navigacija Naslovnica Premium

"IAKO JE URAĐENA STUDIJA ZA PLATAMUNE"

16.1.2016 13:23

Iz Green Home-a upozoravaju: Morska područja nisu zaštićena

“Primjene procedura za uspostavljanje zaštićenih područja različitih kategorija, koje su definisane Zakonom o zaštiti prirode, u praksi nailaze na brojne prepreke, čime se otežava uspostavljanje novih zaštićenih područja na štetu prirode”, kazala je koordinatorka Azra Vuković

Iz Green Home-a upozoravaju: Morska područja nisu zaštićena Studija zaštite rađena šest godina: Cijevna
Dejan Peruničić
Foto: montenegro-for.me Autor: Dejan Peruničić

Crna Gora je jedina zemlja Mediterana koja nema zaštićeno područje na moru, iako je urađena Studija zaštite za Platamune.

To su upozorili iz Nevladine organizacije Green Home (Grin Houm), istakavši da procesi uspostavljanja zaštićenih područja na Solani, Šaskom jezeru i kanjonu Cijevne traju po nekoliko godina i još nisu privedeni kraju.

“Primjene procedura za uspostavljanje zaštićenih područja različitih kategorija, koje su definisane Zakonom o zaštiti prirode, u praksi nailaze na brojne prepreke, čime se otežava uspostavljanje novih zaštićenih područja na štetu prirode”, kazala je koordinatorka Azra Vuković.

Ona je navela da se na prepreke nailazi od samog podnošenja inicijative, odnosno Studije zaštite, koju za područja od lokalnog značaja mora podnijeti nadležni organ lokalne samouprave. 

“U praksi imamo situacije da, bez obzira što je određeni prostor predviđen planskom dokumentacijom za zaštitu, lokalne samouprave jako često, nemaju previše razumijevanja niti kapaciteta za podnošenje inicijativa, te pokretanje i praćenje ovog procesa. U lokalnim samoupravama postoji i određena bojazan da će uspostavljanje zaštićenih područja onemogućiti realizaciju nekih drugih projekata, čime se ovi procesi ne žele niti započeti”.

Vukovićeva je navela da čak i u situacijama kada dođe do podnošenja inicijative za izradu Studije, izostane neki od narednih koraka koji podrazumijeva pribavljanje novca, dokumentacije ili podataka koji moraju doći sa lokalnog nivoa. 

“Zakon je trebalo da omogući da se iniciranje procesa izrade studije mogu pokrenuti druga pravna ili fizička lica i na taj način bi se omogućila izrada stručne podloge koja će dati dalje smjernice. Shodno istom zakonu, Studiju može da izradi organ uprave, što je u ovom slučaju Agencija za zaštitu životne sredine”.

 Iako bi sredstva za izradu studija, kako navodi Vukovićeva, trebalo da budu dio budžeta, odnosno lokalnih samouprava, nedostatak je veliki problem.  
“Tako je, na primjer, inicijativa za proglašenje kanjona Cijevne zaštićenim područjem pokrenuta još 2009, a Studija zaštite je izrađena 2015, što je izuzetno dug period...” 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.