navigacija Naslovnica Premium

"REFORMA JAVNE UPRAVE"

26.7.2017 18:30

Konferencija Instituta alternativa u Kolašinu: Bez vladavine prava nema napretka

Milena Milošević iz IA podsjetila je da, tokom prve godine primjene Stategije reforme javne uprave, 60 odsto aktivnosti nije sprovedeno u predviđenom roku

Konferencija Instituta alternativa u Kolašinu: Bez vladavine prava nema napretka Sa konferencije
Mina
Foto: Institut alternativa Autor: Mina

Optimalan broj zaposlenih na lokalnom nivou je teško utvrditi i visok nivo zaposlenosti u opštinama predstavlja opterećenje za javne finansije, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji Instituta alternativa koja je održana u Kolašinu.

 Konferencija “Reforma javne uprave - Za ravnomjeran regionalni razvoj i kvalitetne usluge” održana je u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: da služi i zasluži!”, koji uz podršku Evropske unije sprovode Institut alternativa (IA), Bonum, Novi horizont, Natura, i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

 "U Opštini Kolašin, građani bi sigurno rekli da nijesu zadovoljni, ali oni izdvajaju duplo manje novca za finansiranje lokalne samouprave nego što su to radili prije nekoliko godina, a dobijaju isti nivo usluga”, rekla je glavna administratorka u toj lokalnoj samoupravi, Perunika Popović.

Ona je, kako je saopšteno iz IA, ukazala i na novi Zakon o upravnom postupku (ZUP), čija je primjena počela 1. jula ove godine.

“Službenici ne treba da postupaju po naređenjima, već po zakonu”, naglasila je Popovič, podsjećajući da novi ZUP predviđa da se imenuju posebni službenici zaduženi i odgovorni za upravno postupanje.

Institut alternativa konferencija

 Sekretar za finansije i opštu upravu u Opštini Kolašin, Goran Rakočević, kazao je da je ta opština već godinu finansijski održiva uz mnogo nepopularnih poteza.

 "Za deset godina će se pokazati da drugog puta nije bilo, najteže je prošlo, i sada bi trebalo da govorimo o razvoju i širenju. Ja vjerujem u razvoj koji čine ljudi", dodao je Rakočević.

Senad Crnovršanin, iz Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave, predstavio je rješenja aktuelnog Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi.

 "Novi zakon zadržava monotipski oblik lokalne samouprave (koji podrazumijeva da sve opštine, nezavisno od veličine, imaju jednake nadležnosti), ali je predložen i niz rješenja za unaprjeđenje funkcionisanja lokalne samouprave", rekao je Crnovršanin.

 On je naglasio da se neke odredbe odnose na regulisanje trajanje mandata skupštine, uvođenje sankcija za nesavjesno obavljanje poslova, i jačanje kontrole funkcije skupštine kroz obavezu da razmatra izvještaje Državne revizorske institucije.

 "U cilju racionalizacije, predloženo je da predsjednik opštine može imati najviše dva potpredsjednika", dodao je Crnovršanin.

 Kako je kazao, praćenje rada lokalnih službenika kroz ocjenjivanje važan je instrument kadrovskog planiranja.

 "Zato je na lokalnim samoupravama odgovornost kakve će kadrove imati”, ocijenio je Crnovršanin, uz podsjećanje da je u toku definisanje metodologije za utvrđivanje optimalnog broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

 Snežana Mugoša, načelnica Direkcije Ministarstva finansija, u čijoj je nadležnosti praćenje budžeta lokalnih samouprava osvrnula se na sistem javnih finansija na lokalnom nivou.

 "Kada je u pitanju rashodna strana, najveće učešće u izdacima imaju izdaci za bruto zarade, kapitalni izdaci i otplata obaveza iz pretodnog perioda", naglasila je Mugoša, precizirajući da izdaci za zarade zaposlenih u prosjeku iznose od 40 do 45 miliona EUR na godišnjem nivou.

Institut alternativa konferencija

 Izvršni direktor NVO Natura iz Kolašina, Milan Mikan Medenica, kazao je da vrlo često nevladine organizacije doživljavaju kao prijetnju, iako proces reforme javne uprave zahtijeva zajednički rad nevladinog sektora, medija i zvaničnih institucija.

“Svjedoci smo da uprava često nije servis građanima”, rekao je on, podsjećajući da je u proteklom periodu Opština Kolašin bila mjesto gdje se prekomjerno zapošljavalo i trošio budžet na štetu građana.

 Milena Milošević iz IA podsjetila je da, tokom prve godine primjene Stategije reforme javne uprave, 60 odsto aktivnosti nije sprovedeno u predviđenom roku.

“Aktuelna Strategija je u velikoj mjeri zapravo Strategija reforme državne uprave, jer brojne mjere koje bi trebalo da se primjenjuju i na lokalni nivo nijesu našle svoje mjesto u ovom strateškom dokumentu”, naglasila je Milošević.

Ona je podsjetila i na ranije preporuke IA da se uradi analiza uspješnosti pojedinačnih lokalnih samouprava u ubiranju sopstvenih prihoda, i da se povežu Poreska uprava i lokalne samouprave u dijelu obračuna koncesionih naknada. 

 Na taj način, kako je ocijenjeno, opštine bi bile u mogućnosti da ostvare uvid u prihode koje mogu očekivati po osnovu koncesija.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.