navigacija Naslovnica Premium

NA BERZI "PUMPALI" AKCIJE CGES-A

8.11.2018 14:59

Ko je sa uloženih 100 hiljada pokušao da izvuče milion i po

Vrijednost akcija CGES-a pred Skupštinu povećane sa 61,6 na 85,7 centi; sumnja da je riječ o špekulaciji kako bi neko od nesaglasnih akcionara podigao više novca. Montenegroberza nalaze o sumnjivim trgovinama predala regulatoru

Ko je sa uloženih 100 hiljada pokušao da izvuče milion i po Da li je zloupotrijebljeno pravo isplate nesaglasnih akcionara: Sa sporne Skupštine CGES-a
Milorad Milošević
Foto: Zoran Đurić Autor: Milorad Milošević

Ko je sa uloženih oko 100 hiljada eura na berzi, u periodu od 5. do 31. oktobra ove godine, “naduvao” prosječnu cijenu akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema na berzi za oko čak 39 odsto, sa oko 61,6 centi na prosječnih 85,79 centi, trebalo bi u narednim danima da odgovore berza i Komisija za tržište kapitala.

Zbog toga je na zahtjev CGES-a upravo na dan održavanja vanredne skupštine kompanije 31. oktobra zaustavljena trgovina akcijama na berzi a istraga još traje.

Špekulativne trgovine na berzi trebalo je, kako se sumnja, da omoguće isplatu ukupno 1,5 miliona eura sa računa CGES-a, u naredna dva mjeseca, za najviše 15 akcionara te kompanije nezadovoljnih nedavno usvojenom odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a zbog novog zaduženja kod Njemačke banke za razvoj (KfW).

Svi nezadovoljni akcionari, koji su glasali protiv posljednje odluke, a u skladu sa Zakonom to prethodno najavili, ukoliko do 30. novembra podnesu formalni zahtjev za isplatu vlasničkom uloga, mogu očekivati isplatu ukupnog iznosa od čak 1,5 miliona eura.

Međutim, nakon što je Komisija za tržište pokrenula istragu, zasada se niko, prema dostupnim informacijama “Vijesti”, nije usudio da podnese takav zahtjev CGES-u.

Neuobičajen rast vrijednosti dionica uslijedio je 20-ak dana uoči donošenja odluke, na vanrednoj skupštni CGES-a, o zalaganju dijela imovine kompanije koja bi trebalo da posluži za obezbjeđenje date državne garancije i povlačenje novog kredita u iznosu od 20,9 miliona eura kod Njemačke banke za razvoj (KFW).

“CGES-u je do dana i na sam dan održavanja skupštine akcionara dostavljeno ukupno 15 obavještenja akcionara da će glasati protiv odluke skupštine akcionara o zalaganju imovine CGES-a, koji posjeduju ukupno 1.758.184 akcije”, saopštio je “Vijestima” izvršni direktor kompanije Dragan Kujović.

Najvredniji zahtjevi akcionara dostavljeni CGES-u uoči održavanja skupštine bili su, kako “Vijesti” saznaju, sakriveni iza kastodi računa dvije domaće banke.

“O blagovremenosti i ispravnosti dostavljenih obavještenja biće odlučeno u zakonom definisanom roku. Postupak ostvarivanja prava akcionara na otkup akcija biće u potpunosti sproveden u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima, uvažavajući drugu zakonsku regulativu, kao i odluke nadležnih organa koje mogu biti od uticaja na ostvarivanje prava nesaglasnih akcionara”, naveo je Kujović.

Komisija za tržište kapitala, kojom predsjedava Zoran Đikanović, zaključila je da je neophodno utvrditi da li je trgovanje akcijama CGES-a bilo u skladu sa pravilima regulisanog tržišta. Naložila je berzi da provjeri da li je li trgovanje od prvog do 30. oktobra bilo u skladu sa pravilima i dostavi Komisiji dokaze o tom postupanju.

Kako “Vijesti” saznaju, Montenegroberza je nalaze i dokaze o sumnjivim trgovinama regulatoru dostavila još u ponedjeljak i sad je na potezu Komisija. Ona je tražila podatke o moguće sumnjivim transacijama za period od 30 dana, od oglašavanja skupštine CGES-a do održavanja, ali prema informacijama “Vijesti” glavna “igranka” na berzi i “naduvavanje” cijene počelo je od 5. oktobra pa na dalje i u tome su učestvovale najmanje dva ovlašćena posrednika u trgovini na berzi. Zaključno sa 30. oktobrom na akcije CGES-a je potrošeno svega nešto više od 100 hiljada eura.

Za odluku o zalaganju dijela imovine na skupštini CGES-a je glasalo 87 odsto vlasnika (država, Terna i Elektromreže Srbije), a protiv te odluke su glasali vlasnici oko 1,21 odsto akcija među kojima jedan broj njih ima rok do 30. novembra da formalno zatraži isplatu uloga po posljednjoj prosječnoj berzanskoj cijeni od 85,79 centi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Boban 1 nedelja i 3 dana
  Za berzu i prevare na berzi u nekoj srecnoj zemljo Barovic , Aprcovic i druzina bi dobili dozivotnu robiju.Kod nas su oni i dalje krem ovog nesrecnog drustva
  • 4
  • 0
 • Comi79 1 nedelja i 3 dana
  Ova akcija je i te kako podcijenjena i tek će joj se prava vrijednost shvatiti onoga trenutka kad proradi podmorski kabal...nisu džabe iz EPS placali po euro po akciji da uzmu 10% akcija sigurno ne iz razloga što nas vole nego što znaju da će ostvariti dobit...a na berzi svaka cijena je realna dok ima nekoga da je plati...Tekst nema nikakve logike da bi neko sa 100000 uzeo 1.5 miliona cijena bi morala da skoči 15 puta...tako da bi cijena na berzi morala da doživi promjenu sa 0.6e na 9e..
  ( 1 )
  • 4
  • 0
  employers 8.11.2018 17:18
  Ukupna prodajna vrijednost je 1,5 miliona, ekstrazarada je razlika prve i nabudžene cijene tih 39 odsto
  • 0
  • 1
 • Tractor 1 nedelja i 3 dana
  Hm, Komisija je tražila od Berze. A gdje je berza bila sve vrijeme!? Čekala da se sve završi... Strašno!!!
  • 2
  • 0