navigacija Naslovnica Premium

KOMENTAR NA PRIVOĐENJE RADULOVIĆA I JOVOVIĆA

18.3.2017 15:49

HRA i SMCG: Policija ne razumije dovoljno novinarski posao

HRA i SMCG podsjećaju da su predložili da se u Krivični zakonik uvedu krivična djela Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka kao i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka koji bi glasio

HRA i SMCG: Policija ne razumije dovoljno novinarski posao Radulović i Jovović
Vijesti online
Foto: Boris Pejović Autor: Vijesti online

Komentarišuće jučerašnje privođenje, pa puštanje glavnog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića i urednika "Regiona" Slavka Radulovića Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Akcija za ljudska prava (HRA) kazali su da incident pokazuje da u policiji postoji nedovoljno razumjevanje novinarskog posla i prava novinara da izvještavaju i fotografišu događaje na javnom mjestu.

"Da je bilo više sluha da se u Krivični zakonik uvede krivično djelo Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka koje su predložili SMCG i HRA, svim policajcima bi moralo biti jasno da je ponašanje prema novinaru poput jučerašnjeg i zabranjeno i kažnjivo. Ovako, nažalost, ostaje atmosfera u kojoj poštovanje novinarske profesije zavisi od ličnih stavova policajaca, šefova u policiji ili ministara unutrašnjih poslova u pojedinačnim slučajevima", navodi se u saopštenju.

HRA i SMCG podsjećaju da su predložili da se, osim dopune dva postojeća krivična djela, u Krivični zakonik uvedu krivična djela Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka kao i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka koji bi glasio:

"(1) Ko silom ili prijetnjom da će neposredno upotrijebiti silu spriječi novinara u vršenju profesionalnih zadataka ili u vezi sa vršenjem profesionalnih zadataka koje preduzima u okviru svojih ovlašćenja ili ga na isti način prinudi na vršenje profesionalnog zadatka, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. 

(2) Ako prilikom izvršenja djela iz stava 1 ovog člana učinilac uvrijedi ili zlostavlja novinara ili mu nanese laku tjelesnu povredu ili prijeti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

(3) Ako je djelo iz stava 1 ovog člana izvršeno u grupi ili na organizovan način, ili ga učini službeno lice u vršenju službe, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(4) Za pokušaj djela iz st. 1, 2 i 3 ovog člana kazniće se."

Oni su kazali da je radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika nedavno odbila ove predloge uz obrazloženje da „postoje i druge profesije koje su u povećanom riziku od napada“, iako nisu naveli koje su to profesije.

"Nacrt je uveo pojačanu zaštitu advokata u okviru zaštite koju već uživaju sudije i državni tužioci, što podržavamo. Ne vidimo koja je to druga profesija, osim novinarske, u Crnoj Gori izložena povećanom riziku od napada i sprečavanja obavljanja profesionalnih dužnosti. Svi relevantni domaći i međunarodni izvještaji o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori ističu kao problem napade na novinare i nekažnjivost tih napada", zaključeno je u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Nezavisna demokratska CG 1 godinu i 7 mjeseci
  kako ste ružni obojica na tu sliku, nije ni čudo što ste za df ...
  • 1
  • 0
 • vidojeul 1 godinu i 8 mjeseci
  Al svi razumiju policijski posao...
  • 1
  • 0
 • Rajan3 1 godinu i 8 mjeseci
  smijesni ste....i pored toga sto policajac nosi uniformu i sva vidna obiljezja, mora nositi i sluzbenu legitimaciju sa sobom i mora je pokazat gradjaninu ukoliko to ovaj zahtijeva... e pa i novinar mora nositi dokumenta sa sobom....
  • 1
  • 0