navigacija Naslovnica Premium

NAPREDAK?

1.12.2011 13:02

Iza Hrvatske: Crna Gora na 66. mjestu po percepciji korupcije

Najbolje rangirana zemlja bivše SFRJ je Slovenija koja je na 35. mjestu sa indeksom od 5,9, dok Hrvatska, koja je na 65. poziciji ima istu ocjenu kao Crna Gora

Iza Hrvatske: Crna Gora na 66. mjestu po percepciji korupcije
Foto: Shutterstock.com Autor: Tina Radulović

Međunarodna organizacija “Transparency international” (TI) objavila je danas rezultate istraživanja percepcije korupcije, prema kome se Crna Gora našla na 66. mjestu sa indeksom od 4,0, što je neznatno povećanje u odnosu na prošlogodišnju 69. poziciju kada nam je ocjena bila 3,7.

TI je mjerio indeks korupcije u javnom sektoru u 182 zemlje svijeta, a Crna Gora se nalazi neposredno iza Hrvatske, dok su lošije rangirane ostale države regiona Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Najbolje rangirana zemlja bivše SFRJ je Slovenija koja je na 35. mjestu sa indeksom od 5,9, dok Hrvatska, koja je na 65. poziciji ima istu ocjenu kao Crna Gora – 4,0. Makedonija je na 69. mjestu sa indeksom 3,9, Srbija na 86 i ocjenom 3,3.

Bosna je zauzela 91 poziciju zbog indeksa od 3,2, a Albanija 95. mjesto sa ocjenom 3,1.

MANS: Zbog metodologije, rang nije uporediv

“Na osnovu tih podataka, mogao bi se steći utisak da je Crna Gora napredovala u odnosu na 2010. godinu kada je bila na 69. mjestu.

Međutim, ove godine je djelimično izmjenjena metodologija, tako što su uključene nove zemlje na globalnu listu indeksa percepcije korupcije, pa rang zemlje nije uporediv sa onim iz prethodne godine.

Pored toga, promijenjena su i neka od pitanja korištena u upitniku za Crnu Goru, pa ni indeks zemlje nije uporediv sa prošlom godinom”, smatraju u TI, a prenosi MANS, njihova partnerska organizacija u Crnoj Gori.

U vrhu ljestvice su zemlje sa najmanjim indeksom percepcije korupcije - Novi Zeland sa ocjenom 9,5, a slijede ga Danska i Finska sa 9,4, te Švedska sa 9,3, Singapur sa 9,2, te Norveška sa 9,0, Holandija sa 8,9, Australija i Švajcarska sa 8,8 i Kanada sa 8,7.

Indeks percepcije korupcije za Crnu Goru je 4,0, dok je najviši na ljestvici 9,5 i njega ima Novi Zeland.

Najlošiji indeks, odnosno percepciju korupcije u javnom sektoru imaju zemlje na dnu ljetvice, a tri posljednje su Afganistan (1,5), Majnamar (1,5), Sjeverna Korea (1,0) i Somalija (1.0).

Indeks percepcije korupcije u javnom sektoru se izračunava na osnovu analize podataka renomiranih svjetskih institucija, među kojima su i Svjetska banka, Freedom House i Economist Intelligence Unit.

Uprava za antikorupcijsku inicijativu: Napredak se pokazao

Napredak Crne Gore na globalnoj listi percepcije korupcije u javnom sektoru, potvrda je dosadašnjih aktivnosti na antikorupcijskom planu, ali i snažan podstrek za dalju demokratizaciju društva i ispunjavanje obaveza u procesu evropskih integracija, smatraju u Upravi za antikorupcijsku inicijativu.

Direktor Uprave Vesna Ratković smatra da je to rezultat je kontinuiranih napora nadležnih državnih organa na prevenciji i suzbijanju korupcije, ali i angažovanja nevladinog sektora i medija koji su izvještavali o tom problemu.

Ona je, u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, podsjetila da je to značajan napredak i u odnosu na prvo istraživanje kojim je Crna Gora obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, 2007. godine, prema kojem je imala indeks 3.3 i bila na 84 mjestu.

„Važno je napomenuti da Crna Gora na najnovijoj listi TI dijeli isto mjesto sa Hrvatskom i Slovačkom, sa kojima ima i isti indeks percepcije korupcije, i da je bolje rangirana od svih ostalih zemalja regiona“, kazala je Ratković.

Ona je navela da je Crna Gora, prema stepenu percepcije korupcije, bolje pozicionirana i od nekoliko članica Evropske unije, među kojima su Italija sa indeksom 3.9, Rumunija sa 3.6 i Grčka sa 3.4.

„Bolji indeks i pozicija na listi TI, ali i napredak koji, prema izvještajima relavantnih međunarodnih organizacija Crna Gora ostvaruje, rezultat je planskog i organizovanog rada na ispunjavanju aktivnosti predviđenih Strategijom i Inoviranim Akcionim planom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, smatra Ratković.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju borba protiv korupcije u Crnoj Gori, u prethodnom periodu je akcenat bio na osnivanju institucija i uspostavljanju zakonskog antikiorupcijskog okvira.

„Sada se najveća pažnja posvećuje što boljoj implementaciji zakona, što daje vidljive rezultate“, tvrdi Ratković

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • outsider 5 godina i 11 mjeseci
  Hrvati 65 - ti , a mi 66 - ti ... Oni imaju Sanadera i društvo a mi imamo TIM !!
  • 0
  • 0
 • Buto 6 godina i 11 mjeseci
  Kako to da je Srbija korumpirana! Pa oni su veliki borci za pravnu drzavu!
  • 0
  • 0
 • Buto 6 godina i 11 mjeseci
  Eto vidis. Nismo nista gori od njih. Ali njih primise u EU, a mi cemo ga primit od EU.
  • 0
  • 0