navigacija Naslovnica Premium

AFIRMIŠE SISTEM

1.4.2011 15:45

Krivokapić: Samo sam rekao da vjerujem sudstvu

Sudski savjet optužio je Krivokapića da je sugerišući Apelacionom sudu kako treba da odluči, predstavlja politički uticaj na samostalnost i nezavisnost crnogorskog sudstva.

Krivokapić: Samo sam rekao da vjerujem sudstvu
Foto: Arhiva \"Vijesti\" Autori: Samir Kajošević, Milica Novaković

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da nije imao namjeru da utiče na rad Sudskog savjeta, ali da je komentarisanjem presude optuženima za deportaciju želio da afirmiše sudski sistem.

Sudski savjet optužio je Krivokapića da je sugerišući Apelacionom sudu kako treba da odluči, predstavlja politički uticaj na samostalnost i nezavisnost crnogorskog sudstva.

Svakako ne bih želio iza toga da vidim pokušaj da se spriječi parlement da vrši svoju ustavnu funkciju.

Krivokapić je prethodno kazao da očekuje kako će se tužilac žaliti te da očekuje da sudski sistem obezbjedi da se osjetljive teme sude u skladu u sa evropskim očekivanjima.

“To što sam ja rekao je afirmacija sudskog sistema, njegove nezavisnosti i iskazivanje vjere i kapaciteta da to riješe. Čini mi se da se radi o nerazumijevanju toga što sam rekao i ostao bih kod toga. Svakako ne bih želio iza toga da vidim pokušaj da se spriječi parlement da vrši svoju ustavnu funkciju”, kazao je Krivokapić.

Podsjećajući da Evropska Unija od parlamenta traži da ima sve veću ulogu i obavezu da se time bavi, ističući da izjave iz Sudskoj savjeta ne bi želio da shvati kao pokušaj da se parlamentarci spriječe da imaju stav o vrlo važnoj oblasti evropskih integracija i temeljne oblasti podjele vlasti u Crnoj Gori.

“I dalje su pokušavati da afirmišem njihov rad svakako sa zajedničkom obavezom da postignemo mjerljive rezultate na našem evropskom putu. Ponavljam ko god želi da uporedi moju izjavu sa drugim izjavama tog dana vidjeće da ona na najširom principijelnoj osnovi bez ikakvog osvrha na pomenut slučaj”, kazao je Krivokapić.

Stranci ne mogu raditi protiv naših nacionalnih interesa

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije, smatra on, treba da strancima u Crnoj Gori koji sprovode aktivnosti protiv njenih nacionalnih interesa otkažu gostoprimstvo.

On je upozorio da su pojedini zaboravili da su stranci u Crnoj Gori i da im crnogorskim Ustavom nije dozvoljeno da se politički angažuju a “vidite ih u kampanjama”.

“Mislim da Ministarstvo na to mora da obrati pažnju. I MUP i Uprava policije, i da strancima koji sprovode aktivnosti protiv nacionalnih interesa Crne Gore otkažu gostoprimstvo u Crnoj Gori”, rekao je Krivokapić, ne želeći da precizira na koga se njegova izjava odnosi.

On smatra da Crna Gora treba jasno da pokaže da zakoni važe za sve, da je ozbiljna država, nezavisna, koja primjenjuje svoje zakone, u zaštiti državnih interesa.

On je kazao da je mišljenje koje je dobio od ministra unutrašnjih poslova o eventualnom pokretanju postupka za oduzimanje državljanstva lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću proslijedio toj stranci i da se ono odnosilo na taj trenutak.

“Da li će Ministarstvo dobijanjem novih spoznaja doći do kompletiranja predmeta to je njihova zakonska nadležnost. Ono što piše na papiru važi za taj dan, a svaka pocedura ima fazu prikupljanja činjenica, saznanja. Nije bilo nikakvog uticaja već samo informisanje u kojoj fazi su te stvari u MUP-u”, pojasnio je Krivokapić.

On je istakao da je najgora selektivna pravda jer pokazuje nemoć sistema da radi svoju osnovnu funkciju.Krivokapić je upozorio da je pitanje termina kada će Ministarstvo ocijeniti na koji način da sprovodi svoje zakonske obaveze.

“U tom trenutku, nekoliko dana nakon izjave Mandića (da ima državljanstvo) Ministarstvo nije imalo nikakve posebne radnje. Nije toliko urgentno da u dva dana MUP mora da rješava takve slučajeve. Ima i drugih slučajeva koji su vrlo urgentni za Crnu Goru”, rekao je Krivokapić ističući da misli na nezakoniti angažman pojedinih stranaca u Crnoj Gori.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • 7 godina i 7 mjeseci
  Vidi ti Rankica,on bi nekog da proceruje!!!??? hmmmmm!!! Samo polako,onaj koji se igra vatrom,moze i da se opece!
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 7 mjeseci
  JE LI TO ON NAJAVLJUJE PROTJERIVANJE?!! KATASTROFA. KO SU TI STRANCI? MISLI LI TO NA OVE POLITIČARE KOJI SU ROĐENI U CRNOJ GORI A IMAJU I DRŽAVLJANSTVO SRBIJE? OVO JE MNOGO OPASNA IZJAVA!!! DOLAZI OD PRVOG ČOVJEKA PARLAMENTA CRNE GORE! UŽAS!!!
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 7 mjeseci
  Ko su ti stranci-ovo mi nije jasno.
  • 0
  • 0