navigacija Naslovnica Premium

NIKO U VLADI NEĆE DA PRIČA O BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA

12.2.2018 15:20

Ili država žmuri na šverc cigareta, ili se švercerima crno piše

Iz nepoznatih razloga, akcenat svih državnih organa je stavljen na ulične prodavce cigareta, a samo jednom, u martu prošle godine, “palo“ je jedno skladište - na Karabuškom polju

Ili država žmuri na šverc cigareta, ili se švercerima crno piše Za sada je "pao" samo jedan magacin - Karabuško polje
Foto: Filip Roganović Autori: Mihailo Jovović, Olivera Lakić

Ili se država sprema da pohapsi sve krijumčare cigareta i zapali u visokim pećima svaku kutiju bez crnogorske akcizne markice pa ćuti, ili ne radi mnogo na tome pa ćuti jer nema čime da se pohvali.  

“Komisija za sada neće iznositi u javnost detalje u vezi sa radom i preduzetim aktivnostima”, odgovorio je “Vijestima” savjetnik predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodilac službe za odnose s javnošću Srđan Kusovac, u ime Komisije za sprečavanje sive ekonomije.

Zbog toga "Vijesti" nijesu mogle saznati da li je i koliko službenika policije i drugih državnih organa umiješano u šverc cigareta, da li je pokrenut izviđaj protiv nekoga od njih i u kojoj je fazi istraga. Nema se kod koga provjeriti vjerodostojnost priče pojednih pripadnika saobraćajne policije koji sve otvorenije govore da su i neki visokopozicionirani službenici Uprave policije bili u pratnji konvoja nelegalnih cigareta. Niti zašto su i dalje nedodirljivi pogoni za proizvodnju, magacini, garaže, podrumi i druga skladišta te akcizne robe. Nema sagovornika koji će odgovoriti  da li se Unutrašnja kontrola bavi tim, navodnim, švercerima iz policije i da li i koliko uspješno sarađuju sa tužilaštvom da bi ih što prije procesuirali i izbacili iz službe.  

I, ne manje važno,  trenutno nema nikoga u državi ko bi imenom i prezimenom stao iza tvrdnje da šverc cigareta nije “državni posao”, odnosno da se iz njega ne pune crni državni ili partijski budžeti.  

Komisija za sprečavanje sive ekonomije formirana je u junu prošle godine, a njeni novi članovi su izabrani 18. januara.

Vicepremijer Milutin Simović predsjedavaće Komisijom, a njeni članovi su sekretar Ministarstva finansija Nemanja Katić, pomoćnici direktora policije Enes Baković,  Vesko Damjanović i Nikola Janjušević iz Uprave policije, Lidija Mijović iz Uprave carina, Sreten Grebović iz Poreske uprave, Rada Marković iz Uprave za inspekcijske poslove i savjetnici premijera Sandra Veličković i Srđan Kusovac.

Milutin Simović Predsjedava: Milutin Simović 

“Vijesti” je na Kusovca uputio upravo direktor Uprave carina Vladan Joković koji je odbio da odgovori na pitanja “Vijesti” koja su mu proslijeđena 22. januara, četiri dana nakon formiranja novog saziva Komisije i odnosila su se samo na rad institucije kojom rukovodi.

Od njega je traženo da odgovori  da li je Uprava carina, nakon uspješne akcije zapljene cigareta u martu prošle godine, kontrolisala i druge objekte i/ili ilegalna skladišta cigareta zbog sumnje ili indicije da se u njima nalaze nelegalne cigarete. Ukoliko jesu, da navede broj objekata koje su kontrolisali, koji su to objekti, kada su to učinili i kakvi su bili rezultati tih kontrola. Od njega je traženo da  na način razumljiv svim građanima detaljno objasni šta je dužnost Uprave carina kada se radi o nelegalnim cigaretama - nelegalno uvezenim,  nelegalno proizvedenim u Crnoj Gori, proizvedenim u Crnoj Gori i namijenjenim za izvoz ... Da li se i u kojoj mjeri Uprava carina oslanja na operativni rad svojih službenika i da li je moguće tom metodom doći do nelegalnih skladišta cigareta? Ukoliko ta metoda ne daje rezultate, koje druge metode su im na raspolaganju u skladu sa zakonom? U kojoj mjeri rezultati Uprave carina zavise od drugih državnih organa i kojih kada je riječ o operativnom radu i dolaženju do informacija potrebnih za djelovanje iz njihove nadležnosti?

Vladan Jokić, Lidija Mijović U njihovim rukama je ključ: Joković i Mijović 

Od Jokovića je traženo da objasni i odakle tako mnogo cigareta na crnom tržištu u Crnoj Gori. Pitali smo i da li Uprava carina raspolaže bilo kakvim informacijama (zvaničnim, operativnim, obavještajnim, itd) da na teritoriji Crne Gore postoje ilegalni pogoni za proizvodnju cigareta. Nije odgovoreno ni na pitanje da li je

Uprava carina kontrolisala fabriku cigareta "Tara" u Mojkovcu, imajući u vidu činjenicu da se na crnom tržištu mogu naći cigarete na čijoj ambalaži piše da su prizvedene u toj fabrici, a nijesu registrovane u Agenciji za duvan.  

“Povodom vaših pitanja upućenih ovoj Upravi, obavještavamo vas da je Vlada Crne Gore formirala Komisiju za suzbijanje sive ekonomije, koja je nadležna za davanje informacija vezanih za ovu temu. Možete se obratiti Srđanu Kusovcu, rukovodiocu Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore“, glasio je odgovor iz kabineta Jokovića.

Upravo je institucija kojom rukovodi Joković, pored Uprave policije,  jedna od najodgovornih što su nelegalne cigarete preplavile Crnu Goru.

Ovlašćenja carinskih službenika su ogromna i podrazumijevaju da, između ostalog,  prikupljaju lične i druge podatke i obavještenja, provjeravaju  usklađenosti poslovanja uvidom u poslovne knjige, evidencije i druge isprave,  pozivaju ljude zbog  prikupljanja obavještenja, daju upozorenja i izdaju naređenja,  privremeno ograniče slobodu kretanja, pretresaju lica, pregledaju robu, prate, zaustavljaju i pregledaju  i pretresaju vozila, ulaze i pregledaju i pretresaju  poslovne prostorije i objekte, pretresu stan  ako je  označen kao sjedište pravnog ili fizičkog lica koje obavlja djelatnost,  privremeno oduzimu robu i dokumentaciju, upotrijebe sredstava prinude... Carinici mogu da pretresaju putničko i transportno vozilo, uključujući i zaprežna vozila, prikolice ili polu-prikolice, vazduhoplov, voz, vagon ili željeznički teretni vagon, čamac, brod, aerogliser, hidrogliser, kao i drugo sredstvo koje se može koristiti za prevoz ljudi i robe...

Mogu da vas vežu ako pokušate da bježite ili  da upotrijebe različite zahvate borilačkih vještina da bi onemogućili da ih napadnete. Mogu da vas isprskaju sprejom,  a mogu i da potegnu oružje na vas ako ih ugrozite do mjere da se od vas ne mogu odbraniti.

cigarete  Na crnom tržištu i cigarete "domaće" proizvodnje 

U međuvremenu, na crnom tržištu u Crnoj Gori, nakon što je država povećala akcize u avgustu prošle i januaru ove godine za oko 90 centi po paklici, prodaju se gotovo sve marke cigareta,  i one koje imaju dozvolu Agencije za duvan da se prodaju na crnogorskom tržištu i one koje nemaju dozvolu.

Zajedničko svim tim cigaretama je što i one sa dozvolom i one bez nje nemaju akciznu markicu i od njihove prodaje novac ne ide u državni budžet,  već u džepove švercera.

Iz nepoznatih razloga, akcenat svih državnih organa je stavljen na ulične prodavce cigareta, a samo jednom, u martu prošle godine, “palo“ je jedno skladište.  

Nelegalne cigarete se mogu kupiti veoma lako, i na malo i na veliko. Paketi cigareta se mogu naručiti i  sa dostavom na kućnu adresu. Najmanje količina koja se dostavlja su dvije šteke, a moguće je da se dostave i paketi cigareta.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, održao je u petak redovni mjesečni sastanak sa predstavnicima inspekcijskih službi, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade.

Duško Marković  "Koordinacija daje dobre rezultate": Duško Marković 

U tom saopštenju piše da je na sastanku ocijenjeno da je “koordinacija inspekcijskih službi u prethodnoj godini dala odlične rezultate i da u ovoj godini treba nastaviti dosadašnje aktivnosti, pri čemu treba dodatnu pažnju usmjeriti na rashodnu stranu budžeta”.

Piše da  su predstavnici uprava prezentirali na sastanku najnovije podatke o preduzetim aktivnostima. “Ocijenjeno je da prvi rezultati rada Komisije za suzbijanje sive ekonomije ulivaju ohrabrenje posebno kada je riječ o kontroli akcizne robe”, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da “sve nadležne službe treba da vode aktivnosti nesmanjenim tempom, kao i da treba preduzeti dodatne korake na poboljšanju normativnih i drugih pretpostavki za efikasnu borbu protiv sive ekonomije”.

Tri povećanja akciza na duvan za godinu dana doveli su do toga da najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji koštaju dva i po eura. To je izazvalo cvjetanje crnog tržišta gdje se iste,  ili slične cigarete, mogu kupiti od 80 centi do 1,2 eura.  Legalna prodaja  cigareta pala je za oko 20 odsto, a broj pušača se konstantno povećava u posljednjih nekoliko godina.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 33

 • ДушанСилни 8 mjeseci i 1 nedelja
  Crno se piše državi i nama a švercerima ide sjajno već 30godina 🙄🙄🙄
  ( 1 )
  • 24
  • 0
  Nedodjija 12.2.2018 16:15
  sada vidim
  • 3
  • 0
 • danilo12445 8 mjeseci i 1 nedelja
  zar ima jos neko u ovoj drzavi kome nije jasno da drzava zivi od sverca...
  ( 1 )
  • 17
  • 0
  MikiPopara 12.2.2018 16:27
  ne živi država nego oni što rade sa cigarima a istovremeno upravljaju državom i koriste se svim moćima koje su im na raspolaganju. ni jedan cent ne ide u državu
  • 6
  • 0
 • OldSchool 8 mjeseci i 1 nedelja
  Pa ako zabrane ulicnu prodaju cigareta sto ce onda raditi Fabrika u mojkovcu kako Markovic onda da opstane . Nebi valjalo da covjek propadne ipak toliko godina se muci
  • 12
  • 0