navigacija Naslovnica Premium

U ZALEĐU PLAŽE KAMENOVO

20.8.2018 07:59

Kosovari traže parče crnogorske obale

Agencija zastupa prištinsku firmu “Rekreaturs” za koju kosovska državna institucija tvrdi da je stvarni vlasnik atraktivnog parčeta crnogorske obale, a ne budvanska istoimena firma koju kontroliše biznismen Duško Knežević

Kosovari traže parče crnogorske obale Plaža Kamenovo (ilustracija
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) zatražila je od kotorskog Osnovnog suda da donese privremenu mjeru zabrane raspolaganja zemljišnim kompleksom od 33.000 kvadrata u zaleđu plaže Kamenovo.

Ta agencija zastupa prištinsku firmu “Rekreaturs” za koju kosovska državna institucija tvrdi da je stvarni vlasnik atraktivnog parčeta crnogorske obale, a ne budvanska istoimena firma koju kontroliše biznismen Duško Knežević.

“Kosovska agencija za privatizaciju koja djeluje kao pravni predstavnik društvenog preduzeća Rekreatours sa sjedištem u Prištini, podnijela je zahtjev za verifikaciju nepokretne imovine koja se nalazi u Kamenovu, katastarska opština Sveti Stefan. U saglasnosti sa važećim zakonskim okvirom u Republici Crnoj Gori, KAP zahtijeva od suda da izda preliminarnu zabranu i takođe zahtijeva da sud ubilježi ovaj pravni spor u javne katastarske dosijee Opštine Budva”, saopšteno je “Vijestima” u Kosovskoj agenciji za privatizaciju.

U katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine na zemljište u Kamenovu upisana je zabilježba spora 7. avgusta.

“Po tužbi društvenog preduzeća Rekreaturs (u likvidaciji koju zastupa KAP, primljena u Osnovnom sudu 1. avgusta radi utvrđivanja prava svojine”, upisano je u katastru.

Zaleđe plaže - gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, uknjiženo je najvećim dijelom na firmu Rekreaturs DOO Budva, a sukorišćenje manjim dijelom imaju Kosovska banka u stečaju i firma Kožar SOUR Trgovina, obje sa sjedištem u Prištini.

Pred crnogorskim sudovima već gotovo 30 godina vodi se sudska borba kojom KAP želi da dokaže da je firma Rekreaturs iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljade kvadrata na pjeni od mora, gdje je nekada bilo izgrađeno odmaralište za radnika Kosova.

KAP je preduzeo sve procesno-pravne radnje predviđene važećim zakonima Republike Crne Gore, i po pravosnažnosti ovih odluka će preduzeti korake, u okviru svojih mogućnosti, za međunarodnu zaštitu svojih imovinskih prava”...

Priča o Kamenovu počela je još 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju 15.000 kvadrata zemlje od starosjedelaca.

Izgrađeno je odmaralište krajem pedesetih godina prošlog vijeka za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. Rekreaturs uknjižio na dodatnih 12.000 kvadrata, ukupno 33.000, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova.

Nekoliko radnika Rekreatursa iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu.

Kompanija se privatizuje i nju danas u cjelosti kontroliše “Atlas grupa” Duška Kneževića.

“U smislu zaštite naših prava, a u vezi sa Rekreatursom, KAP je preduzeo sve procesno-pravne radnje predviđene važećim zakonima Republike Crne Gore, i po pravosnažnosti ovih odluka će preduzeti korake, u okviru svojih mogućnosti, za međunarodnu zaštitu svojih imovinskih prava”, saopštili su ranije “Vijestima” u KAP-u.

Iz Atlas grupe su u više navrata isticali da su zakonito postali vlasnici zemljišnog kompleksa.

“Odlukom od 5. decembra 1985. dodijeljeno je pravo svojine Turističkom savezu Kosova, a na osnovu prethodne odluke o eksproprijaciji tih parcela. Da bi odlukom Osnovnog suda u Kotoru od 14. januara 1986. bio izvršen prenos ovih parcela sa Turističkog saveza Kosova na SIZ za Odmor i rekreaciju radnika iz Prištine. Društveno preduzeće Rekreaturs-Priština je osnovano rješenjem o registraciji u Privrednom sudu u Prištini i to pod imenom Društveno preduzeće za odmor radnika, ugostiteljstvo i turizam Rekreaturs sa sjedištem u Prištini, Ulica vidovdanska 49, dana 22. maja 1992”, piše u dokumentaciji koju je KAP dostavila crnogorskom sudu.

Kosovska Agencija potražuje još nekoliko atraktivnih lokalcija na crnogorskoj obali, koje su pripadaa le tamošnjim preduzećima, a koje su nezakonito prodate.
I mještani Kamenova i Svetog Stefana, već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak đedovine, koja im je oteta u uvali Kamenovo i tvrde da je veći dio zemljišnog kompleksa njihov.

Investicija vrijedna 88 miliona eura

Kneževićeva Atlas grupa planira u uvali iznad plaže Kamenovo da gradi luksuzno turističko naselje „Kamenovo“, koje će objedinjavati dva hotela i 14 vila sa ukupno 300 ležaja.

Investicioni projekat predviđa, osim gradnje hotelsko rezidnecijalnog kompleksa, proširivanje plaže, kao i stavljanje u funkciju kamenog dijela obale, kao i gradnje privremenih objekata sportsko–rekreativnih i zabavnih sadržaja...

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (22 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 70

 • mrki PG 3 mjeseca
  Bas me cudi kako? Ja ostao bez posla a br. nezaposlenih se smanjio.
  ( 1 )
  • 7
  • 0
  mrki PG 20.8.2018 16:47
  tacka je E mi ne treba odgovor.
  • 3
  • 0
 • Ne...znam 3 mjeseca
  Dobice isto sto i Karadjordjevici na Milocer. Ako je bilo njihovo treba drzava da im da neku odstetu jer ako treba imovina da se vraca, mora da se veati prvim vlasnicima kojima je oduzeta '57g.
  • 3
  • 0
 • mrki PG 3 mjeseca
  tacka je E mi ne treba odgovor.
  • 3
  • 0