navigacija Naslovnica Premium

LIDER ISTRAŽIVANJA NA ZAPADNOM BALKANU

15.11.2018 08:27

Ipsos kupio GFK i još dvije kompanije

Kao vodeća svjetska kompanija za istraživanje tržista i ispitivanje javnog mnjenja koja posluje u više od 80 zemalja širom svijeta, Ipsos  je, nakon velike akvizicije Synovate-a preuzeo  4 divizije od kompanije GfK, kao i kompanije Market Plus i Synthesio

Ipsos kupio GFK i još dvije kompanije
Foto: IPSOS Autor: Promo

Ipsos u regionu sprovede više od 2000 istraživanja godišnje i iz godine u godinu bilježi rast, što govori o superiornosti na tržištu i povjerenju klijenata u kvalitet podataka i posvećenost istraživačkih timova. Ovo je posebno važno u današnje vrijeme kada je potreba za poslovnim podacima sve veća.

Nakon akvizicije četiri divizije GFK koja je obavljena u julu ove godine, kompanija IPSOS je u oktobru akvizirala još dvije kompanije u cilju proširenja svojih kapaciteta i pružanja boljih i bogatijih uvida svojim klijentima.  

Ovim preuzimanjem kompanija se učvrščuje na poziciji najveće globalne agencije koja svoj rad bazira na anketnim istraživanjima, a ujedno ojačava i poziciju apsolutnog lidera na prostoru Zapadnog Balkana (Bivša Jugslavija + Albanija)

Preuzimanjem GfK na globalnom nivou Ipsos je preuzeo četiri sektora od ove kompanije. To podrazumijeva da su Ipsosu na raspolaganu, uz veoma bogatu paletu sopstvenih, i novi alati i znanja koje je GfK razvio u sljedecim oblastima:  

  • Customer Experience: istraživanja korisničkog iskustva usmjerena na razumijevanje i savjetovanje u oblastima zadovoljstva i lojalnosti (korisnika i zapošljenih) i mystery shopping usluge
  • Experience Innovation: istraživanja usmjerena na inovacije (rani razvoj, testiranje koncepata, testiranje pakovanja, testiranaje proizvoda i volumetrije), car clinics, oblast poslovanja poznata kao NORM, fokusirana na virtuelnu tehnologiju u simulacijama vezanim za virutuelnu policu, prodavnicu ili proizvod, istraživanja vezana sa korisničko iskustvo, njegov dizajn i poslovno savjetovanje u tom dijelu
  • Health: sve vrste istraživanja namijenjene farmaceutskim i bio-tech kompanijama, medicinskim i kompanijama koje se bave očuvanjem zdravlja
  • Social Research: sva istraživanja u cilju razumijevanja društvenih i političkih stavova, javnog mnjenja i ispitivanje korporativne reputacije
Ispos Balkan

Nakon preuzimanja GFK, realizovana je kupovina Market Pulse International, kompanije specijalizovane za Mystery Shopper projekte, kao i akvizicija jedne od vodećih svjetskih kompanija koja se bavi istražaivanjem društvenih mreža i „novih medija“ – Synthesio.

Upravo preuzimanje kompanije Syntesio ima za cilj da osnaži Ipsosove kapacitete za “slušanje” društvenih mreža (social listening) i prikupljanje podataka sa novih medija.

Sve tri operacije preuzimanja su dodatno ojačale lidersku poziciju Ipsosa i još jednom potvrdile da ova kompanija sve više napreduje u razumijevanju društva, ljudi i tržišta, unaprijeđujući svoje tehnologije, timove i proizvodnu ponudu.

Pored  toga što preuzimanje ovih renomiranih kompanija predstavlja značajan korak za samu kompaniju, Ipsos na ovaj način -  svojim znanjem, alatima, tehnologijama i specijalizovanim timovima, svojim klijentima pomaže da bolje razumiju tržište i društvo, a samim tim i ostvare bolju poziciju u svojoj oblasti poslovanja i djelovanja.

(PROMO)

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.