navigacija Naslovnica Premium

GRIN HOUM I AGENCIJA POTPISALI MEMORANDUM

11.9.2018 15:16

Kovačević: Podrška zaštiti životne sredine više je deklarativna

"Od 2008. godine kada su stupili na snagu zakoni o procjeni uticaja na životnu sredinu i strateškoj procjeni, u Crnoj Gori je pripremljen i odobren veliki broj razvojnih planova, programa i projekata koji imaju ili će imati značajne uticaje na životnu sredinu. Na osnovu dosadašnjih iskustava postavlja se pitanje da li se procjene uticaja kao važni instrumenti zaštite životne sredine u potpunosti primjenjuju u skladu sa zakonskim aktima", kazala je Kovačević

Kovačević: Podrška zaštiti životne sredine više je deklarativna Ilustracija
Dejan Peruničić
Foto: Dušan Cicmil Autor: Dejan Peruničić

Podrška zaštiti životne sredine više je deklarativne prirode nego što postoji stvarna spremnost da se dosljedno sprovedu napredna zakonska rješenja i strategije koje se često donose u procesu usklađivanja domaćih sa EU politikama i međunarodnim standardima.

To je ocijenila izvršna direktorica "Grin Houma" Nataša Kovačević nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i primjeni u oblasti strateške procjene uticaja (SPU) i procjene uticaja na životnu sredinu (PU) između te NVO i Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

"Od 2008. godine kada su stupili na snagu zakoni o procjeni uticaja na životnu sredinu i strateškoj procjeni, u Crnoj Gori je pripremljen i odobren veliki broj razvojnih planova, programa i projekata koji imaju ili će imati značajne uticaje na životnu sredinu. Na osnovu dosadašnjih iskustava postavlja se pitanje da li se procjene uticaja kao važni instrumenti zaštite životne sredine u potpunosti primjenjuju u skladu sa zakonskim aktima", kazala je Kovačević.

Ona je navela da, u duhu direktiva EU, djelotvorno učešće javnosti treba da omogući pojedincima i organizacijama da iznesu mišljenja i razloge za zabrinutost, a donosiocima odluka da uzmu u obzir ono što može biti od značaja za samu odluku.

"Na taj način se povećava odgovornost i transparentnost u procesu donošenja odluka, a istovremeno se doprinosi podizanju svijesti o pitanjima životne sredine i podršci za donesene odluke. Poredeći ovaj pristup direktiva EU i praksu kod crnogorskih procjena uticaja može se reći da je u ovom dijelu postupka postignut najmanji napredak i da su procesi obavještavanja, učešća i konsultovanja javnosti u procjenama uticaja i dalje daleko od ovakvog ishoda", kazala je Kovačević.

Direktor Agencije Nikola Medenica kazao je da je, imajući u vidu važnost mehanizama i procjene uticaja projekata na životnu sredinu, zajedničko djelovanje u daljem unaprjeđenju primjene zakonodavnog okvira od izuzetne važnosti.

"Zahvaljujući između ostalog i dosadašnjoj zajedničkoj saradnji, u ovom trenutku se može konstatovati da je napravljen veliki napredak u podizanju kvaliteta samog postupka, kao i dokumenata Izvještaja o SPU i Elaborata procjene uticaja. S obzirom da se u praksi i dalje susrećemo sa primjerima koji pokazuju da na pojedinim nivoima još uvijek postoje nedostaci, jasno je da je neophodno dalje angažovanje svih aktera uključenih u sprovođenje ovih postupaka", kazao je Medenica. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.