navigacija Naslovnica Premium

"POJAČANJE"

1.3.2014 11:03

Komisija za zaštitu svjedoka imaće pet članova

Predloženo je da se Komisija "pojača" sa još dva člana – direktorom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i psihologom

Komisija za zaštitu svjedoka imaće pet članova
Mina
Foto: Jelena Jovanović Autor: Mina

Komisija za primjenu programa zaštite svjedoka, umjesto tri, imaće pet članova, predviđeno je izmjenama Zakona o zaštiti svjedoka kojim se unapređuje zakonodavstvo u toj oblasti i obezbjeđuje njegova bolja primjena u praksi.

Prema važećem Zakonu članovi Komisije su sudija Vrhovnog suda, zamjenik Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i rukovodilac Jedinice za zaštitu.

Predloženo je da se Komisija "pojača" sa još dva člana – direktorom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i psihologom.

"Zbog mogućeg uključivanja "svjedoka saradnika", u program zaštite svjedoka, koji se nalazi u zatvoru, predlaže se da se u sastav Komisije uključi direktor ZIKS-a, a mišljenje psihologa se pokazalo kao veoma profesionalna i korisna vrijednost", kaže se u obrazloženju.

Predviđeno je da je radi postizanja kvoruma Komisije neophodno prisustvo svih pet članova, odnosno njihovih zamjenika.

"Predlaže se kvalifikovana većina za donošenje odluke o primjeni najoštrije mjere zaštite – promjene identiteta. Matrijalni troškovi ove odluke i nepovratne posljedice koje ona može donijeti, opravdavaju te dodatne potrebe", kaže se u predloženom Zakonu.

Predviđeno je da, pošto se programi zaštite svjedoka mogu primijeniti na svjedoke i svjedoka saradnika, zakon pravi razliku između ova dva lica. »Termin svjedok saradnik biće uključen u zakon na osnovu definicije koja već postoji u Zakoniku o krivičnom postupku«.

Novim zakonom predloženo je da se Jedinici za zaštiti svjedoka dostavljaju svi potrebni podaci za rad.

Na osnovu zahtjeva VDT, Jedinica za zaštitu može odlučiti o primjeni i vrsti hitnih mjera zaštite, dok Komisija ne donese odluku o prijemu u program zaštite. «U cilju procjene ove mogućnosti, neophodno je da Jedinica za zaštitu dobije sve relevantne informacije i detalje, koje državni tužilac posjeduje u vezi svedoka i njegovih informacija«, kaže se u obrazloženju.

Novim Zakonom predviđene su i novine u odnosu na Sporazum o primjeni programa zaštite.

Navodi se da je iz razloga bezbjednosti od ključnog značaja da je taj dokument napravljen u jednom porimjerku i da se čuva u Jedinici za zaštiti. "U suprotnom, izgubljen ili zloupotrijebljen Sporazum može ugroziti čitav Program zaštite".

"Predlaže se i bezbjedonosna odredba koja zabranjuje zaštićenim licima da tuže Jedinicu i njene zaposlene za bilo koje akcije i neuspjehe u izvršavanju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma", kaže se u Zakonu.

Predloženo je brisanje odredbe koja je onemogućavala prekid programa zaštite na štetu zaštićenog lica, jer po ulasku u taj program, to lice dobija određene obaveze.

"U slučaju da to lice krši ili se ne ponaša u skladu sa tim obavezama, Jedinici treba omogućiti pravo da prekine program zaštite, čak i ako to može biti na štetu zaštićenog lica", kaže se u predloženom Zakonu, koji će u ponedjeljak razmatrati članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Predviđeno je brisanje saglasnosti zaštićenog lica u odnosu na pitanja koja se odnose na njegova statusna i druga prava i obaveze, zato što uslakom u program zaštite daje pristanak i dobrovoljno potpisuje Sporazum sa Jedinicom za zaštitu.

Zakonom se uvodi i odredba da svjedok saradnik koji je primljen u Program zaštite, a koji služi zatvorsku kaznu ili je u pritvoru, meže uživati specijalne uslove, u skladu sa zakonom.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Brigante Puerto Rican 4 godine i 8 mjeseci
  Direktor ZIKS u Komisiji, buahahaha. A nema direktora ZIKS koji za 200 eur ne pušta robijaše vikendom kući, ko što ga nema koji za 10.000 krimosima neće otkrit ime i lokaciju zaštićenoga svjedoka, oooo Tugo jesenja
  • 0
  • 0
 • Zvat_cu_djecuu 4 godine i 8 mjeseci
  Petorici chlanova ove komisije da se nadje po jedan "zashticeni svjedok" koji bi otkrio njihove malverzacije ..svaki bi clan dobio po 10 godina robije..minimum...brat bratu..eto to je jedina stvarnost i istina!
  • 0
  • 0
 • buldozer 4 godine i 8 mjeseci
  Ma cemu nervoza, dobro je ovo nek oni samo donose zakone i formiraju komisije, doc ce vrijeme da na svim mjestima dodju posteni i casni ljudi i profunkcionise pravna drzava. Tada ce svi zakoni valjati i sve komisije u funkciji a ovi sto su se folirali u primjeni zakona i profesionalnom radu, kako koji, biti ili u zatvoru ili na ulici, bez , famoznog bjelog hljeba, nek nam pokazu koliko su sposobni, pa neka se malo oni snalaze.
  • 0
  • 0