdio da Evropska konvencija za ljudska prava u kontinuitetu obavezuje Crnu Goru počev od 3. marta 2004, kada je postala obavezujuća za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

Iz HRA su rekli da je sud tom prilikom naglasio princip da "osnovna prava koja su zaštićena međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima treba da pripadaju pojedincima koji žive na teritoriji dotične države potpisnice, bez obzira na njen kasniji raspad ili sukcesiju".

"Od tada do danas su donijete 43 presude u odnosu na Crnu Goru, a u 42 predmeta je utvrđeno da je država prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, u jednom slučaju je utvrđeno da je predstavka bila neosnovana", ukazali su iz te NVO.

Iz HRA ističu da su presude donijete u samo 2,6 odsto slučajeva od ukupnog broja onih koji su tom sudu podnijeti protiv Crne Gore.

Oni su naveli da je Evropskom sudu za ljudska prava do kraja prošle godine bilo podnijeto ukupno 2.250 predstavki protiv Crne Gore.

"Sud je do kraja te godine odlučio o 2.172 predstavke, od kojih je 2115 ili 97,4 odsto odbacio kao neprihvatljive ili su obrisane sa liste (u ove slučajeve se ubraja i 30 poravnanja koje je država do danas zaključila sa podnosiocima predstavke)", kazali su iz HRA.

Kako su naveli, predstavke se najčešće odbacuju zbog neispunjavanja proceduralnih uslova, kao što su prekoračenje roka od šest mjeseci za podnošenje predstavke ili propust da se prethodno upotrijebe svi djelotvorni pravni ljekovi u državi.

Iz HRA su istakli da se najveći broj povreda konvencije, u čak 30 predmeta, odnosio se na povredu prava na pravično suđenje.

"Sljedeća po učestalosti je povreda prava na mirno uživanje imovine, na djelotvorni pravni lijek, povreda zabrane torture, na poštovanje porodičnog života i privatnosti, na slobodu izražavana), dok su u po jednom slučaju utvrđene povrede prava na život, slobodu ličnosti i zabranu diskriminacije", dodali su u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.