navigacija Naslovnica Premium

SKUPŠTINA EPCG RAZMATRALA PROŠLOGODIŠNJE IZVJEŠTAJE I DONIJELA ODLUKU O RASPODJELI 55,2 MILIONA DOBITI

20.8.2018 18:12

Italijani će i dogodine dobiti dividendu EPCG?

“Kako je skupština EPCG poprimila oblike farse gdje se dividenda dijeli na nezakonit način (smanjenjem kapitala i akumuliranih gubitaka), više neću prisustvovati i davati legitimitet skupštini EPCG, koja je unaprijed donijela odluke, a nas male akcionare ignorišu”, kazao mali akcionar Vasilije Miličković

Italijani će i dogodine dobiti dividendu EPCG?
Milorad Milošević
Foto: Autor: Milorad Milošević

Akcionari Elektroprivrede na skupštini akcionara prihvatili su odluku o isplati dividende u iznosu od 55.282.227,64 eura. Divedenda će biti isplaćena iz nerasporedjene dobiti, bruto vrijednost dividende po akciji iznosi 0,4214 eura, a 0,3835 eura u neto iznosu.

Finansijski direktor EPCG Branislav Pejović čitao je detalje sporazuma između Vlade i italijanske kompanije A2A prema kojem će dividendu biti isplaćivana tokom 2018. i 2019. godine. To maltene znači da će Vladin partner u EPCG sve do isplate vlasničkog uloga moći da računa isplatu dobiti iz EPCG.

Donijete su odluke o usvajanju finansijskih i konsolidovanih iskaza za 201,, odluka o pokriću gubitaka, odluka o otkupu sopstvenih akcija, a za revizora u tekućoj godini izabran je BDO iz Podgorice.

Za članove Odbora direktora EPCG skupština je imenovala Đoka Krivokapića, dr Ranka Milovića, Ljubo Knežević, Samir Hodžića, dr Vladana Radulovića, Oreste Bramantija i Masima Tiberga.

“Tražim precizan odgovor od Odbora direktora, menadžmenta i predstavnika Vlade jeste li se kockali, bili u kazina da bi donijeli odluku o kupovini akcija Rudnika uglja Pljevlja, odnosno, da li su unaprijed znali da će sakriveni mali akcionara sa nekoliko promila vrijednih akcija glasati za ili protiv te investicije? Da li se Bord i Vlada osjećaju odgovornim i kako bi se odnijeli da je sakriveni mali akcionar glasao protiv”, pitao je nezadovoljni mali akcionar Vasilije Miličković.

On je institirao da mu na to pitanje odgovori i predstavnica Vlade Radmila Damjanović, ali se predsjedavajući skupštinom akcionara EPCG, izvršni direktor Igor Noveljić odmah tome usprotivio i nije dozvolio odgovor na Miličkovićevo pitanje.

Skupština akcionara EPCG 

To je kod Miličkovića izazvalo revolt i najavio je da više neće dolaziti na skupštine akcionara ove kompanije.

“Kako je skupština EPCG poprimila oblike farse gdje se dividenda dijeli na nezakonit način (smanjenjem kapitala i akumuliranih gubitaka), više neću prisustvovati i davati legitimitet skupštini EPCG, koja je unaprijed donijela odluke, a nas male akcionare ignorišu”, kazao je Miličković koji je optužio Vladu i menadžment da su samo u 2018. “častili Italijane sa 34 miliona eura”. 

U ovu kalkulaciju uračunat je otkup akcija A2A u pljevaljskom Rudniku uglja.

Iz EPCG su saopštili da su i dobrim upravljanjem troškovima ostvarena tokom 2017. osnovna načela poslovne politike iako je prošle godine bila nepovoljnu hidrološka situacija “što je prouzrokovalo da proizvodnja u 2017. godini bude 2.190,1 GWh ili 26 odsto manje od plana”.

“Isporuka električne energije kupcima EPCG u 2017. godini iznosila je 3.113,7 GWh. Ukupno je potrošeno 2.270.763 MWh što je rekordna potrošnja ikada zabilježena. Plan potrošnje premašen je 6,36 odsto. U toku 2017. smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren  stepen naplate 2,5 odsto veći u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u 2017. EPCG je realizovala značajne investicione projekte. Kapitalna ulaganja iznosila su 5.836.822 eura a većina se odnosila na projeke u proizvodnji”, naveli su iz EPCG.

Đoko Krivokapić napustio salu nakon pitanja Nataše Backović

Posllije niza pitanja i nakon što je manjinski akcionar Nataša Backović zahtijevala da u zapisnik skupštine EPCG uđe da su predsjednik borda Krivokapić, šef pravne službe Željko Ćorić, direktor Direkcije za ljudske resurse Predrag Krivokapić i menadžerka za finansije i platni promet Venka Janjušević, “odgovorni za nezakoniti finansijski izvještaj za 2017,  predsjednik Borda je rekao da ne može da sluša te nebuloze” i napustio salu.

Skupština akcionara EPCG, Nataša Backović Backović 

Kada se Krivokapić vratio u salu direktor Noveljić i predsjedavajući skupštinom, je stao u zaštitu male akcionarke Backović i saopštio da na ima pravo da pita sve što se tiče materijala za skupštinu i finansijskog izvještaja za prošlu godinu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (8 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.