navigacija Naslovnica Premium

NACRT PROGRAMA

6.12.2018 17:58

Kaldrma za Stari Bar, voda selima

Programom uređenja prostora za 2019. planirana izgradnja dječjeg vrtića na Topolici i reciklažnog centra

Kaldrma za Stari Bar, voda selima Planirano renoviranje Starog Bara
Foto: Radomir Petrić Autor: Radomir Petrić

Opštinski Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije u Baru pripremio je Nacrt programa uređenja prostora za 2019, o kojem će centralna javna rasprava biti održana narednog četvrtka u velikoj sali SO Bar, a stručna javna rasprava dan kasnije na istom mjestu.

U nacrtu su i izgradnja dječijeg vrtića na Topolici, dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici, azila za napuštene životinje, „Kuće maslina“ u Starom Baru i „Kuće vina“ u Crmnici, te marine u Virpazaru. Za rekonstrukcije su planirani Dom kulture, škola u Mišićima, Mrkojevićima i Sutomoru, Gimnazija “Niko Rolović” i objekti Opštine po mjesnim zajednicama.

Program uređenja prostora obuhvata projekte reciklažnog centra na Možuri, rekonstrukciju kaldrme u Starom Baru i vodosnabdijevanja Zaljeva.

Što se gradskih saobraćajnica tiče, u programu su porede ostalog izgradnja nadvožnjaka Topolica-Bjeliši, mosta kod bivše „Agave“ i rekonstrukcija Jadranske magistrale na skretnju prema bolnici, proširenje mostova u Zupcima i izgradnja puta Ckla – granica sa Albanijom.

Najavljeni novi parking prostori su na Virpazaru sa 40 parking mjesta po Programu NP „Skadarsko jezero“, kod nadvožnjaka-donacija KIPS-a, u Sutomoru pored Golog brda i u naselje Zelen. Za osobe smanjene pokretljivosti Program obuhvata izgradnju 270 rampi, obilježavanje 289 parking mjesta horizontalnom i 269 mjesta vertikalnom signalizacijom.

Izrada tehničke dokumentacije biće finansirana iz barskog budžeta, donatorskih sredstava investitora, te sredstvima državnih institucija i međunarodnih fondova, obuhvata u Zoni Bar I pored ostalog izradu projekata nadvožnjaka Topolica-Bjeliši, prekrivanje kanala Rena i zaštita spomen parka logora, biciklističke i pješačke staze. U Zoni Bar II su projekti pješačke staze od kružnog toka do “Zetatransa”, rekonstrukcije podvožnjaka za Polje i kanalizacije u Polju, a u Zoni Bar III pješačka staza od kružnog toka do željezničke stanice i kanalizacija u Bjelišima. Projekti za Bar IV su nastavak vodosnabdijevanja Mandarića i izgradnja kanalizacije, a u Bar V rekonstrukcija puta preko Sutormana, sanacija mosta u Zupcima i vodosnabdijevanje Marovića.

Za Šušanj su u Ilinu planirani projekti izgradnje saobraćajnica, vodosnabdijevanja i kanalizacije, u Crmnici vodosnabdijevanje naselja duž regionalnog puta Virpazar-Ostros, rekonstrukcija puta preko Sutormana, parking na Virpazaru i pješačka staza od centra do željezničke stanice na Virpazaru, u Sutomoru izgradnje pothodnika, saobraćajnica, puta u naseljima Haj-Nehaj i Đuričine vode, vodovod i kanalizacija za Mišiće i saobraćajnice Jadranske magistrale od Kufina do Čanja. Plan za Ostros su projekti puta u Ckla i vodosnabdijevanja Krajine, a u Mrkojevićima vodosnabdijevanje Velikog Pijeska i Svetog Ivana, te saobraćajnice na Velikom Pijesku i od Svetog Ivana do Kameničkog mosta.

Održavanje vodotokova obuhvata regulaciju potoka Rikavac, regulaciju i čišćenje korita rijeke Željeznica i Đedovića potoka, te čišćenja korita Rene i Suvog potoka

Uvid u kompletan Nacrt programa akata zainteresovani građani mogu obaviti u prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija, Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije i Sekretarijatu za uređenje Opštine Bar, kao i na sajtu Opštine Bar: www.bar.me.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Utovar 4 dana i 6 sati
  A da ces se najest dps sendvicaru vise.Svaku vijest dje se velica koalicija u Baru komentarises sa tih 75%
  • 0
  • 1
 • Dragan 4 dana i 8 sati
  Svaka cast ! Samo da se to sve realizuje na postenim tenderima ! Posebno bravo za vrtic i reciklazni centar ! Postujete svoje gradjane realizacijom ovih projekata za koje glasalo preko 75 % Barana.Navalite sada ubjedljiva manjino da psujete protiv ovih projekata,najvise bi voljeli da se sve srusi ne bi li tako dosli na vlast.
  ( 1 )
  • 1
  • 3
  Utovar 6.12.2018 21:04
  A da ces se najest dps sendvicaru vise.Svaku vijest dje se velica koalicija u Baru komentarises sa tih 75%
  • 0
  • 1