navigacija Naslovnica Premium

OŠTRE REAKCIJE NA POLICIJSKI SKANDAL

1.3.2016 07:02

Katnić meta jer je krenuo na nedodirljive

"Apel UP Vladi može samo biti zabilježen u Riplijevoj rubrici 'Vjerovali ili ne', jer za nešto slično mislim da niko u svijetu nije čuo"

Katnić meta jer je krenuo na nedodirljive Jonica traži bezbjednosnu procjenu i pojačano obezbjeđenje za tužioce: Katnić i Stanković
Mila Radulović
Foto: Savo Prelević Autor: Mila Radulović

Apel Uprave policije Vladi da ih zaštiti od nepovjerenja Specijalnog državnog tužilaštva nema nikakvog pravnog osnova i može biti samo zabilježen u Riplijevoj rubrici "Vjerovali ili ne", tvrdi ugledan advokat Goran Rodić.

Sličnu poruku menadžmentu Uprave policije poslalo je i Vrhovno državno tužilaštvo, navodeći da će oni i ubuduće krivično  procesuirati  sve koji su se ogriješili o zakon, bez obzira gdje i šta rade.

"Državno tužilaštvo neće se upuštati u javne polemike sa menadžmentom UP, već će se u svom djelovanju pridržavati zakonskih propisa, prema kojima je Tužilaštvo institucija koja rukovodi izviđajem i istragom. Podsjećamo da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore policija postupa po nalogu Tužilaštva. Zakon takođe propisuje da prikupljene dokaze Tužilaštvo prezentuje sudu, a ne menadžmentu Uprave policije,” poručio je VDT Ivica Stanković. 

UP je u saopštenju, koje je potpisao Tim za odnose s javnošću, nakon hapšenja  šefa i inspektora Odsjeka za organizovani kriminal Dalibora Medojevića i Nikole Terzića, grubo napao Specijalno tužilaštvo, zamjerivši mu da su to učinili bez "prezentovanih dokaza".

Slavko StojanovićDirektor Uprave policije Slavko Stojanović

U saopštenju se pominje i  sprega, te navodni raniji ishitreni potezi istog tužilaštva, nakon čega se traži zaštita od Vlade i drugih "nadležnih organa" od "konstantne atmosfere nepovjerenja".

Vlada nije nadležna za rad tužilaštva po bilo kom osnovu.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na koga iz UP najviše upiru prstom, odgovorio je juče da on za svoj rad račune polaže VDT-u Ivici Stankoviću.

Policija je napravila štetu i Tužilaštvu

Tumačenje obraćanja UP Rodić objašnjava podsjećanjem da je "državni tužilac dužan da preduzme krivično gonjenje kad postoji osnovna sumnja da je određeno lice učinilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti" i da "u tom pravcu tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposredno rukovodi policijom u izviđaju".

"S obzriom na to da su dokazi nestali u zgradi policije i to u veoma uskom broju lica kojima su bili dostupni, zaista se radi o velikoj blamaži u UP koja prije svega ima ulogu da obezbijedi i sačuva dokaze pronađene na licu mjesta, a kamoli u svojoj kući", navodi advokat, dodajući da se posredno, gubitkom dokaza, nanosi i ogromna šteta tužilaštvu.

Goran RodićGoran Rodić

"Tako da ovaj apel UP da ih premijer zaštiti od specijalnog tužioca, može samo biti zabilježen u Riplijevoj rubrici "Vjerovali ili ne", jer za nešto slično mislim da niko u svijetu nije čuo", poručuje advokat.

DPS, Vlada i njihovi saveznici ćute

Na ovakav slijed događaja juče je burno reagovala i opozicija, kao i dio NVO sektora, dok su DPS i Vlada ćutali. Na pitanja “Vijesti” nijesu odgovorili ni članovi Odbora za bezbjednost iz vladajuće koalicije Darko Pajović (Pozitivna) i Suljo Mustafić (Bošnjačka  stranka). 

Socijaldemokratska partija je u saopštenju podsjetila da se tužilaštvo ne smije "minirati" jer je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala "jedan je od prioriteta u evroatlantskoj agendi".

"Ovakvim javnim istupima se vrši pritisak na rad u konkretnom slučaju ne samo na nadležnog tužioca nego i na pojedine djelove sudske vlasti, koji će eventualno odlučivati u daljoj proceduri kao i na konkretne sudske postupke koji se vode. Teško je a ne primijetiti i političku pozadinu ovakvog javnog udara čime se, nažalost, pokazuje da nije eliminisan politički uticaj na rad policije koji je takođe suprotan zakonima i evropskim standardima", tvrdi SDP.

Ocjena zakonitosti rada tužilaštva od Uprave policije je nedopustiva, objašnjavaju, jer je izvan ustavnih i zakonskih ovlašćenja.

"Za snažniju borbu protiv kriminala i korupcije važno je da budu sankcionisani i pojedinci iz sistema Uprave policije bez obzira na kojim pozicijama se nalazili", saopštili su iz SDP-a.

NVO "Građanska alijansa" zatražila je od premijera Mila Đukanovića da već na prvoj sjednici Vlade pokrene postupak za razrješenje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. U otvorenom pismu Đukanoviću navodi se da je saopštenje kojim Uprava policije traži od Vlade da ih zaštiti od aktivnosti tužilaštva neprimjerena i nezapamćena manifestacija nepoznavanja i nepoštovanja Zakona i ugrožavanja sistema vladavine prava. 

"Uprava policije, koja bi upravo trebalo da štiti zakone, usudila se da javno zatraži da bude iznad zakona, da presuđuje i vrši pritisak na ostale grane pravosuđa, prvenstveno istražnog sudiju, i traži da odluke donose oni koji po zakonu na to nemaju pravo", kaže se u otvorenom pismu premijeru.

Zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Snežana Jonica (SNP)  ponovo je pozvala na smjenu Stojanovića.

Snežana JonicaSnežana Jonica

"Kako u ovom momentu vršilac dužnosti MUP-a jeste Duško Marković, za kojeg ne očekujem da će uraditi nešto u tom pravcu, pozivamo predsjednika Vlade da hitno smijeni Slavka Stojanovića, jer u slučaju da to ne uradi pokazaće da Stojanovićevo neznaveno obraćanje Vladi da ga zaštiti od Tužilaštva nije neznanje, nego izgleda da je do sada uobičajeni način rada da kada god je neko krenuo da postupa po zakonu", rekla je ona Anteni M.

Jonica je poručila da "poslije svega što se događa" smatra da je hitno potrebna i procjena bezbjednosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i pojačanje njihovog obezbjeđenja.
Međutim, Marković je nakon izbijanja afere listu "Dan" kazao da Stojanović neće biti smijenjen.

"On uživa moje puno povjerenje", rekao je Marković. 

Član Pravnog savjeta GP URA Sergej Sekulović ocjenjuje da su godinama tužilaštvo, policija i sudstvo u sprezi sa vladajućom koalicijom, služile za zataškavanje i opstrukciju istraga.

"Novi sastav Specijalnog tužilaštva je počeo samostalno da radi i odmah se pokazala višegodišnja metastaza djelovanja organizovanih kriminalnih grupa u samom vrhu vlasti. Tako danas otkrivamo da prevareni čelnici DPS-a daju stotine hiljada eura nadajući se muštuluku da će im korupcijom biti obezbijeđene olakšavajuće okolnosti“, naveo je on. 

Prema riječima Sekulovića "nikome se ne može dati blanko podrška, ali je očigledno da tužilaštvo, napokon, ima određene mjerljive rezultate, koji izgleda nekome smetaju".

"Ima li Marković veze sa ukradenim pismima"

Član Predsjedništva DF-a Milan Knežević ocijenio je da "neustavna reakcija UP u kojoj se traži od vicepremijera Duška Markovića da ih zaštiti od tužilaštva, mora se završiti najmanje smjenom Slavka Stojanovića i Markovića, "jer su u UP jasno poslali poruku da su iznad Ustava i zakona ove države, i da im to omogućava Marković".

Milan KneževićMilan Knežević

"Zato javno pitam Slavka Stojanovića, višestrukog povratnika iz penzije na visoke funkcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kakve veze ima Marković sa ukradenim pismima i radom tužilaštva, pa se obraćaju njemu, umjesto da sarađuju sa tužilaštvom", naveo je Knežević.

On je saopštio da rad tužilaštva nije u nadležnosti potpredsjednika Vlade Markovića i da bi to trebalo da bude poznato Stojanoviću, kao što bi trebalo da zna da je VDT izabran u Skupštini.

Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško MarkovićStanković, Katnić i Marković

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da "sukobi dva političko-bezbjednosno-kriminalna-švercerska klana unutar režima ovih dana eskaliraju do zabrinjavajućeg nivoa, koji pokazuje da je ustavni i pravni poredak suspendovan i da se odluke donose na vrhu kriminalne organizacije DPS".

"Kriminalna organizacija DPS-a je izvela tihi državni udar, i sada se javno vidi da je korupcija razorila sve državne institucije koje ne postoje, i da se državom upravlja na osnovu privatne volje i moći nekoliko ljudi“, kazao je Medojević. 

U saopštenju koje su izdali prije dva dana Uprava policije je zaprijetila da će tražiti odgovornost postupajućeg  specijalnog tužioca Lidije Vukčević i Specijalnog tužilaštva ako Medojević i Terzić ne budu pravosnažno osuđeni.

Uslovi za smjenu postoje odavno

Iz Građanske alijanse su podsjetilii na nedavnu izjavu Milivoja Katnića da se protiv njega vodi specijalni rat, kao i na ranija istraživanja koja su pokazala nepovjerenje između policije i tužilaštva.

"Zbog svega rečenog, od Vas, gospodine Đukanoviću, očekujemo da reagujete kao u slučaju od prije nekoliko dana, kada ste odbili miješanje van Vaše nadležnosti, po pitanju izbora šefa Specijalnog policijskog tima, da to javno saopštite, ali da istovremeno pokrenete hitan postupak za razrješenje direktora UP na prvoj narednoj sjednici Vlade“, poručili su iz GA. 

Prema njihovim riječima, uslovi za to su se stekli odavno, i bez najnovije afere.

Advokat Goran Rodić kaže da "ne može vjerovati da je  apel Uprave policije pisan u ime svih pripadnika policije".

"Siguran sam da to nije stav svih policajaca već prilično malog broja. Očigledno je da tužilac radi svoj posao i kad su u pitanju do sada nedodirljive strukture", zaključuje advokat.

Pritisak na tužilaštvo je napad na ustavni poredak

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da  Ustav i zakoni štite svakog građanina koji nije prekršio propise, bez obzira na profesiju.

"Učinioce krivičnih djela ne može, niti smije, štititi nijedna grana vlasti, zbog čega zaštitu od postupanja tužilaštva, kao samostalnog organa, ne treba ni tražiti od zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti. Niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova, a samim tim ni da ometa pravdu i sprečava državnog tužioca da samostalno donese ili ne donese neku odluku, za čiju pravnu validnost je  odgovoran. U suprotnom, stvaranjem pritiska na eventualna buduća postupanja suda po zahtjevu tužilaštva imali bi stradanje pravnog poretka, pri čemu treba imati u vidu da je Državno tužilaštvo ustavna kategorija", poručio je VDT.

Specijalno tužilaštvo će bezrezervno goniti kriminalce

Glavni specijalni tužilac Milivoje Kantić podsjetio je na hronolgiju događaja tokom koje je u UP nestalo  13 pisama, dva zahtjeva Višeg državnog tužilaštva i  papir na kojem je ručno ispisan tekst. 

" SDT je započeo izviđaj kako bi se ispitali događaji i okolnosti vezani za nestanak navedenih predmeta. Sprovodeći istražne radnje i dokazne procedure, SDT je utvrdio da postoje osnovi sumnje da su određena lica učinila krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja“, naveo je Katnić. On je naglasio da je SDT sve radnje preduzeo u skladu sa Ustavom, Zakonikom o krivičnom postupku i Zakonom o specijalnom tužilaštvu. Glavni specijalni tužilac je podsjetio da je za gonjenje učinilaca tih krivičnih djela isključivo nadležan SDT. “Glavni specijalni tužilac za svoj rad i rad Specijalnog državnog tužilaštva odgovara vrhovnom državnom tužiocu, dok specijalni tužioci za svoj rad odgovaraju glavnom specijalnom tužiocu", naveo je Katnić.

On je poručio da će i u narednom periodu bezrezervno preduzimati radnje i mjere iz svoje nadležnosti, koje su usmjerene na gonjenje učinilaca krivičnih djela.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 94

 • Mika123 2 godine i 8 mjeseci
  Milivoje,Milivoje,izabrao si PUT svoj,nema stajanja sad,nema selektivnog hapsenja,imas jedinstvenu priliku da postanes najjomiljenija licnost u CG,od svih pravicnih i postenih gradjana.NEXT PLEASE....:-)
  ( 1 )
  • 125
  • 0
  CG-preferans 1.3.2016 15:55
  Bravo Milivoje ! 103 +, bez i jednog - !
  • 3
  • 0
 • Realna 2 godine i 8 mjeseci
  Ma kakva meta. Pozitivna ce da ih spasi:). Smijenili su Konjevica i mafiji zadali udarac:). Sram ih bilo za sluganstvo gospodaru!
  ( 2 )
  • 75
  • 0
  Branko 2.3.2016 07:49
  Pozitivna nije nastala da spasava kriminalce u vlasti. Bilo bi dobro da ne lupetas svasta, cisto zbog sebe.
  • 1
  • 3
  rasoni 2.3.2016 21:29
  E moj Branko pitaj Darka za Snimak...
  • 1
  • 0
 • reader1 2 godine i 8 mjeseci
  Oglasice se i Pajovic,samo da mu kazu sta misli.
  • 30
  • 0