navigacija Naslovnica Premium

ZAKON O MEDIJIMA

1.7.2016 16:21

HRA: Predlog obuhvata odredbe za koje se zalažemo

HRA je rješenja koja su uključena u Predlog zakona, koji se sada našao u Skupštini, predstavila na javnom skupu u julu 2015. godine

HRA: Predlog obuhvata odredbe za koje se zalažemo
Vijesti online
Foto: Printscreen Autor: Vijesti online

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku poslanika Rifata Rastodera, Dritana Abazovića i Zorana Miljanića da upute Skupštini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima koji, pored ostalih, sadrži i predloge HRA za usklađivanje Zakona o medijima sa praksom Evropskog suda za ljudska prava. Neke od tih predloga, kako navode, HRA je objavila još 2010. godine, a u cjelini prije godinu dana, u julu 2015. i dostavila ih i Vladi i poslanicima i medijima.

"Kvalitetna rasprava o ovim predlozima u Skupštini i, nadamo se, njihovo usvajanje, moglo bi biti od velikog značaja za napredak Crne Gore u primjeni evropskih standarda ljudskih prava na slobodu izražavanja i privatnost. Predlog obuhvata odredbe za koje se zalaže HRA, a kojima se uvodi standard dužne profesionalne pažnje novinara i propisuje osnov za isključenje odgovornosti za štetu, precizira zaštita privatnosti u medijima, pravo na ispravku i odgovor, i propisuju prava novinara i urednika na etično postupanje i zaštitu od nametanja stavova urednika i osnivača", navodi HRA.

HRA je u novembru 2010. godine predstavila prvi Predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima kao doprinos zalaganju da se standardi iz prakse Evropskog suda za ljudska prava pretoče u zakonske odredbe i tako unaprijedi praksa njihove primjene u Crnoj Gori. Taj Predlog je 2015. inovirala i dopunila radna grupa HRA u sastavu: Azra Jasavić, tada poslanica, Draginja Vuksanović, poslanica, Dragoljub Duško Vuković, novinar i medijski analitičar, Goran Đurović, predsjednik Komisije Savjeta RTCG za razmatranje predstavki i prigovora slušalaca i gledalaca i predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO – Saradnjom do cilja, Jadranka Vojvodić, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije i Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA.

HRA je rješenja koja su uključena u Predlog zakona, koji se sada našao u Skupštini, predstavila na javnom skupu u julu 2015. godine. U raspravi su učestvovali i ministar pravde Zoran Pažin i ministar kulture Pavle Goranović, kojima su predlozi unaprijed dostavljeni. 

"Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u decembru 2015. godine jednoglasno je odlučio da prihvati inicijativu HRA i organizuje konsultativno saslušanje – raspravu – o potrebi izmjena i dopuna Zakona o medijima. Ta rasprava do danas nije održana, uprkos urgencijama koje je HRA upućivala nadležnom Odboru. Zahvaljujući poslanicima Rastoderu, Abazoviću i Miljaniću, Skupština će sada raspravljati i odlučivati o predloženim odredbama koje su utemeljene u praksi Evropskog suda za ljudska prava i koje iste ili slične već postoje u zakonima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Medijski zakoni u svim pomenutim državama su novijeg datuma od Zakona o medijima Crne Gore koji je donijet prije 14 godina. HRA je proteklih godina radila na predlozima izmjena i dopuna Zakona o medijima zahvaljujući podršci Instituta za otvoreno društvo i Australijske ambasade u Beogradu", zaključuje se. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.