navigacija Naslovnica Premium

28 AKTIVNIH U CG

1.7.2012 15:04

Kriminalne grupe smjenjuju vođe da održe posao

Radni tim Uprave policije sva navedena dokumenta izrađuje u skladu sa preporukama i standardima prihvaćenim od strane Europola i UNODC

Kriminalne grupe smjenjuju vođe da održe posao
Foto: Vesko Belojević Autor: Vlado Otašević

Prema preliminarnim rezultatima šestočlanog tima policijskih analitičara koji su zaduženi za izradu ”Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala” u Crnoj Gori je trenutno aktivno 28 organizovanih kriminalnih grupa, sedam manje nego prošle godine, saznaju “Vijesti”.

Prema procjeni opasnosti od organizovanog kriminala, kriminalne grupe se brzo adaptiraju na nove mogućnosti i izazove, i preduzimaju korake kako bi proširili svoje kriminalne poslove i zaštitili svoje interese.

"U proteklom periodu od godinu dana, bilo je slučajeva da se smjenjuju vođe u nekim kriminalnim grupama, iz razloga što su pojedini članovi hapšeni ne samo na prostoru Crne Gore nego i u inostranstvu. Zbog hapšenja su se neke grupe i ugasile, ali lica koja nijesu procesuirana i koja su ostala na slobodi znala su, u cilju nastavka obavljanja kriminalnih aktivnosti u kojima su sticali profit, da se pridruže drugoj grupi, tako da od dvije nastane jedna", kazao je izvor “Vijesti” iz policije, upućen u problematiku organizovanog kriminala. On dodaje da je karakteristika kriminalnih grupa da ništa nije fiksno, i često se mijenja njihova struktura i članovi.

"Mijenjaju i kriminalne aktivnosti. Pojedine se bave krijumčarenjem droge paralelno sa zelenašenjem, nelegalnom trgovinom automobilima...", istakao je neimenovani izvor “Vijesti” iz policije.

Samo na osnovu praćenja broja organizovanih kriminalnih grupa ne može se donijeti zaključak o trendu smanjenja ili rasta problema

Samo na osnovu praćenja broja organizovanih kriminalnih grupa, kako kažu iz policije, ne može se donijeti zaključak o trendu smanjenja ili rasta problema u oblasti organizovanog kriminala, jer je to tek jedan od dvadesetak parametara koji se uzima u obzir prilikom procjene opasnosti.

Strateška dokumenta

U avgustu 2011. godine, u Upravi policije formiran je Radni tim od šest iskusnih operativnih i strateških policijskih analitičara iz različitih sektora, čiji je zadatak da do kraja 2012. godine izrade dva strateška dokumenta:

”Analizu uticaja teškog i organizovanog kriminala u Regionu na stanje u Crnoj Gori” i ”Procjenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori”.

Izrada ove vrste strateških dokumenata je dugoročan proces koji se sastoji od nekoliko ključnih faza, od kojih svaka traje između tri i šest mjeseci.

Aktivnosti na izradi prvog od dva pomenuta strateška dokumenta ”Analize uticaja teškog i organizovanog kriminala u Regionu na stanje u Crnoj Gori” privode se kraju i on će biti publikovan u trećem kvartalu ove godine.

"U odnosu na dokument ”Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori”, trenutno se nalazimo u fazi obrade i sistematizacije prikupljenih podataka", saopštili su iz Uprave policije.

Plan za borbu protiv organizovanog kriminala

U skladu sa jednom od preporuka iz prethodne procjene opasnosti (OCTA MNE 2011), tim Uprave policije pripremio je krajem januara 2012. „interni“ dokument: “Plan aktivnosti za borbu protiv organizovanog kriminala“.

"Plan predstavlja kontrolnu strategiju u kojoj su identifikovani glavni prioriteti, nosioci aktivnosti i potrebni resursi za preduzimanje aktivnosti u tri oblasti: prevencije, obavještajnog rada i operativno-istražnih aktivnosti. Na osnovu prioriteta iz ovog plana i definisanih potreba za obavještajnim informacijama, u februaru 2012. godine je izrađen „Plan obavještajnog rada“ čime je započeo novi ciklus ciljanog prikupljanja podataka o organizovanim kriminalnim grupama, potrebnih za izradu nove procjene opasnosti", saopšteno je iz Uprave policije.

Radni tim Uprave policije sva navedena dokumenta izrađuje u skladu sa preporukama i standardima prihvaćenim od strane Europola i UNODC

Radni tim Uprave policije sva navedena dokumenta izrađuje u skladu sa preporukama i standardima prihvaćenim od strane Europola i UNODC (Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala) i u okviru modela ”Policija vođena obavještajnim radom”.

Nova procjena početkom 2013.

Nova “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori” biće prema planiranoj dinamici publikovana početkom 2013. godine, kazali su “Vijestima” iz Uprave policije.

"S obzirom na to da još nije započeta faza analize prikupljenih podataka, još uvijek je rano govoriti o eventualnim promjenama u trendovima u odnosu na 2011. godinu. Vremenski period od jedne godine je suviše kratak da bi se registrovale bitnije promjene trendova organizovanog kriminala na strateškom nivou, što je jedan od razloga zbog čega i Europol preporučuje izradu dvogodišnjih procjena, a zatim i četvorogodišnjih procjena. Ipak, prema trenutno aktuelnim podacima, možemo sa sigurnošću tvrditi da će trgovina i krijumčarenje opojnih droga i ubuduće biti jedan od glavnih problema u oblasti organizovanog kriminala u Crnoj Gori i zemljama regiona", saopšteno je iz Uprave policije.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 21

 • Александар Кузњецов 6 godina i 4 mjeseca
  Чак су и криминалци успјели да издејствују смјењивост власти.
  • 0
  • 0
 • doko 6 godina i 4 mjeseca
  Sve ce se to rijesiti dolaze policajci iz: Albanije,Srbije i Hrvatske da zajedno sa nasima obezbjeduju teren za privilegovane.
  • 0
  • 0
 • Blek-Stijena 6 godina i 4 mjeseca
  Ovo mi je prejjako, 'radni tim Uprave policije', baš nekako jako zvuče i ako su jaki samo na papir! Nego dobro, s obzirom da ste upućeni u sve te kriminalne grupe u CG, đe su ta čuvena hapšenja? Ili hapsite ili ne mlatite!
  • 0
  • 0