navigacija Naslovnica Premium

PISMO MEDENICI I SUDSKOM SAVJETU

25.6.2018 13:57

KOD: Otvoriti dijalog za podizanje nezavisnosti sudstva

Iz ove NVO podsjećaju da je provođenje pravde pitanje od javnog značaja, da sudovi ne funkcionišu u vakumu, da javna diskusija o sudskim odlukama, kao i kritika ishoda sudskog postupka ne mogu biti zabranjeni

KOD: Otvoriti dijalog za podizanje nezavisnosti sudstva Medenica
MINA
Foto: Boris Pejović Autor: MINA

Nevladina organizacija KOD obratila se predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i Sudskom savjetu sa zahtjevom za otvaranje argumentovanog dijaloga u funkciji podizanja kapaciteta, samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti i povjerenja javnosti u rad sudova.

Iz KOD-a su naveli da im iz tih intitucija nijesu odgovarali na ranija obraćanja povodom funkcionisanja sudske vlasti.

Oni su kazali da treba da se suzbije loša praksa da se sudstvo štiti od argumentovane kritike njegovih slabosti i nedostataka i očuva njegova nedodirljivost.

U KOD-u smatraju da je Medenica dopuštila neprimjereno miješanje, kada je Vlada objavila informaciju o sudskim postupcima u kojima postupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i odlivu novca od 1. oktobra do kraja prošle godine i ukazala na “zabrinjavajući odnos službenika prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti”

„Izbjegavanje da odgovorite na našu zabrinutost što se ne oglašavate povodom tako flagrantnog miješanja Vlade u funkcionisanje sudske vlasti, razumjeli smo kao (prećutno) priznanje neadekvatnog odnosa, Vašeg ili Vladinog“, naveli su u pismu Medenici.

Podsjećaju da je provođenje pravde pitanje od javnog značaja, da sudovi ne funkcionišu u vakumu, da javna diskusija o sudskim odlukama, kao i kritika ishoda sudskog postupka ne mogu biti zabranjeni .

Za KOD su, kako su rekli, problematične ocjene kvaliteta i efikasnosti sudstva.

„I to nedostaci kvaliteta i efikasnosti sudstva kao uzrok visokih budžetskih troškova države i neblagovremene, nepotpuna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda ili odsustvo te zaštite na nacionalnom nivou“, navodi se u pismu.

KOD je ponudio javno sučeljavanje argumenata povodom združenih aktivnosti vrhova izvršne i sudske vlasti pod izgovorom "smanjenja parničenja i budžetskih troškova države".

Kako su rekli, insistiraju na otvaranju vrha sudske vlasti za argumentovani dijalog u funkciji podizanja kapaciteta, autoriteta, samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti i podizanja povjerenja javnosti u rad sudova, u u cilju uspostavljanja vladavine prava.

„Držeći da je taj proces od prvorazrednog opšteg interesa i interesa samog sudstva, pozivamo Vas da svoju praksu promijenite i primjerite tim interesima kroz proces otvaranja sudske vlasti za argumentovanu kritiku uključujući, prije svega, onu koja dolazi iz medija, civilnog društva i stručne javnosti", navodi se u pismu.

Za početak, kako su rekli, to podrazumijeva da "prestanete da se oglušujete o inicijative i zalaganja ove vrste već da ih javno ocijenite kao poželjne i konačno javno iskažete spremnost na dijalog i saradnju u zajedničkom cilju“.

Iz KOD-a su kazali da su ostali zatečeni i činjenicom da je Sudski savjet, kao samostalan i nezavisan organ koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, javnim saopštenjem i kasnijim odgovorom na dopis, stao na stranu Vlade, „njenog neprimjerenog javnog saopštenja i poimeničnog prozivanja svih "nelojalnih" državnih službenika, sudijskih pripravnika i sudija“.

„Posebno smo bili iznenađeni što su Sudski savjet i Medenica nastavili zalaganja za dodatno suženje mogućnosti svim građanima da pristupe sudu što je u neskladu sa ulogom sudske vlasti, naročito u situaciji kada postoje svi raspoloživi instrumenti za potpuno onemogućavanje eventualnih zloupotreba prava, nepotrebnih, dugih i skupih parničenja“, naveli su u pismu.

Oni su pozvali Savjet da svojim stavovima pažnju usmjere prema rukovodiocima koji,prema njihovim riječima, nesavjesnim ili nekompetentim ponašanjem uzrokuju parnice i nanose štetu državi i društvu.

Iz KOD-a su kazali da predložili razmijenu argumente o idejama i praksi povećanja sudskih taksa, troškova sudskih postupaka i izmjena procesnih zakona koji su, kako su rekli, na štetu građana, a u svrhu slabljenja njihove pozicije pred sudom.

„Uvjereni smo da posjedujemo valjanu argumentaciju od opšteg interesa za izmještanje zalaganja vrha sudske vlasti na kursu slabljenja kapaciteta građanina u zaštiti svojih prava i sloboda pred sudom, na kurs snaženja nacionalnih kapaciteta za pravovremenu i potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda na nacionalnom nivou, uz dosljednu primjenu raspoloživih pravnih mehanizama i uz njihovu dalju dogradnju u skladu sa potrebama ostvarenja tog cilja“, naveli su u dopisu.

Oni su rekli da vjeruju da bi proces razmjene argumenata učinio transparentnijim djelovanje sudske vlasti i doprinio podizanju povjerenja stručne i laičke javnosti u rad sudstva.

„Ignorisanje naše dobronamjerne inicijative ne želimo da bude tumačeno istrajavanjem sudske vlasti na zatvorenosti za kritičke stavove, argumentaciju i predloge za otklanjanje slabosti i nedostataka u njenom funkcionisanju uz pažnju zainteresovane javnosti“, dodali su iz KOD-a.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Juventino1 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Sudstvo je u Crnoj Gori zarobljeno. Nema ni naznake da ce u dogledno vrijeme svaka od 3 vlasti biti (zakonodavna, izvrsna i sudska) biti nezavisna jedna od druge. Nezavisnost 3 grane vlasti je jedan od osnovnih principa demokratije. Dok god nije tako, stvari se nece pomjerati sa mrtve tacke. Vrijeme je da mi, gradjani, reagujemo. Ako opozicija ne uspijeva, onda mi treba da uzmemo stvar u svoje ruke i na neki nacin ih disciplinujemo. mi smo njihovi poslodavci a ne oni nasi, samo to treba shvatiti
  • 5
  • 0
 • Attila the Hun 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Ovo je jedna od kljucnih stvari na kojoj treba insistirati. Nezavisno sudstvo je jedan od osnovih preduslova za slobodno drustvo. Daleko smo od toga, ali dok god zivimo ovdje - od te borbe ne treba odustajati.
  • 4
  • 0
 • Haris 4 mjeseca i 3 nedjelje
  Odličan tekst, loš naslov. Sudstvo je jedno od suštinskih pitanja opstanka ovog društva, a vidim KOD gura nekoliko takvih tema. Nego s obzirom da ustanove ignorišu ovakve pozive, šta građanima preostaje?
  • 3
  • 0