navigacija Naslovnica Premium

ZAKONSKA RJEŠENJA ZA SPRJEČAVANJE NESREĆA NISU DOBRA

11.9.2018 20:45

Kovačević: Opasna avantura države sa bušotinama

“I pored toga, nacrt zakon ambiciozno predviđa niz procedura i protokola koje treba da spriječe nesreće, što će u uslovima loših kapaciteta za praćenje i implementaciju doživjeti totalni fijasko”, smatra Kovačević

Kovačević: Opasna avantura države sa bušotinama
Dejan Peruničić
Foto: Luka Zeković Autor: Dejan Peruničić

Kroz Nacrt zakona o sigurnosti operacija sa ugljovodonicima tek se kristališe slika opasne avanture u koju se Crna Gora upušta kroz koncesije za eksploataciju nafte i gasa, ocijenila je izvršna direktorica Grin Houma
Nataša Kovačević.

“Tako možemo vidjeti da velike nesreće podrazumijevaju eksplozije, požare, gubitak kontrole nad bušotinom, ili ispuštanje ugljovodonika ili opasnih materija, a koje pritom mogu uzrokovati gubitak više ljudskih života, ozbiljne povrede i slično”, navela je Kovačevićeva u komentaru na Nacrt zakona o sigurnosti naftnih bušotina u crnogorskom podmorju, za koji će javna rasprava trajati do 21. septembra.

Ona smatra da se nacrtom zakonom ne uspostavljaju jasni temelji za sigurnost operacija sa ugljovodonicima na terenu, već se ostavlja operateru kreiranje politike za sprečavanje velikih nesreća i sistema upravljanja sigurnošću i zaštitom životne sredine, nezavisne verifikacije, planova reagovanja na vanredni događaj, “što ukazuje na nespremnost nadležnih institucija da samostalno institucionalno ponude stručne podloge i rješenja za sigurnost i okvire upravljanja vanrednim i hazardnim situacijama”.

“I pored toga, nacrt zakon ambiciozno predviđa niz procedura i protokola koje treba da spriječe nesreće, što će u uslovima loših kapaciteta za praćenje i implementaciju doživjeti totalni fijasko”, smatra Kovačević.

Ona je navela i da neprimjenjivosti budućeg zakona doprinosi i veliki broj floskula kojim tekstu obiluje kao što je “prikladan”, “prihvatljiv”, dok definicija velikog ekološkog incidenta kao onog “koji uzrokuje ili može prouzrokovati značajne negativne efekte po životnu sredinu” kao i brojne druge su pravno beznačajne.

Dodaje i da nije jasno jasno kakvo se “rano i efikasno” učešće javnosti za moguće uticaje na životnu sredinu za istražno bušenje za postrojenja predviđa Nacrtom zakona, jer počevši još od učešća javnosti u procesu planiranja istraživanja i eksploatacije ugljovodonika proteklih pet godina to nije postignuto.

“Takođe, ne predviđa se procjena uticaja na životnu sredinu za aktivnosti polaganja, izmjene, uklanjanja bilo operativnih instalacija, podvodnih cjevovoda i drugog, niti javna rasprava i učešće javnosti za taj dio”, kazala je Kovačević.

Početak kopanja prve istražne bušotine, prema do sada potpisanim ugovorima očekuje se u drugoj polovini naredne godine. Ugovori za istraživanja do sada su potpisani sa konzorcijumom ruskog Novateka i italijanskog Enija, kao i sa grčkom kompanijom Energean. Ugovor za konzorcijumom Eni-Novatek je potpisan u septembru 2016. godine, a sa Energeanom u martu 2017.

Ove kompanije završile su ili završavaju dokumentaciju o procjeni uticaja na životnu sredinu za seizmička istraživanja. Ministarstvo ekonomije uskoro treba da raspiše tender prikupljanja seizmičkih podataka, na osnovu kojih bi se otkrile potencijalne lokacije nalazišta nafte i gasa. 

Nakon toga uslijedio bi početak kopanja istražnih bušotina, a u slučaju da se u nekoj otkrije postojanje i nafte i gasa koncesionar o tome obavještava Vladu. Nakon toga slijedi verifikacija rezervi ugljovodonika kako bi se utvrdilo da li se radi o komercijalno isplativim i kvalitetnim količinama, a zatim, ukoliko se to potvrdi, pravi se plan razvoja polja i počinje proizvodnja.

Formiraće “bezgrešnu” komisiju

Nacrtom zakona se predviđa uspostavljanje petočlane Komisije za sigurnost operacija sa ugljovodonicima sa širokim ovlašćenjima, koja će nagledati svaku fazu rada koncesionara i operatera, ali se, prema riječima Kovačević, ne predviđa nikakva odgovornost za njihov rad. “Naime, za Komisiju se ne utvrđuju norme o pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti u slučaju propuštanja radnji i nesavjesnog vršenja službenih dužnosti. Slično je i za inspekcijski nadzor. Od 90 kaznenih odredbi koje su dio Nacrta zakona sve su isključivo vezane za rad operatera”, kazala je Kovačevićeva.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Nema trte-mrte, samo trte 2 mjeseca
  Italijani imaju 1400 istraćnih bušotina i oko 150 aktivnih izvora iz kojih crpe naftu i plin. što se ekološkog rizika tiče , mi, Hrvati ili oni u jednom trenutku, sigurno ćemo zaribati a pošto nismo ograđeni zidovima, posljedice ćemo neminovno snositi svi. Mene više brine drugi aspekt ove koncesije a to je korist za državu u odnosu na ekološke i turističke rizike, hoćemo li i taj resurs "valorizovati" kao i sve do sada? Možemo li uopšte da nešto uradimo a da to bude stvarno transparentno?
  • 4
  • 0
 • BlazzoMilov 2 mjeseca
  Kako bi nekima milo bilo da u CG ne nađu ni naftu, niti ništa. Prosto bi se ozarili. Jedna Norveška crpi naftu koliko može, svaki dolar da izvuče. A oni dušebrižnici, sigurno "rade za Crnu Goru". Radije bi da od bilo koga kupujemo i naftu i struju nego da je mi proizvodimo. Vidi se da rade "u interesu CG"
  • 2
  • 6
 • TruSho1 2 mjeseca
  Amerika nije uspjela da u potpunosti naplati British Petroleum stetu u incidentu u Meksickom zalivu a mi cemo da udjemo u to kolo sa nekim opravdanjem da znamo kako?!? Strategija odrzivog razvoja bazirana na turizmu, drzava proglasena za ekolosku i busotine nafte. Lovely Jubbly
  • 0
  • 1