navigacija Naslovnica Premium

ČETVRTA ŽALBA PONUĐAČA

27.6.2018 15:46

Komisija naložila CGES-u da nastavi nabavku

Na pitanje “Vijesti”, zašto je CGES, nakon dvije godine, odustao od mapiranja i unapređenja poslovnih procesa, iz kompanije su odgovorili da im je namjera bila da do kraja 2016. okončaju ovaj postupak javne nabavke

Komisija naložila CGES-u da nastavi nabavku Zgrada CGES-a
Milorad Milošević
Foto: Vijesti Autor: Milorad Milošević

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je nakon dvije godine odustao od nabavke usluga mapiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa, a Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki novim rješenjem usvojila je žalbu firme Unis Telekom iz Mostara, naložila državnoj kompaniji da nastavi nabavku i u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti i donese zakonitu odluku.

Inače to je već četvrta žalba ponuđača koja je usvojena tokom trajanja tenderskog postupka od strane Državne komisije i da sada su odgovorni u nabavkama CGES-a samo na ime troškova po žalbama napravili štetu preduzeću veću od 8.000 eura. Nabavka je započeta još u avgustu 2016. Kada je CGES-om rukovodio bivši direktor Ivan Bulatović, a problem je naslijedio menadžment kojim od kraja prošle godine vodi direktor Dragan Kujović.    

Posljednjim rješenjem CGES je obavezan da po njegovoj pravosnažnosti žaliocu na ovom tenderu, procijenjene vrijednosti 170.000 eura, isplati 1.700 eura na ime naknade za vođenje procesa, kao i dodatnih 600 eura za troškove sastavljanja žalbe. Spornim rjenjem CGES-a od 18. aprila ove godine CGES je donio odluku o obustavljanju postupka javne nabavke, jer je kako su to naveli prestala potreba za njom.  

Državna komisija utvrdila je, međutim, da naručilac CGES nije naveo razloge zbog kojih je prestala potreba za ovom nabavkom, što je bio dužan da učini s obzirom da je u tehničkim karakteristikama i specifikacijama predmeta nabavke naveo da se postupak pokreće “zbog identifikovane potrebe za unapređenjem poslovnih procesa, odnosno, potrebe modelovanja i redizajniranja poslovnih procesa, pa je nejasno kako je, u međuvremenu, prestala potreba za modelovanjem I redizajniranjem poslovnih procesa”.  

Na pitanje “Vijesti”, zašto je CGES, nakon dvije godine, odustao od mapiranja i unapređenja poslovnih procesa, iz kompanije su odgovorili da im je namjera bila da do kraja 2016. okončaju ovaj postupak javne nabavke, kako bi kompanija imala potrebne inpute za sprovođenje digitalizacije poslovanja u CGES-u.

“Međutim, zbog žalbi ponuđača predmet je bio više puta na odlučivanju kod Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki , te se isti  nije mogao okončati ni tokom 2017, kao ni tokom prvog kvartala 2018. što je bitno uticalo i na nemogućnost realizacije nabavke i implementacije ERP sistema, u okviru modernizacije i digitalizacije poslovanja u CGES-u”, dodali su iz kompanije.

Nabavka ERP sistema je predviđena Planom javnih nabavki za 2018., koji je objavljen na portalu Uprave za javne nabavke. ERP sistem (Enterprise Resource Planning) je sistem koji će u integraciji sa ostalim računarskim sistemima u CGES-u omogućiti efikasno upravljanje svim resursima i kapacitetima kompanije.

“Uz činjenicu da se potreba realizacije nabavke i implementacije ERP sistema, nije mogla dalje prolongirati, došlo je do značajnih izmjena u odnosu na prvobitni plan: nabavkom ERP sistema biće obuhvaćena sistemska analiza i definisanje poslovnih procesa u jednom dijelu, a koja je potrebna za funkcionisanje ERP sistema. Samim tim je prestala i potreba za mapiranjem poslovnih procesa u obimu  koji je bio predviđen javnom nabavkom mapiranja poslovnih procesa”, naveli su iz kompanije objašnjavajući zašto je prestala potreba za ovom nabavkom.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Intuicija 4 mjeseca i 2 nedjelje
    Saznajte ko je spektakularno lijepa glumica koju ćete od večeras gledati Od večeras (četvtak, 28. jun) u 19.10h samo na Tv Vijesti gledajte hiit seriju Samra. Glavna glumica, mis Libana, Nadin Nasib Njeim, uspješna na poslovnom i ljubavnom planu, očaraće vas izgledom i glumom
    • 0
    • 0