navigacija Naslovnica Premium

KOME IDE NAŠ NOVAC

14.9.2013 13:43

Kadar DPS-a trošio pare za NVO

Udruženje za koje je Vlada zaključila da nije poštovalo propise koristeći novac od igara na sreću osnovao Samir Hadžić, koji tvrdi da je posrijedi nesporazum

Nevladina organizacija Instititut za evropske integracije i međunarodnu saradnju, za koga je Komisija za raspodjelu prihoda od igara na sreću utvrdila da nije poštovao ugovor o finansiranju projekta za 2011. godinu, vodi Samir Hadžić, doskorašnji predstavnik države u bordu direktora Željezničkog prevoza i funkcioner DPS-a.

Hadžić je juče rekao da je iznenađen izvještajem komisije koji je usvojila Vlada.

"Izvještaj ne obuhvata našu saradnju i komunikaciju sa potkomisijom, saradnju sa revizorom i nalaz revizora, kao i opravdani zahtjev za produženje roka za realizaciju projekta, koji je nastao zbog tehničkih problema koji su mogući tokom rada. S toga smatramo da treba sačekati izvještaj revizora, i finalni izvještaj Komisije”, rekao je on “Vijestima”.

Na sajtu Vlade preksinoć je objavljen izvještaj o tome kako su organizacije kojima je Komisija dodijelila skoro 2,5 miliona eura za projekte u 2011. godini raspolagale novcem. Slučajnim uzorkom je provjeravano nekoliko desetina NVO, a među onima koji su napravili propuste je i Institut za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Oni su za projekat “Upravljanje kulturnim nasljeđem i njegova turistička valorizacija u projektu Euro distrikta južni Jadran“ dobili 10.000 eura.

Hadžićev “Institut za evropske integracije i međunarodnu saradnju” je za “Upravljanje kulturnim nasljeđem i njegova turistička valorizacija u projektu Euro distrikta južni Jadran“ dobio 10.000 eura. Ta nevladina organizacija je revizoru dostavila dokumentaciju koja je različita od one dostavljene Komisiji za dodjelu dijela novca od igara na sreću
U dokumentu piše da “Potkomisija na osnovu primljenog izvještaja o utrošku pomenutih 10.000 eura nije odobrila isplatu preostalih 900 eura. Kako je organizacija revizoru dostavila dokumentaciju koja nije ista dokumentaciji onoj koja je dostavljena Komisiji, za jasnu sliku o eventualnom nenamjenskom trošenju sredstava ili sredstvima koja nijesu utrošena u realizaciji projekta, biće potrebno izvršiti dodatne konsultacije sa revizorom. Zasad je stav Komisije da je potrebno izvršiti dodatne provjere prije donošenja konačne odluke o eventualnim radnjama koje je potrebno preduzeti”, piše u dokumentu Vlade.

On je za vrijeme mandata svog sugrađana Zarije Franovića u Željezničkoj infrastrukturi, bio član borda Željezničkog prevoza, a nedavno je izašao u javnost sa optužbama protiv bivših kolega da navodno neracionalno troše novac te kompanije. To je uradio nakon što je smijenjen sa funkcije, a u zvaničnom saopštenju ŽPCG je navedeno kako su razlozi toga neostvarene lične ambicije jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu da se formira odjeljenje sektora za korporativne komunikacije, kojim bi rukovodio.

Bivše kolege su ga tada optužile da su revizori u ŽP konstatovali nepravilnosti za koje je on odgovoran, ali policija to nikada nije istraživala, saopšteno je tada “Vijestima”.

Hadžić je to negirao,tvrdeći da mu se svete jer je govorio o nezakonitom remontu vozova u Zagrebu.

On je ranije bio i kandidat DPS-a za pomoćnika ministra saobraćaja, ali je ostao bez te pozicije. Prije toga je bio savjetnik za analitiku i informisanje barskog odbora DPS-a, pomoćnik opštinskog sekretara za opštu upravu i lokalni odbornik.

Široj javnosti nisu poznate aktivnosti Instituta: Sa Facebook stranice

Pokrivao je i mjesto savjetnika u Ministarstvu za evropske integracije i ekonomske odnose sa inostranstvom, dok je u Beogradu bio zamjenik direktora Direkcije za informisanje i propagandu u Savjetu ministara SCG.

Hadžić je osnovao Društvo prijateljstva Crne Gore i Kine, a veoma je aktivan na planu jačanja takozvane civilne diplomatije sa SAD, Kinom i Kubom, uz iniciranje bratimljenja Bara sa Šangajom i Havanom.

Udruženje Institut za evropske integracije osnovano je s ciljem “identifikacije izazova koji očekuju Crnu Goru”.

Đurović: Najveći broj NVO radi po zakonu

Revizija projekata finansiranih iz fonda od igara na sreću pokazala je da je najveći broj nevladinih organizacija sredstva utrošio u skladu sa ugovorima i zakonskom procedurom. Sporadični slučajevi nenamjenskog trošenja treba da budu sankcionisani, saopštio je Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora koalicije NVO “Saradnjom do cilja”.

On u saopštenju navodi da to ne znači da se neprofesionalno radi u svim nevladinim organizacijama:

„Iz izvještaja revizora primjetno je da su pojedini mediji i organi javnog sektora trošili sredstva nenamjenski, ali se ne mogu izvlačiti generalni zaključci da svi rade protivzakonito. Objavljivanje na intrenet stranici Vlade Izvještaja o reviziji projekata iz fonda od igara na sreću je dobar način da se šira javnost upozna sa načinom rada u pojedinim organizacijama“, smatra Đurović.

Već su mi rekli da ću opet moći da konkurišem

Hadžić kaže da su nepravilnosti već otklonjene i da mu je juče saopšteno da neće biti na listi onih koji naredne četiri godine neće moći da dobiju novac za projekte, te da ovih 10.000 eura ne mora da vrati.

“Kompletna procedura trošenja sredstava je nakon odoborenja potkomisje i našeg zahtjeva da ispravimo propuste, urađenja na osnovu Zakona o finansijskom poslovanju i računovodstvenim propisima. Kako smo prvi put dobili sredstva od Komisije, nismo imali iskustva u saradnji i nismo imali detaljne instrukcije i formu kako izvještaj treba da izgleda. Nakon njegovog dobijanja pristupili smo otklanjanju nepravinlnosti. Kompletno trošenje sredstava smo sproveli u skladu sa propisima, platili sve obaveze prema državi, poreze i prireze”, kazao je Hadžić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 10

 • masoncijenim 4 godine i 2 mjeseca
  Samir Hadžić je pošten čovjek i tu nema dileme...
  • 0
  • 0
 • masoncijenim 4 godine i 2 mjeseca
  To što je presuda upravnog suda pošla u Samirovu korist dovolno govori koliko su Vijesti opozicioni medij povezan sa medijskom mafijom...
  • 0
  • 0
 • masoncijenim 4 godine i 2 mjeseca
  Sram vas i stid bilo da pišete ovakve laži o jednom visoko moralnom i poštenom čovjeku!
  • 0
  • 0