navigacija Naslovnica Premium

NEOPHODNA SARADNJA SVIH

1.7.2015 17:48

Konferencija Instituta alternativa: Kako do jačeg uticaja DRI?

Na skupu je bilo riječi o kapacitetima DRI koja radi sa tek polovinom od planiranog broja državnih revizora

Konferencija Instituta alternativa: Kako do jačeg uticaja DRI? Sa konferencije
Vijesti online
Foto: Institut alternativa Autor: Vijesti online

Još uvijek smo daleko od djelotvorne kontrole budžeta i željenog uticaja Državne revizorske institucije, zaključak je sa skupa koji je danas organizovao Institut alternativa.

U ovom zadatku, kako je rečeno, aktivniju ulogu moraju imati Skupština, Vlada, tužilaštvo i ostale institucije koje moraju više koristiti izvještaje DRI u svom radu, i u oblasti utvrđivanja odgovornosti za počinjene zloupotrebe i u borbi protiv korupcije, kao i u ispravljanju sistemskih problema u javnom sektoru.

Vlada iz godine u godinu sprovodi manje od 30% preporuka izrečenih na završni račun budžeta i toleriše nedostavljanje informacija subjekata revizije Ministarstvu finansija o tome šta su uradili da bi sproveli obaveze iz preporuka DRI i Akcionog plana za njihovu implementaciju.

Aleksandar Damjanović, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije, najavio je formiranje pododbora za kontrolu javnih finansija na jesen, kao ispunjavanje obaveze iz Akcionog plana za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije Skupštine. Takođe je najavio da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji između Odbora i DRI, kojim će se obezbijediti bolja razmjena informacije, značajnije bavljenje pojedinačnim izvještajima o reviziji i praćenje ispunjenja preporuka.

Institut alternativa

Iz Senata Državne revizorske institucije su najavili da će se u narednom periodu posebno baviti izradom metodologije za praćenje i ocjenu ispunjenosti preporuka od strane subjekata revizije. Najavljeno je i jačanje saradnje sa Vrhovnim državnim tužilaštvom u pogledu utvrđivanja krivične odgovornosti za zloupotrebe budžetskih sredstava koje DRI uočava u svom radu.

Na konferenciji je bilo riječi i o tome šta se dešava nakon što izvještaji o reviziji budu objavljeni, u pogledu utvrđivanja odgovornosti za počinjene zloupotrebe i nezakonitosti. Ocijenjeno je da je nedopustivo je da Tužilaštvo ignoriše izvještaje o reviziji i ne sprovodi istražne radnje na osnovu onih izvještaja koje im DRI dostavlja. Osim ovoga, prekršajne prijave, zahtjevi za naknadu štete, ali jasno utvrđivanje političke odgovornosti - moraju pratiti rad DRI u budućem periodu ukoliko želimo da prekinemo prakse koje DRI uočava iz godine u godinu.

Takođe je kritikovana situacija u kojoj Skupština skoro pet godina dopušta da Senat DRI funkcioniše u nepotpunom sastavu.

Na skupu je bilo riječi o kapacitetima DRI koja radi sa tek polovinom od planiranog broja državnih revizora, a Ministarstvo finansija i dalje odobrava nova zaposlenja u DRI.

Institut alternativa

Iz Instituta alternativa je ocijenjeno da je nedopustivo da Skupština krši Zakon o DRI i u Savjet Agencije za sprječavanje korupcije imenuje državnog revizora, kome je izričito zabranjeno članstvo u tijelima upravljanja pravnih lica.

Institut alternativa je na skupu najavio pokretanje posebne Internet stranice, www.mojnovac.me, preko koje će objavljivati informacije da li subjekti revizije ispunjavaju preporuke DRI.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.