navigacija Naslovnica Premium

BALKAN RIVERS TOUR 2

26.4.2017 13:58

Kampanja za Moraču, NE izgradnji HE

Kajakaši su kampanju u Crnoj Gori počeli u ponedjeljak, na izvoru Morače. Cilj kampanje je naglasiti štetne uticaje brana na riječne ekosisteme i skrenuti pažnju domaće i međunarodne javnosti na održiva alternativna rješenja za Moraču, Skadarsko jezero i njihove resurse

Kampanja za Moraču, NE izgradnji HE
Damira Kalač
Foto: Balkan rivers tour Autor: Damira Kalač

Sačuvana rijeka može da kroz turizam donese iste prihode kao hidroenergija, i to je jedan od argumenata kojim se članovi Balkan Rivers Tour, na čijem čelu je slovenački olimpijac Rok Rozman, vode tokom kampanje za očuvanje rijeka Balkana. Nakon što su lani kajacima obišli 23 balkanske rijeke, kampanju su nedavno nastavili fokusirajući se na rijeke Soču u Sloveniji i Moraču u Crnoj Gori.

“Soča je poznata kao alpski dragulj među rijekama i turisti je rado posjećuju. Ali, riječno korito je već uništeno u centralnom dijelu njenog toka i na Soči su izgrađene tri velike brane. Kajakaši su tokom kampanje morali da pješače oko brana i hodaju suvim riječnim koritom šest kilometara… ukratko, nailazili su naizmjenično na suvi dio korita, pa na jezero… Znate, kajakaši mogu da hodaju, ribe ne i to je ono što smo, pored ostalog, željeli da pokažemo. Ne bismo željeli da Morača doživi sudbinu Soče”, kazala je “Vijestima” Neža Pošnjak iz BRT.

Pošnjak je dodala da kampanjom žele i javnosti pokažu kakve su posljedice izgradnje brana, te da javnost vidi rijeke u cjelini, a ne samo njihove lijepe djelove. 

Kajakaši su kampanju u Crnoj Gori počeli u ponedjeljak, na izvoru Morače. Cilj kampanje je naglasiti štetne uticaje brana na riječne ekosisteme i skrenuti pažnju domaće i međunarodne javnosti na održiva alternativna rješenja za Moraču, Skadarsko jezero i njihove resurse.

Balkan rivers tour

Kampanja u Crnoj Gori će trajati do 1. maja, kada će kajakaši iz cijele Evrope veslati od izvora Morača preko Skadarskog jezera i rijeke Bojane, do ušća u Jadransko more.

U okviru kampanje, NVO Green Home će, u saradnji sa WWF Adria, danas organizovati diskusiju o prihvatljivosti izgradnje hidroelektrana na Morači i načinima valorizacije, koji bi istovremeno obezbijedili, kako dobit za lokalno stanovništvo, tako i očuvanje prirodne i kulturne vrijednosti područja.

Iz NVO Green Home podsjećaju da plan izgradnje HE na Morači “ignoriše preporuke i ekološke propise EU”.

“Naročito Okvirne Direktive o vodama koji se odnose na obavezu očuvanja dobrog ekološkog statusa voda, Direktive o staništima, Direktive o pticama koje zahtijevaju da države izbjegavaju projekte koji bi mogli dodatno ugroziti kvalitet životne sredine i slatkovodnih ekosistema – osim ukoliko su oni od vitalnog nacionalnog značaja. Vlada to uz sve napore do danas nije uspjela dokazati”, kazali su iz te NVO.
Iz Green Homea podsjećaju da Skadarskom jezeru prijete devastacije, poput izgradnje Porto Skadar Lejka i drugih mega turističkih infrastruktura i navode da se tome, proglašavanjem moratorijuma, hitno mora stati na kraj. 

Rozman navodi da neki u rijekama slobodnog toka, kakva je Morača, vide samo energetski potencijal i veliku priliku za profitabilan posao. Morača, kako je kazao, spada u rijetke evropske rijeke koje su se oduprle pritisku hidoenergetskog lobija i koje su ostale u prirodnom stanju. Rozman vjeruje da Morača mora biti dokaz da postoji drugačiji način valorizacije. 

Iz WWF navode da su očuvane i prirodne rijeke neophodne za zdrave i dinamične ekosisteme i vrste, te da nude i veliku komparativnu prednost za ekološki turizam kao što je ribolov, rafting i kajakarenje. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na [email protected].

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na [email protected].

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • RAGNAR 1 godinu i 1 mjesec
  E, ovdje sam definitivno za NE!
  • 6
  • 1
 • Carevavoda 1 godinu i 1 mjesec
  Devastacija je zahvatila citavu Crnu Goru . Uskoro necemo imati ni rijeka ... Pogledajte nasta lici korito Morace ... Tare ...
  • 6
  • 1
 • zoze 1 godinu i 1 mjesec
  Crnogorci da li zaista postojimo. Dozvolili smo mafiji na vlasti da radi sto hoce dokle .Ovi koji glasaju za DPS imaju li i trunke savjesti.Nezavisni jedino mozemo biti ako nam se otvore fabrike i zaposli se 100 000 ljudi, tada mozemo pricati o drzavi i nezavisnosti ovako smo gori od kolonije .Sistem mora da se mijenja a takodje i lopovska vlast.
  • 5
  • 1