navigacija Naslovnica Premium

PRAKSA STRAZBURA NE VAŽI U SPORU SA POPOVIĆEM

29.6.2016 13:05

Kako je Viši sud udario po džepu Vanju Ćalović

Direktorica “Akcije za ljudska prava” (HRA) Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da presuda Višeg suda protiv Ćalovićeve u suprotnosti sa evropskim standardima ljudskih prava i da je njena direktna posljedica zastrašivanje slobode govora aktivista nevladinog sektora

Kako je Viši sud udario po džepu Vanju Ćalović Traže predujam od 25.000 eura: Ćalovićeva
Foto: Boris Pejović Autor: Ivan Čađenović

Praksa  Evropskog suda za ljudska prava praktično ne važi u Crnoj Gori za direktoricu MANS-a Vanju Ćalović u sporu sa Vladimirom Bebom Popovićem.

Direktorica “Akcije za ljudska prava” (HRA) Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da presuda Višeg suda protiv Ćalovićeve u suprotnosti sa evropskim standardima ljudskih prava i da je njena direktna posljedica zastrašivanje slobode govora aktivista nevladinog sektora.

Prema presudi Vijeća Višeg suda,  praksa  Evropskog suda “ne govori o netačnim izjavama kao osnovu za traženje utvrđenja povrede prava ličnosti, već o slobodi izražavanja i razlici između povrede prava ličnosti i vrednosnog suda, pa ne može poslužiti kao osnov za presuđivanje...”.

Vijeće su činili predsjednica Ljiljana Šoškić, Natalija Boričić i Ranko Vukić.

Gorjanc Prelević tvrdi da joj nije poznato da je ikada u sudskoj praksi bilo šta slično postalo pravosnažno bilo gdje u svijetu.

“Podsjećamo da Evropski sud za ljudska prava smatra da nesrazmjerne naknade štete u slučajevima klevete i kršenja prava na privatnost mogu prekršiti pravo na slobodu izražavanja - čak i kada je ono što je objavljeno neistinito i šteti ugledu. Ne samo da mora da postoji odnos srazmjernosti između štete pričinjene klevetničkim izjavama i njene naknade, već se mora uzeti u obzir i uticaj naknade štete na osobu koja je štetu pričinila”, kazala je ona “Vijestima”.

Viši sud presudio je da Ćalovićeva o svom trošku objavi izreku presude u svim elektronskim i štampanim medijima u Crnoj Gori i Srbiji, zato što je povrijedila prava ličnosti Popovića, optuživši ga da je postavio pornozofilni snimak na Internetu.

Njen advokat Veselin Radulović žalio se Ustavnom sudu na tu presudu, a Ćalovićevoj su u ponedjeljak blokirali žiro-račun.

Viši sud je odbio žalbu Ćalovićeve, preinačio odluku Osnovnog i obavezao je da objavi presudu u svim elektronskim i štampanim medijima u dvije države i naknadi tužiocu troškove parničnog postupka u iznosu od 875 eura.

Javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević donijela je rješenje o izvršenju kojim je paušalno naložila Ćalovićevoj da uplati predujam od 25.000 eura na ime objavljivanja presude u svim medijima, s najavom da će iznos uvećavati dopunskim rješenjima ako iznos ne bude dovoljan.

Osnovni sud ranije je presudio da je Ćalovićeva povrijedila “prava ličnosti” Popovića i obavezala je da plati 462,50 eura sudskih troškova. SutkinjaMilica Vlahović odbila je zahtjev Popovića da mu se Ćalovićeva o svom trošku “pokorno” izvini u svim medijima i da obeća da to “više nikada u svom životu neće učiniti”.

Vlahovićeva je ocijenila da je Popovićev zahtjev nedovoljno precizan i upodobljen sa članom na koji se poziva i da bi bio protivno svrsi zakona.

“Pri čemu se ne može zanemariti nedovoljna preciznost tražene činidbe, a imajuću u vidu broj potencijalnih štampanih i elektronskih medija na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije”, navodi Vlahovićeva u presudi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 63

 • Hasan5 2 godine i 4 mjeseca
  Ne znam koje snimamje vi mislite pa vrijedjate. Mislio sam na snimke i afere koje je mans razotkrivao.
  • 2
  • 0
 • Black Knight 2 godine i 4 mjeseca
  I presuda za ubistvo ispred KBC-a je u skladu sa izvedenim dokazima - cinjenicama, pa svi znamo da nema veze sa pravdom.
  • 2
  • 0
 • Unabomber 2 godine i 4 mjeseca
  Ne plaćaj Vanja ništa i ne objavljuj nikakva izvinjenja pa neka prebace na zatvorsku kaznu ako smiju... Trčaće Filip da te pomiluje i vikaće nema pjobjema...
  ( 4 )
  • 45
  • 2
  Agamemnon 29.6.2016 15:25
  ne mogu zamijeniti zatvorom
  • 0
  • 1
  Unabomber 29.6.2016 16:58
  @Agamemnon, Sve se može zamijeniti zatvorom ako nemaš para da platiš... Ako ne vežeš pojas i radi toga možeš u zatvor...
  • 1
  • 1
  42 29.6.2016 17:54
  Zato su i izmislili izvršitelje, da ne ideš u zatvor, nego da ti imovinu uzimaju. Logika je jasna: u zatvoru si samo trošak za državu
  • 1
  • 2
  BalsaII 29.6.2016 18:33
  Da, to je u skladu sa pravnom drzavim! A svi se zalazete za pravnu drzavu, a kad sud donese neku odluku, onda savjetujete da se ona ne postuje i da Vanjina laz, koju je sud utvrdio, bude okov za vratom drzavi Crnoj Gori! Super!
  • 0
  • 1