navigacija Naslovnica Premium

PREDSTAVILI REZULTATE ISTRAŽIVANJA

1.9.2016 14:12

IA: Građani smatraju da je u policiji korupcija rasprostranjena

Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, kazala je da je istraživanje pokazalo da šest od deset građana ima povjerenje u policiju

IA: Građani smatraju da je u policiji korupcija rasprostranjena Milošević
Mina
Foto: Boris Pejović Autor: Mina

U Crnoj Gori više od polovine građana ima povjerenje u policiju, iako smatraju da je korupcija u toj instituciji rasprostranjena u velikoj mjeri, pokazalo je istraživanje Instituta alternativa (IA).

Ta organizacija predstavila je danas rezultate istraživanja „Koliko vjerujemo policiji“, koje je sprovedeno u aprilu na uzorku od hiljadu punoljetnjih građana Crne Gore.

Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, kazala je da je istraživanje pokazalo da šest od deset građana ima povjerenje u policiju.

„To navodi na zaključak da, uprkos brojnim izazovima sa kojima se ova institucija suočava, ona ipak ima građane na svojoj strani kao značajan podsticaj u svome radu“, rekla je Milošević u PR Centru.

Ona je kazala da je visok nivo povjerenja građana u policiju donekle u suprotnosti sa njihovim viđenjem o tome koliko je korupcija rasprostranjena u policiji, s obzirom da, kako je pojasnila, građani smatraju da je ta pojava prisutna u značajnoj mjeri.

„Iako vjeruju policiji natpolovično, manje od 50 odsto građana smatra da policija radi u interesu građana, dok više od polovine građana smatra da ona služi partikularnim interesima – Vlade, političkih partija i slično“, navela je Milošević.

Kada je u pitanju zapošljavanje u policiji, kako je istakla, građani smatraju da ono nije zanovano na zaslugama.

„Manje od 50 odsto građana smatra da se zapošljavanje vrši na osnovu javnog konkursa, a 51 odsto smatra da su prijateljske i rodbinske veze presudnije kada je u pitanju zapošljavanje“, precizirala je Milošević.

Prema njenim riječima, istraživanje je pokazalo da građani, koji su se deklarisali kao Srbi, manje vjeruju policiji.

„42 odsto građana koju su se deklarisali kao Srbi ima povjerenja u policiju, a taj nedostatak povjerenja naišao je na potvrdu i u drugim odgovorima na upitnik, s obzirom da 21 odsto Srba smatra da policija radi u svojstvu zaštite interesa, dok 80 odsto smatra da političari utiču na rad polciije u potpunosti ili u velikoj mjeri“, kazala je Milošević.

Na drugoj strani, građani albanske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti imaju nadprosječno pozitivno viđenje određenih aspekata rada policije.

„Iako građani imaju visoko povjerenje u policiju na jednoj strani, a na drugoj strani smatraju da je korupcija prisutna u značajnoj mjeri, nijesu spremni da prijave korupciju u policiji“, kazala Milošević.

Kako je rekla, više od 73 odsto građana je reklo da ne bi prijavilo korupciju u policiji, čak i anonimno.

„Paradoksalan je rezultat da je manje građana spremno da anonimno prijavi korupciju, nego uz otkivanje podataka. 56 odsto građana je reklo da ne bi prijavilo korupciju uz obavezu otkrivanja ličnih podataka, dok je 73 odsto reklo da ne bi prijavilo korupciju u policiji anonimno“, istakla je Milošević.

Kako je rekla, nameće se zaključak da povjerenje u institucije i percepcija raširenosti korupcije u institucijama nijesu statistički povezane, što, kako je navela, nameće potrebu za daljim istraživanjem pretpostavki javnog povjerenja u institucije u Crnoj Gori.

„Jedno od mogućih objašnjenja može biti u činjenici da građani nijesu spremni da u dovoljnoj mjeri presipituju rad nadležnih organa, bez obzira na njihov učinak“, ocijenila je Milošević.

Istraživanje je, kako je pojasnila, uključilo i najčešće asocijacije koje građani imaju u odnosu na prosječne policijske službenike/ce, tu prevladavaju pozitivni stavovi.

„Percepcije prosječne policijske službenice su pozitivne, međutim ono što je nalaz istraživanja je da se opšti stereotipi o muškarcima i ženama oslikavaju i na ovom polju, s obzirom da su ljepota, izgled i šarm nabrojani kao najčešće prve asocijacije u odnosu na policijske službenice, dok manje od jedan odsto ispitanika ima istu prvu asocijaciju u odnosu na prosječnog policijskog službenika“, istakla je Milošević.

Ona je kazala da niko od ispitanika ne smatra da prosječni policijski službenik nije dorastao svom poslu, dok je pet odsto ispitanika to navelo kao prvu asocijaciju u odnosu na žene u policiji.

„Kada je u pitanju komparativna analaza sa zemljama regiona, u svim državama postoji natpolovično povjerenje u policiju, ali kada se Crna Gora poredi sa drugim zemljama, povjerenje u policiju je najviše u Crnoj Gori“, navela je Milošević.

Kada je u pitanju povjerenje u ostale institucije, kako je rekla, građani najmanje vjeruju novoformiranoj Agenciji za sprječavanje korupcije.

Saradnik u IA, Marko Sošić, kazao je da su isto istraživanje istovremeno predstavili u Beogradu, Tirani, Sarajevu, Prištini i Skoplju, partneri na projektu Beogradski Centar za bezbednosnu politiku, Institut za demokratiju i medijaciju, Centar za sigurnosne studije, Kosovski centar za bezbednosne studije i Analitika.

„Istraživanje je za IA sproveo IPSOS Strategic Marketing. Kao sredstvo istraživanja korišćen je upitnik, a anketa je sprovedena metodom „licem u lice“, koja uključuje direktan kontakt sa građanima“, pojasnio je Sošić.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta POINTPULSE, koji finansira Evropska unija, kroz Instrument za pretpristupnu podršku, u okviru Podrške civilnom društvu.
 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • MIniMAX 2 godine i 2 mjeseca
  biti policajac u drzavi koja ima ljude iznad zakona je jako stresno zanimanje. svedski policajac alkotestira ministarku, pise kaznu prestolonasljedniku, i sl. nasi moraju dobro pazit koga ce zaustavit i kaznjavati inace ostade bez posla iako radis po zakonu.
  • 3
  • 0
 • Maina 2 godine i 2 mjeseca
  Peace Milena!
  • 2
  • 0
 • dr. Hofman 2 godine i 2 mjeseca
  dje ste radili ovo? Oko vlade?!)))) Idite malo u prigradska naselja .
  • 1
  • 0