navigacija Naslovnica Premium

SKUPŠTINA DANAS O SVOJINSKIM ODNOSIMA

8.3.2018 13:50

Još bez većine za zahtjev iz EU

Usvajanje izmjene zakona kojim se građanima EU omogućava da kupuju imovinu u CG kao i njeni građani, uslov je u poglavlju 4

Još bez većine za zahtjev iz EU Mogu li dogovor za ovaj zakon napraviti DPS i DF?: Skupština
Marija Mirjačić
Foto: skupština.me Autor: Marija Mirjačić

Poslanici danas na plenumu treba da razmatraju izmjene i  dopune zakona o svojinsko pravnim odnosima kojima se izjednačavaju prava državljana Evropske unije sa crnogorskim državljanima u sticanju svojine na nepokretnostima.

Za taj akt  je neophodna dvotrećinska većinu u parlamentu koje zasada nema.

Svih šest stranaka vladajuće koalicije imaju ukupno 42 poslanika, a kako su za dvije trećine potrebna 54 glasa biće neophodna podrška dijela opozicije. 

Dio opozicije koji se vratio u parlament (DF, Ujedinjena Crna Gora i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović) učestvuje u raspravama, ali do sada nijesu glasali ni za jedan akt.

Usvajanje tog akta je jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 4 (slobodna kretanja kapitala).

Sloboda kretanja kapitala je jedan od osnovnih principa jedinstvenog tržišta EU i  jedina od četiri slobode koja prelazi granice Evropske unije. Osnovna načela jedinstvenog tržišta su načelo nediskriminacije i načelo uzajamnog priznavanja, što sve čini funkcionisanje zajedničkog tržišta mogućim.

Pravnom tekovinom iz ove oblasti  daju se ista prava i obaveze  crnogorskim državljanima kao što ih imaju državljani Evropske unije  i obratno. 

Sloboda u ovom domenu podrazumijeva mogućnost obavljanja sljedećih poslova bez ikakvih ograničenja - strane direktne investicije, ulaganja u nekretnine, poslove s hartijama od vrijednosti, poslove s jedinicama institucija kolektivnog investiranja, kreditne i depozitne poslove, poslove osiguranja, kretanje ličnog kapitala i fizički izvoz i uvoz finansijskih sredstava.

Ko je dobio nekretnine

Poslanik Aleksandar Damjanović  tražio je od premijera Duška Markovića  odgovor na pitanje kome je  od početka  primjene zakona  o svojinsko-pravnim odnosima  Privredni sud dostavio mišljenje iz člana 419 zakona o tome da li je plaćena  tržišna naknada u postupku stečaja, u kojim slučajevima je mišljenje  bilo pozitivno, a u kojim negativno, kao i  koji su  postupci za davanje mišljenja  u toku  u Privrednom sudu.

Damjanović je pitao  i  kome je sve Savjet za privatizaciju  dostavio mišljenje iz člana 419 zakona o tome da li je plaćena  tržišna naknada u postupku privatizacije, a koliko postupaka je u toku.

Premijer treba da odgovori i kome  je od početka primjene zakona Uprava  za nekretnine  shodno članu 420, dozvolila upis prava svojine u katastar nepokretnosti, na osnovu   priloženog mišljenja o plaćenoj tržišnoj naknadi, o kojim se nepokretnostima radi  i da li je bilo slučajeva  upisa  prava svojine u postupku privatizacije ili stečaja, a da prethodno vlasnik nije priložio pomenuto mišljenje.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • DemokrataMNE 9 mjeseci i 1 nedelja
  Sram vas bilo opozicijo !! Kočite nas ka EU !!!
  • 0
  • 1
 • Vendetta1 9 mjeseci i 1 nedelja
  Kad nema korupcije,naravno da to dps-u ne odgovara.
  • 0
  • 0