navigacija Naslovnica Premium

TRAŽI DA SE HITNO RIJEŠI SLUČAJ KOLEKTOR

1.11.2017 16:10

Krapović pisao tužiocu: Požurite, "visi" garancija od 29,5 miliona

Krapović se obratio tužiocu nakon što je zaprijećeno aktiviranjem državne garancije

Krapović pisao tužiocu: Požurite, "visi" garancija od 29,5 miliona Postrojenje otvorio Đukanović 2014.
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović zatražio je juče od specijalnog tužioca Saše Čađenovića da se što prije riješi slučaj izgradnje kolektora, tokom koje je Opština oštećena za milionski iznos.

Krapović je pismeno zatražio da se rasvijetle svi detalji tog posla, između ostalog i da li su u milionski slučaj korupcije umiješane i centrale kompanije WTE i EVN u Njemačkoj i Austriji.

On se obratio tužiocu nakon što je izvršni direktor kompanije WTE otpadne vode Hubertus Schuette zaprijetio da će aktiviritati državne garancije od 29,5 miliona eura, jer Opština ne izmiruje finanijske obaveze.

Schuette je ocijenio i da mu nije jasno kako je prethodni direktor Ginter Faust mogao da prizna da je bilo korupcije u tom milionskom poslu.

Faust je početkom 2016. uhapšen i priznao je da je bio dio kriminalne grupe Svetozara Marovića...

"Obraćam vam se u vezi sa predmetom WTE otpadne vode, o kome smo razgovarali u januru ove godine, nakon čega je Opština postavila imovinsko-pravni zahtjev i tražila aktivno učešće u vještačenju dokumentacije. U našim dosadašnjim kontaktima potvrdili ste da je predmet u fazi vještačenja, te u cilju prevazilaženja problema nastalih u vezi sa radom ovog postrojenja i utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja Opština se obratila pravnom licu WTE otpadne vode zahtijevom za formiranje Savjetodavnog tijela. Oni odlažu formiranje tog tijela, a sa druge strane pokreću sudski spor, prave medijski pritisak i prijete aktiviranjem državne garancije u slučaju da Opština ne otpočne sa plaćanjem po dostavljenim fakturama. Urgiramo na što hitnije rješevanje u ovoj pravnoj stvari, posebno iz razloga što je 18. novembra Schuette kazao da je projekat prečišćavanja otpadnih voda rađen po svjetskim standardima, a da se kompanija nalazi pred bankrotom zbog toga što Opština ne izvršava finansijske obaveze”.

Dragan Krapović Dragan Krapović

Krapović ističe da je vještačenjem firme “Duhovnik“ utvrđeno da WTE nije izgradilo dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Svetom Stefanu i u Buljarici, što je bilo predviđeno ugovorom.

On navodi da je i dalje otvoreno pitanje crpne stanice u Petrovcu.

Krapović je pobrojao i druge ugovorene obaveze koje, kako je utvrđeno vještačenjem, nijesu ispunjene.

"Troškovi održavanja postrojenja nijesu jasno definisani  kako je to predviđeno ugovorom, pa i saradnja sa WTE nije na profesionalnom nivou. Podaci o kapacitetu postrojenja koji se nalaze na samom objektu, nijesu prema EU standardima, pa se sumnja da su brojke o prečišćavanju vode nedefinisane i nelogične. Zadnji nalazi nadzora dokazuju da je rad WTE MNE neprofesionalan, da WTE ne želi upotrijebiti međunarodne standarde za izvođenje građevinskih radova i na kraju podaci o radu postrojenja nijesu logički provjerljivi, jer nije ugrađen sistem mjerača protoka prema EU standardima“.

Krapović navodi i da vještaci smatraju da je potrebno izvršiti detaljniji pregled za realnu ocjenu izvedenih radova, kako bi se stvarno definisao njihov obim.

"Imajući u vidu da je Schuette govorio o priznaju krivice bivšeg direktora Fausta o navodnoj korupciji u ovom projektu, te da je Faust napustio kompaniju, i da je sprovedene interna istraga nakon koje ne mogu objasniti kako je došlo do Faustovog priznanja o korupciji, obraćamo vam se da ih obavijestite da li shodno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih lica, i kompanija WTE može snositi krivičnu odgovornost u vezi ovih koruptivnih krivičnih djela, kako pred crnogorskim, tako i pravosudsnim organima u Austriji i Njemačkoj, imajući u vidu strukturu vlasništva WTE MNE“.

Postrojenje je oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović. WTE se kreditno zadužio kod njemačke razvojne banke KfW 58,5 miliona eura, a Opština se obavezala da u periodu od dvije decenije vrati kradit i plaća održavanje postrojenja. Kao garanciju da će kredit biti vraćen, vlade Crne Gore i Njemačke dale su garanciju na po 29,5 miliona eura. Više od dvije godine lokalna uprava nije platila ni cent, iako godišnje obaveze iznose šest miliona eura, zbog čega je firma WTE nedavno pokrenula i tužbu...

Krapović: Tužilaštvo da provjeri da li su uputstva stigla iz Beča i Esena

Krapović navodi da je Viši sud donio više pravosnažnih presuda kojima su oglašeni krivim Svetozar Marović, Lazar Rađenović, Stjepan Skočajić, Goran Bojanić i “Tradeunique“, u vezi koruptivnih djela prilikom izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda.

"Specijalno tužilaštvo istražuje da li je bilo još nezakonitih postupanja u realizaciji ovog projekta. Takođe, u dosadašnjimm postupcima, Faust je priznao učešće u nezakonitim poslovima, zato insistiramo da Tužilaštvo provjeri da li je za prediuzimanje inkriminisanih radnji imao uputstva ili naloge osnivača odnosno WTE (Essen) i EVN ( Beč). Zbog svega navedenog i potrebe Opštine da aktivno učestvuje u ovom postupku, prije svega zbog značaja ove investicije za razvoj Budve, još jednom urgiramo da nam nalaze i mišljenja vještaka odgovarajućih struka dostavljate na mišljenje. Radi uspješne saradnja i pokušaja da zajednički nađemo rješenje za prevazilaženje brojnih problema, spremni smo da uložimo maksimalne napore“.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (8 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 14

 • messigenije 1 godinu
  Da vidimo kakve će reakcije biti iz tužilaštva,i imaju li"vremena"ili štite"nečije"interese?????? čekamo rešenje,ENDE.
  ( 1 )
  • 15
  • 0
  P Gubica 1.11.2017 17:28
  Sad će oni samo da riješe prvo državni udar, Sinđu, Šišmakova, jednu babu i Šišmišova
  • 10
  • 1
 • Jugosloven1 1 godinu
  Obzirom da je vlast dala garancije to jest garantovala u ime naroda to jest parama gradjana ..onda proizilazi da je IZVIDJAJ u toku to jest da ce se ,,izvidjati,, dok ne bi li se nesto smandrljalo i zataskalo..Izvidjaj je u toku...izvidjaj je u toku...ne pozuruj tuzioca..izvidjaj je u toku..niko nije kriv dok se ne dokaze..kriv je samo narod i ti ne treba dokazivati...
  • 9
  • 0
 • Ljuta 1 godinu
  ko je pustio Fausta iz drzave posle priznanja o korupciji....opet ovaj katnic...i finale sta zna milo o toj korupcii? da li je mozda Sveto pusten iz ovog razloga....1000pitanja bez odgovora...mozda mujovic veselin bi mogao dto reci o ovom?
  • 8
  • 0