navigacija Naslovnica Premium

VLADA CRNE GORE:

6.9.2018 18:10

"Informacioni sistem treba da obezbijedi veću transparentnost, lakši pristup pravdi"

“Uvođenjem informacionog sistema optimizuje se vrijeme, racionalizuju finansijski i ljudski resursi, automatizuju postupci i neutralizuju koliko god je moguće uticaji ljudskog faktora na efikasnost”, rekli su iz Vlade

"Informacioni sistem treba da obezbijedi veću transparentnost, lakši pristup pravdi" Sa sjednice
MINA
Foto: Vlada Crne Gore Autor: MINA

Vlada je, u okviru reforme pravosudnog sistema, donijela informaciju o projektu Unaprijeđenje efikasnosti pravosuđa, u cilju poboljšanja transparentnosti te oblasti primjenom informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u svakodnevnom radu.

Vlada je prihvatila Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Vlade. 

“U raspravi je istaknuto da je informacioni sistem pravosuđa (ISP) prepoznat kao sistem od posebnog značaja za crnogorsko društvo i napredak Crne Gore na njenom putu integracije u Evropsku uniju (EU), što je definisano i Strategijom reforme pravosuđa u Crnoj Gori za period od 2014. do ove godine, kao i Akcionim planom za poglavlje 23”, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Opšti cilj projekta je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, unaprijeđenje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa primjenom ICT u svakodnevnom radu i upravljanju pravosudnih organa, sa fokusom na podsistem sudstva, sistem izvještavanja i praćenja, kao i podsistem ZIKS-a.

“Uvođenjem informacionog sistema optimizuje se vrijeme, racionalizuju finansijski i ljudski resursi, automatizuju postupci i neutralizuju koliko god je moguće uticaji ljudskog faktora na efikasnost”, rekli su iz Vlade.

Težnja je da se u najvišoj mogućoj mjeri izbjegnu dokumenti u papiru, odnosno koncept 'pravosuđa bez papira', da bi se obezbijedila elektronska razmjena podataka i dokumenata između pravosudnih institucija i drugih domaćih i međunarodnih institucija.

“Takođe, jedinstveni informacioni sistem treba da obezbijedi veću transparentnost u radu pravosudnih institucija i lakši pristup pravdi kroz dostupnost elektronskih i multi-medijalnih kanala komunikacije sa građanima i javnošću generalno”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici su donijete i izmjene i dopune Uredbe o uspostavljanju mreže mjernih mjesta za praćenje kvaliteta vazduha kojom je pravno regulisana prva revizija mreže mjernih mjesta za praćenje kvaliteta vazduha, koja se u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha obavlja redovno, na svakih pet godina.

“Prvom revizijom planirano je proširenje mreže sa sadašnjih sedam na deset mjernih mjesta i realizovano je premještanje određenih postojećih mjernih mjesta na reprezentativnije lokacije ili na one koje se smatraju potencijalno više ugroženim”, rekli su iz Vlade.

Takođe, predviđeno je uspostavljanje mjernog mjesta za praćenje prekograničnog prenosa zagađenja na velikim udaljenostima kako bi se proširila saznanja o prekograničnom uticaju zagađenja koje potiče van granica Crne Gore.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.