navigacija Naslovnica Premium

EK BUDNO PRATI RAD AGENCIJE I U SLUČAJU RTCG

6.2.2018 12:42

Kocijančić: Kredibilitet ASK ključan za put ka EU

“Povjerenje javnosti u nezavisnost i djelotvornost Agencije odlučujuća u procjeni kredibiliteta Crne Gore”, kazala je portparolka Evropske komisije

Kocijančić: Kredibilitet ASK ključan za put ka EU Kocijančić

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić  pozdravila je odluku Vlade Crne Gore, koje je od Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK)  tražila da   ispita stavove Agencije koji se tiču konflikta interesa članova Savjeta RTCG.

Kocijančić je u izjavi za “Vijesti” podsjetila da je “sloboda izražavanja i medija  jedna od fundamentalnih vrijednosti EU  i ključni element u procesu pristupanja Crne Gore”. “EU pomno prati razvoj događaja u vezi sa svim slučajevima koji se tiču članova Savjeta RTCG, uključujući slučaj gospodina (Nikole) Vukčevića,” navela je Kocijančić.

Savjet ASK juče je zatražio od direktora Sretena Radonjića da im u najkraćem roku dostavi dokumentaciju, koja je prethodila odluci o sukobu interesa članova Savjeta Javnog servisa.

Savjet je tako postupio po  preporukama Vlade, koja ih je obrazložila primjedbama javnosti  na  rad ASK u slučajevima konflikta interesa članova Savjeta RTCG. Vlada nije precizirala na koje  odluke ASK misli, jer je zbog njenih rješenja zbog sukoba interesa ostavku podnio Ivan Mitrović, a u Skupštini je razriješen  Vukčević. Zbog kršenja zakona i navodnog nesavjesnog djelovanja u Skupštini je razriješen i  Goran Đurović.

Kocijančić je rekla da “ASK igra vrlo važnu ulogu u borbi protiv korupcije, što je u središtu pregovora o pristupanju Crne Gore EUu oblasti vladavine prava”. “Zbog toga EU podržava ASK preko tvining projekta vrijednog 600.000 eura i preko projekta za izgradnju kapaciteta vrijednog 650.000 eura, koji ostvaruje Savjet Evrope”, navodi ona.

Sreten RadonjićRadonjić 

“Vijesti” su pitale portparolku da li će EK nešto preduzeti nakon što u Savjetu RTCG bude obezbijeđena većina koja može da smijeni sadašnji urednički tim. Takođe i da li je slučaj vraćanja jasne političke kontrole DPS-a nad RTCG razlog da EK ili države članice aktiviraju klauzulu balansa u pregovorima sa Crnom Gorom.

Kocijančić je rekla da je povjerenje javnosti u nezavisnost i djelotvornost Agencije “odlučujuća u procjeni kredibiliteta Crne Gore u borbi protiv korupcije, koji je element od suštinske važnosti u procesu pristupanja Crne Gore EU”. 

“Ono treba da bude obezbijeđeno i stalno jačano. Bilo kakav izazov za integritet, nepristrasnost ili nezavisnost Agencije treba na propisan način rješavati. U tom smislu, EU pozdravlja to što je Vlada priznala ovo pitanje i prima k znanju njeno saopštenje kojim poziva Savjet ASK da preispita aktivnosti Agencije”, navodi Kocijančić, koja poručuje da će EK nastaviti da “vrlo pomno prati Crnu Goru” i o tome izvjestiti  u  Izvještaju u aprilu 2018.

Klauzula balansa predstavlja blaži oblik suspenzije pregovora koji bi se manifestovao u “blokadi” otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne bude daljeg i dovoljnog progresa u poglavljima 23 i 24, koja u fokusu imaju obuhvatnu borbu protiv korupcije i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

ASK je po zakonu nezavisna institucija, ali zbog njenih odluka i familijarnih odnosa direktora Sretena Radonjića sa premijerom Duškom Markovićem postoje ozbiljne sumnje u to.

Vlada se juče usaglasila sa RTCG

Predstavnici Vlade  odbacili su optužbe  dijela NVO da blokiraju potpisivanje ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga do 2020.  sa Javnim servisom i objavili da je on juče usaglašen sa RTCG.

CRNVO, CGO, Institut alternativa i CeMI optužili su ranije juče Vladu da blokira potpisivanje ugovora sa RTCG, koji je u stvari osnova za programska načela koja treba da usvoji Savjet RTCG. 

Te četiri NVO tvrde da Vlada vrši i neprimjereni pokušaj uticaja na ASK, kao zakonom definisanu nezavisnu instituciju. “Moguće je i da je cilj  navodnog apela zabrinutost da ASK sada zaštiti preostale članove Savjeta RTCG protiv koji su, takođe, bili pokrenuti prekršajni postupci a koji sada većinski daju podršku stavovima vlasti”, piše u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 19

 • Rastovdo99 10 mjeseci i 1 nedelja
  Da li Fond ZZO crne Gore Maroviću plaća "boravak" u beogradskoj Ludari? A što se tiče ASK-a, neće prika protiv prike. Konflikt interesa na kvadrat!
  • 2
  • 0
 • Markes 10 mjeseci i 1 nedelja
  ASK sluzi za obracunavanje sa politick neistomisljenicima.
  • 15
  • 1
 • Strnilus 10 mjeseci i 1 nedelja
  Svi su uzeli kredite od po 200.000 ako je na to mislila. Aco je uvek bio široke ruke. Naročito kada treba da zahvati iz državnog budžeta.
  • 12
  • 1