navigacija Naslovnica Premium

MINISTAR NURKOVIĆ ZA "VIJESTI"

14.7.2017 07:46

INTERVJU Još ne znamo kako da izgradimo ostatak autoputa

Nurković je najavio i da će od sjutra međunarodni putnički vozovi na relaciji Bar - Beograd - Bar početi da saobraćaju redovnim prevoznim putem preko Valjeva, nakon sedam i po mjeseci izvođenja radova na generalnom remontu pruge

INTERVJU Još ne znamo kako da izgradimo ostatak autoputa Nurković
Foto: Savo Prelević Autor: Ivan Čađenović

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva još uvijek nije pronašlo odgovarajući model realziacije za ostale dionice autoputa Bar-Boljare.

To je u intervjuu “Vijestima” elektronskom poštom, za koji su pitanja poslata prije nekoliko mjeseci a odgovori stigli prekjuče, kazao ministar  Osman Nurković.

Pojasnio je da je potrebno pripremiti “odgovarajuću tehničku dokumentaciju i definisati odgovarajući model za realizaciju, imajući u vidu visinu javnog duga Crne Gore”.

Tvrdi da se u pripremi tehničke dokumentacije najdalje se otišlo za dionicu od Mateševa do Andrijevice

Nurković je najavio i da će od sjutra  međunarodni putnički vozovi na relaciji Bar  - Beograd - Bar početi da saobraćaju redovnim prevoznim putem preko Valjeva, nakon sedam i po mjeseci izvođenja radova na generalnom remontu pruge. 
Istog dana će početi da saobraća međunarodni sezonski putnički voz Bar - Subotica - Bar.

“Na ovaj način biće angažovani svi prevozni kapaciteti za ljetnji red vožnje”, kazao je Nurković u intervjuu “Vijestima”, istakavši da još uvijek rade na rješavanju finansijskih problema u željezničkim preduzećima.

Kako namjeravate riješiti finansijski problem u željezničkim preduzećima, pogotovu u ŽPCG i OŽVS? Da li možemo očekivati privatizaciju nekog od ovih preduzeća? Da li već imate spremne predloge za rješenje ovih problema?

S obzirom na promjene u menadžmentu željezničkih preduzeća, očekujemo određene predloge i modele kako bi preduzeća našla način da se izbore sa problemima. Država ulaže značajne napore u nalaženju sredstava za neophodna ulaganja u modernizaciju infrastrukture pa je početkom aprila  potpisan novi kreditni aranžman sa fondom za zapadni Balkan (WBIF) u ukupnom iznosu od 44,8 miliona eura, od čega su 20 miliona bespovratna sredstva. Ova sredstva će se trošiti u narednih šest godina za infrastrukturne projekte (signalni uređaji, sanacija kosina, sanacija mostova i sanacija tunela). Pored ovih novih sredstava, iz prethodno odobrenih sredstava (krediti, IPA fondovi, grantovi) ugovoreno je još projekata u vrijednosti od oko 25 miliona eura, tako da je investiciono ulaganje u željezničku infrastrukturu od 10 do 14 miliona eura na godišnjem nivou. 

Od 15. jula međunarodni putnički vozovi na relaciji Bar - Beograd - Bar počinju da  saobraćaju redovnim prevoznim putem preko Valjeva, nakon sedam i po mjeseci izvođenja radova na generalnom remontu. Takođe od 15. jula počinje da saobraća iz Bara i međunarodni putnički voz za Suboticu, dok je prvi polazak iz Subotice 16. jula za Bar. Na ovaj način biće angažovani svi prevozni kapaciteti za ljetnji red vožnje.  ŽPCG intenzivno radi na novoj sistematizaciji i redukciji troškova koji nijesu u funkciji bezbjednosti, u teretnom saobraćaju imali smo u prvih pet mjeseci povećanje obima prevoza oko 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, ovo znači i veću uposlenost firme OŽVS koja održava vozna sredstva Montecarga.

 Kada planirate početak izgradnje druge dionice autoputa od Smokovca do Bara? Šta prethodi izgradnji ove dionice? Dokle se stiglo sa tom procedurom? 

Detaljnim prostornim planom autoputa Bar - Boljare (2008) definisana je etapna realizacija projekta: prva faza -  Smokovac - Mateševo, druga  faza -  Mateševo - Andrijevica i obilaznica na potezu Smokovac - Tološi - Farmaci, treća faza -   Andrijevica - Boljare i četvrta faza -  Podgorica - Đurmani.

Polazeći od vrijednosti ukupne investicije, kao i prioritetnog cilja koji se odnosi na povećanje bezbjednosti saobraćaja, posebno zbog poteškoća u saobraćaju koje se vezuju za tipične planinske puteve i potrebe da se obezbijedi ravnomjerniji regionalni razvoj stvarajući pretpostavke za intenzivniji privredni razvoj sjevernog dijela Crne Gore, prioritet Vlade jeste da nakon realizacije prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo koja je u toku, pristupi realizaciji dionice od Mateševa do Andrijevice, dok je dionica prema Baru planirana kao posljednja za realizaciju. 

Za sve ostale dionice autoputa Bar - Boljare, potrebno je u prvom redu pripremiti odgovarajuću tehničku dokumentaciju i definisati odgovarajući model za realizaciju, imajući u vidu visinu javnog duga Crne Gore. U pripremi tehničke dokumentacije, u ovom trenutku najdalje se otišlo za dionicu od Mateševa do Andrijevice za koju je urađen Generalni projekat (Idejno rješenje), Projekat detaljnih geotehničkih istraživanja za nivo Idejnog projekta, Projektni zadatak za Idejni projekat, pripremljeni su i Urbanističko-tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije, a završeni su i geotehnički istražni radovi za nivo Idejnog projekta. 

Koliko je još ostalo građevinskih dozvola da se izda za prioritetnu dionicu, čija je izgradnja u toku?

Činjenica da na trasi, zbog konfiguracije terena postoji 20 mostova ukupne dužine oko 5,91 kilometar, 16 dvocjevnih tunela dužine 17,95 kilometara, a da je otvorena trasa projektovana na dužini od oko 17 kilometara i na kojoj ima preko šest kilometara armirano-betonskih zidova i skoro tri kilometra zidova od armirane zemlje, kao i preko četiri kilometra propusta, govori o izazovima i zahtjevima za izvođača, kao i o stepenu odgovornosti i obimu posla za sve subjekte uključene u praćenje realizacije projekta.

Kako je članom 8  Zakona o autoputu Bar - Boljare definisano da se tehnička dokumentacija za autoput može izrađivati primjenom principa segmentacije na nivou idejnih i glavnih projekata za pojedine dionice, djelove dionica i objekte na autoputu koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu i po principu faznosti u izradi idejnih i glavnih projekata, izvođač radova je, na osnovu usaglašavanja sa Državnom komisijom za reviziju tehničke dokumentacije, prioritetnu dionicu Smokovac - Uvač - Mateševo autoputa Bar - Boljare podijelio na četiri dionice sa ukupno 19 poddionica, za koje će biti izdate građevinske dozvole. Do sada je izdato 17 građevinskih dozvola, za 18. dozvolu u toku je procedura odobravanja glavnog projekta, i do kraja jula mjeseca očekujemo izdavanje svih građevinskih dozvola. 

Posjeta predsjednika kompanije CRBC Lu Šan (Lu Shan) i razgovor koji smo imali prošle sedmice još jedan su pokazatelj ozbiljnosti kineskog partnera kada su u pitanju infrastrukturni projekti u ovom regionu. U prilog tome je činjenica da je menadžment kompanije CRBC imao i konstruktivne razgovore u Srbiji kada je u  pitanju izgradnje  autoputa Bar - Boljare, ali i spremnost da se razgovara o nastavku saradnje na crnogorskoj teritoriji. Najava predsjednika CRBC da će se ubrzati dinamika izvođenja radova i povećanje broja zaposlenih, mehanizacije i operative  na projektu Smokovac - Uvač - Mateševo dodatno nas uvjerava da je ovaj projekat za njihovu kompaniju jedan od prioriteta. 

Predsjednik kompanije CRBC  je predočio namjeru da se tokom svoje posjete lično uvjeri u proces realizacije  za kompaniju veoma važnog  projekta. Tokom boravka u Crnoj Gori, održao je  radni sastanak sa menadžerima i inžinjerima angažovanim na projektu kako bi obavio konsultacije i dao dalje instrukcije, a sve sa ciljem poštovanja rokova i standarda kako je to i ugovoreno. Složili smo se  da je uspješna realizacija ove dionice  test kako za državu kao investitora, tako i za kompaniju koja se pozicionira na evropskom tržištu, ali i da već treba razmišljati i razgovarati o mogućnostima nastavka saradnje. Neophodno je razraditi moguće modele buduće saradnje, naročito kada govorimo o finansijskim aranžmanima koji bi bili realni i održivi, a tu prije svega mislim na model privatno-javnog partnerstva, imajući u vidu stanje javnog duga i nemogućnost dodatnog kreditnog zaduživanja. 

Dokle se stiglo sa rješavanjem finansijskih problema u nacionalnoj aviokompaniji “Montenegro erlajnz”? Da li već imate spremne predloge za rješenje ovih problema?

Kao što ste upoznati, stanje u kompaniji je složeno i u stalnoj smo komunikaciji sa menadžmentom  kompanije  i Ministarstvom finansija,  kako bi  Vlada analizirala  sve opcije i mogućnosti za održivo i dugoročno  rješavanje pitanja poslovanja nacionalnog avio prevoznika. 

Vlada ne želi da razmatra opciju stečaja, imajući u vidu značaj nacionalnog avio prevoznika generalno, ali i poslovne aranžmane koji su ugovoreni za ovu turističku sezonu. Ovakav stav je jedinstven u Vladi Crne Gore i zadatak novog menadžmenta kompanije u ovom momentu je da uspješno realizuje  dogovorene poslove za ovu sezonu, ali i da pripremi ozbiljan materijal koji će dati određene moguća rješenja, koje bi Vlada  dalje razmatrala i eventualno usvojila.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (16 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 30

 • djuka beograd 1 godinu i 4 mjeseca
  bravo za voz koji putuje 20 sati do beograda
  • 22
  • 0
 • upućen 1 godinu i 4 mjeseca
  Ovo i za to što nezna primiće bonus.
  • 19
  • 0
 • Hogar 1 godinu i 4 mjeseca
  oni nazivaju "ostatak auto puta" a ni trecinu nijesu završili. Bolje da cute nego sto svako malo objavljuju kako su izdali dozvolu. Ka da je to neki uspjeh. Pi , sram ih za vazda bilo
  • 14
  • 0